Pääministeri Vanhanen ei aio erota

Yhdysvalloissa vierailulla oleva Matti Vanhnen ei aio palata kotiin ennen aikojaan.
Yhdysvalloissa vierailulla oleva Matti Vanhnen ei aio palata kotiin ennen aikojaan.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei aio erota vaalirahakohun vuoksi. Kotimaassa vellova poliittinen mylläkkä ei myöskään muuta parhaillaan Yhdysvalloissa vierailevan Vanhasen reissusuunnitelmia, sillä hän palaa Suomeen vasta ylihuomenna.

Oppositio vaati päivällä pääministeriä tekemään johtopäätökset vaalirahoituskohusta ja eroamaan. Aloite pääministerin eroamiseen voisi tulla välikysymyksen muodossa, mitä oppositio ei kuitenkaan aio tehdä.

Hallitus aikoo antaa eduskunnalle tiedonannon vaalirahoituksesta. Siinä käydään laajasti läpi poliittisen toiminnan rahoitusta ja sen uudistamista. Vanhanen sanoi puhelimitse STT:lle, että eduskunta voi samassa yhteydessä äänestää pääministerin luottamuksesta.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) pitää tiedonantoa oikeana tapana ratkaista poliittisen järjestelmän uskottavuusongelma, sillä hänen mielestään kaikki puolueet ja suuri osa niiden ehdokkaista ovat toimineet osin väärin.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen pelkää, että tiedonanto ei riitä palauttamaan kansalaisten luottamusta. Samaa epäilee myös jokunen politiikan asiantuntija.