Professori kehottaa hallitusta harkitsemaan eroa

Joensuu (STT)

Länsieurooppalaisessa poliittisessa kulttuurissa hallitus olisi jo eronnut, arvioi julkisoikeuden professori Teuvo Pohjolainen J Joensuun yliopistosta. Suomessa poliitikot pitävät professorin mukaan asemistaan kiinni viimeiseen asti. Ajatuksenkulku menee niin, että ”aika hoitaa, kansa unohtaa ja kohu loppuu”. Tämä rapauttaa kansalaisten luottamusta poliittiseen järjestelmään.

– Erilaisilla palstoilla ihmiset ilmoittavat, että tämä on viimeinen pisara ja nyt en enää äänestä. Jos tämäntyyppinen ajattelu leviää laajemmalti, sitten on tehty iso vahinko.

Kriisi uhkaa myös heikentää hallituksen kykyä hoitaa lamaa.

– Hallituksen on äärimmäisen vaikea tehdä tärkeitä ratkaisuja, jotka sille kuuluisivat. Aika menee ikään kuin turhan keskusteluun.

Pohjolainen kehottaa hallitusta miettimään, pystyykö se jatkamaan vaalikauden loppuun. Yhtenä ratkaisuna voisi olla järjestää ennenaikaiset eduskuntavaalit. Toinen vaihtoehto olisi pitäytyä nykyisessä hallituspohjassa mutta vaihtaa pääministeri ja muut ryvettyneet ministerit.

Pääministeri vaihtuisi

Helsingin yliopiston professori ei pidä todennäköisenä, että vaalirahakohu johtaisi uusiin vaaleihin. Aloitteen pitäisi perustuslain mukaan tulla pääministeriltä.

– Kun keskusta on ollut vaalirahajupakassa näin keskeisessä roolissa, näin tuskin tapahtuu, arvioi valtio-opin professori Jan Sundberg.

Eduskunnan hajottamiseen ei usko myöskään tutkija Ville Pitkänen Turun yliopistosta. Jos näin kävisi, uusi hallitus näyttäisi erilaiselta kuin nykyinen.

– Ainakin pääministeri kaikella todennäköisyydellä vaihtuisi, sillä gallupeissa kokoomus on jo pitkään pitänyt ykköspaikkaa ja keskusta on pudonnut kolmanneksi, Pitkänen muistuttaa.

Perussuomalaisten kannatus on noussut kyselyissä noin yhdeksään prosenttiin viime vaalien neljästä. Professori Pohjolainen varoittaa suuria puolueita välttämästä tämän takia uusia vaaleja.

– Jos kansa äänestää jaloillaan, se pitää vain ottaa demokraattisessa järjestelmässä opiksi ja miettiä, mitä on tehty väärin ja pyrkiä korjaamaan se.