Elinsiirto ja reuma nostavat lapsen osteoporoosiriskiä

Elinsiirto ja reuma lisäävät lasten ja nuorten osteoporoosiriskiä merkittävästi. Huomenna tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan esimerkiksi osteoporoottiset nikamamurtumat ovat huolestuttavan yleisiä reuma- ja elinsiirtolapsilla.

Tutkimuksessa havaittiin lisäksi muun muassa, että maksansiirron saaneiden nuorten luustontiheys pieneni murrosiässä, vaikka tyypillisesti luumassa lisääntyy voimakkaasti tässä iässä.

Väitöstutkija Helena Valta toivookin, että osteoporoosin riskiryhmiin kuuluvien lasten terveydenhoitoon kiinnitettäisiin enemmän huomiota.

– Riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti on tärkeää. Lasten osteoporoosia on mahdollista myös hoitaa tehokkain lääkkein, minkä vuoksi on tärkeää löytää ajoissa ne potilaat, jotka hyötyisivät lääkityksestä jo kasvuiässä, Valta sanoo.

Tutkimukseen osallistui 62 reumalääkitystä saanutta lasta sekä vajaat 200 henkilöä, joille on lapsena tehty elinsiirto. Lisäksi 40 maksansiirron ja reilun sadan munuaisen saaneen lapsen ja nuoren luustoa kartoitettiin erillisissä tutkimuksissa.