Vanhasen mukaan uudet vaalit eivät ole tarpeen

Pääministeri Matti Vanhanen uskoo, ettei vaalirahajupakka vaikuta hänen asemaansa millään tavalla.
Pääministeri Matti Vanhanen uskoo, ettei vaalirahajupakka vaikuta hänen asemaansa millään tavalla.
Washington (STT)

Yhdysvalloissa vieraileva pääministeri Matti Vanhanen (kesk) ei usko, että laajeneva vaalirahakohu kaataisi eduskunnan. Hänen mukaan uudet vaalit eivät ole missään tapauksessa tarpeen. – Ei ole suunnitelmissa, hän kommentoi vaatimuksia uusista vaaleista vierailleessaan Washingtonissa tiistaina illalla.

Myös valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) torjuu uusien vaalien järjestämisen vaalirahakohun takia. Uusille vaaleille ei ole tarvetta, Kataisen esikunnasta kerrotaan ministerin kommenttina.

Vanhanen vaati, että ongelmat vaalirahojen kanssa on selvitettävä tapauskohtaisesti, eikä paisutella niitä. Hänen mukaansa kaikki aikaisemmat tapaukset on jo selvitetty.

Vanhanen uskoi myös, että jupakka ei vaikuta millään tavalla hänen asemaansa, ja että keskustapuolue ei ole kriisissä.

Vanhanen sanoi olleensa yllättynyt ex-kansanedustaja Jukka Vihriälän erosta RAY:n hallituksen puheenjohtajan paikalta, mutta ymmärsi sen.

Omalta osaltaan Vanhanen sanoi yllättyneensä siitä, kuinka mittavan summan hän oli saanut säätiöltä presidentinvaalin aikana.

– Minunkin mielestäni se oli kohtalaisen suuri, hän sanoi.

Vanhanen kuitenkin korosti, ettei tiennyt varsinaista summaa vaalien aikaan. Hän painotti myös sitä, että Nuorisosäätiön oli täysin luvallista tukea hänen presidenttikampanjaansa.

Myöskään politiikan tutkija Jan Sundberg ei pidä todennäköisenä, että vaalirahakohu johtaisi eduskunnan hajottamiseen ja uusiin vaaleihin. Aloitteen pitäisi tulla pääministeriltä.

Kun keskusta on ollut vaalirahajupakan keskiössä, näin tuskin tapahtuu, Helsingin yliopiston professori arvioi. Myös yksittäisen ministerin ero vaatisi luultavasti sitä, että esille tulisi selkeitä rikoksia.