Vihriälän jääviys tukipäätösten teossa selvitetään

RAY:n Vihriälä sai eniten tukea Nuorisosäätiöltä

Jukka Vihriälä erosi tiistaina RAY:n hallituksen puheenjohtajan tehtävästä.
Jukka Vihriälä erosi tiistaina RAY:n hallituksen puheenjohtajan tehtävästä.

Ex-kansanedustaja Jukka Vihriälä (kesk.) paljastui keskiviikkona Nuorisosäätiön suurimmaksi tuensaajaksi. Tukea ovat saaneet pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) 23 000 euroa ja Raha-automaattiyhdistyksen silloinen puheenjohtaja Jukka Vihriälä (kesk.) 24 000 euroa. Tukea on saanut myös kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) ja yksi edelleen nimeämätön ehdokas, jolle annetut tukisummat ovat säätiön toimitusjohtajan Seppo Pyykkösen mukaan pieniä.

Vihriälä sanoi keskiviikkona, ettei hän osaa sanoa miksi hän ollut suurin tuensaaja.

– Minulla on ollut hyviä tauluja, kun ne ovat olleet niitä ostamassa talojen seinään, Vihriälä sanoi.

Vihriälä kertoi, ettei ole koskaan ole ollut mukana esimerkiksi Nuorisosäätiön hallinnossa tai toiminnassa.

– Kertaakaan en ole puuttunut Nuorisosäätiön avustusasioihin tämän 18 vuoden aikana Raha-automaattiyhdistyksessä, Vihriälä kertoi.

RAY tarkastaa parhaillaan Nuorisosäätiön kirjanpitoa. Tarkastus kohdistuu vuosiin 2005–2009.

Raha-automaattiyhdistys myös selvittää, oliko sen hallituksen puheenjohtaja Vihriälä jäävi päättämään Nuorisosäätiölle myönnettävistä tuista. Säätiö on saanut vuosittain avustusta RAY:ltä.

Pyykkönen kertoi STT:lle, että Nuorisosäätiö on tukenut poliitikkoja yhteensä 54 600 eurolla. Suurin summa koostuu 42 400 euron taulukaupoista. Seminaarilippuja on ostettu 9 300 eurolla ja ilmoituksia maksettu 2 900 eurolla.

Nuorisosäätiön ostamista noin 30 taulusta puolet makasi Pyykkösen mukaan varastossa ainakin kolme vuotta. Hän kertoo aikovansa palkata taideasiantuntijan arvioimaan taulujen nykyarvoa.