Oppositio saattaa vaatia uusia vaaleja

Oppositio pohtii torstaina, ryhtyykö se vaatimaan ennenaikaisia eduskuntavaaleja.
Oppositio pohtii torstaina, ryhtyykö se vaatimaan ennenaikaisia eduskuntavaaleja.

Vaalirahakohun paisuminen nostattaa jo vaatimuksia eduskunnan hajottamisesta ja ennenaikaisten vaalien järjestämisestä. Eduskunnan oppositiopuolueet pohtivat yhdessä torstaina, ryhtyvätkö ne vaatimaan sitä. Monet politiikan asiantuntijat pitävät kuitenkin epätodennäköisenä, että vaalirahakohu johtaisi ennenaikaisiin vaaleihin.

Eduskunta on viimeksi hajotettu kesken kauden vuonna 1975. Sitten noiden vuosien ei tällaista keskustelua ennenaikaista vaaleista ole koettu.

Aloitteen eduskunnan hajottamiseen pitäisi tulla pääministeriltä. Yhdysvalloissa vierailulla oleva Matti Vanhanen (kesk.) sanoi, ettei sellaista ole suunnitelmissa.

Pääministerin puolue keskusta on viime päivät ollut vaalirahakohun myrskynsilmässä. Nova-yhtiöiden konkurssipesät vaativat vaalitukia takaisin. Yhteiskunnalta tukea saanut keskustataustainen Nuorisosäätiö paljastui Vanhasen ja muiden keskustapoliitikkojen vaalikampanjoiden rahoittajaksi.

Vanhasen mielestä vaalirahajupakka ei kuitenkaan vaikuta millään tavalla hänen asemaansa eikä keskusta ole kriisissä.

Pääministeri sai tukea toisen suuren hallituspuolueen puheenjohtajalta. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) torjui ajatuksen eduskunnan hajottamisesta. Kataisen mielestä nyt ei tarvita uusia vaaleja.

”Pöytä puhtaaksi”

Opposition yhteisneuvottelun kutsunut SDP:n ryhmänjohtaja Tarja Filatov sanoi, että jotain on tapahduttava luottamuksen palauttamiseksi demokratiaan.

Filatov ei vielä keskiviikkona halunnut sanoa, mitä hän itse ajattelee ennenaikaisista vaaleista. Filatovin mielestä on paikallaan, että koko SDP:n eduskuntaryhmä voi keskustella asiasta, ennen kuin hän lausuu siitä omaa mielipidettään.

– Pöytä on nyt puhdistettava. Eduskunnalla on erilaisia välineitä, Filatov sanoi, mutta ei suostunut tarkentamaan, mitä hänellä on mielessään.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoi, ettei vaatimus ennenaikaisten eduskuntavaalien järjestämisestä ole poissuljettu.

Oppositioryhmien puheenjohtajat keskustelevat asiasta eduskunnassa kello 13.00. Sen jälkeen kaikilla eduskuntaryhmillä on säännönmukaisesti torstaisin pidettävät ryhmäkokouksensa.

Kiusallinen puheenaihe

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki innostui puheista hallituksen vaihtamisesta. Hän sanoi, että se pitää kaataa monista poliittisista syistä, ei yksin vaalirahojen takia.

– Kyllähän hallituksen uskottavuus ja toimintakyky on heikentynyt aika tavalla, jos pääministeri joutuu keskittymään lähinnä tulevien uusien vaalirahoituskuvioiden selvittämiseen, Arhinmäki sanoi.

Hallituksen luottamus puntariin

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ei innostunut ennenaikaisista vaaleista. Räsäsen mielestä uudet vaalit voisivat halvaannuttaa eduskunnan toimintaa talouskriisin keskellä.