Uutiset

Eurooppa-palkinto Pan-Eurooppa Instituutille ja Schuman-seuralle

Kuva: AFP
Kuva: AFP

Eurooppasäätiö on myöntänyt säätiön Eurooppa-palkinnon vuonna 2015 kahdelle aktiiviselle taholle, jotka ovat pitkään tehneet työtä suomalaisen Eurooppa-tutkimuksen, sen tunnettuuden sekä Eurooppa-keskustelun hyväksi. Nämä tahot ovat Pan-Eurooppa Instituutti ja Schuman-Seura.

Palkinto jaetaan Eurooppa-päivänä tänään lauantaina Varsinais-Suomen liiton Eurooppa-päivän vastaanoton yhteydessä.

Vuosina 1987–88 perustetut Itäkaupan tutkimus- ja koulutusyksikkö sekä Eurooppa-Instituutti loivat perustan Pan-Eurooppa Instituutin nykyiselle toiminnalle. Itäisen Keski-Euroopan vapautumisen, Neuvostoliiton hajoamisen ja Suomen EU-jäsenyyden jälkeen nähtiin Turun kauppakorkeakoulussa viisaaksi yhdistää itäiseen ja läntiseen Eurooppaan liittyvä tutkimus-, opetus- ja hanketoiminta yhden instituutin alle. Näin sai alkunsa Pan-Eurooppa Instituutti 1990-luvun lopulla.

Schuman-seura perustettiin vuonna 2001 Turun yliopiston Jean Monnet -keskuksen puitteissa, ja sen ensimmäisen puheenjohtaja toimi keskuksen johtajana toiminut professori Esko Antola, joka oli jo 1970-luvulta alkaen ollut keskeisenä akateemisena vaikuttajana suomalaisessa integraatiopolitiikan tutkimuksessa ja kehityksessä. Seuran toiminnan tavoitteeksi asetettiin Euroopan integraatiokehityksen tuntemuksen ja suomalaisen Eurooppa-keskustelun edistäminen.

TS