Vähintään keskivaikeaa muistihäiriötä potee viiden vuoden päästä jo satatuhatta

Dementian lisääntyminen kuormittaa pian etsintäpartioita

Ennen etsintöjen alkua ryhmille jaetaan omat sektorinsa. Pirjo Kurppa (vas.), Tuula Puuri ja Pirjo Uimonen kävivät omaansa läpi tarkkaan Pekka Aittalan kanssa.
Ennen etsintöjen alkua ryhmille jaetaan omat sektorinsa. Pirjo Kurppa (vas.), Tuula Puuri ja Pirjo Uimonen kävivät omaansa läpi tarkkaan Pekka Aittalan kanssa.

Vapaaehtoiset pelastuspalvelut joutuvat lähivuosina etsimään yhä useammin harhailevia vanhuksia. Vaikeasta ja keskivaikeasta dementiasta kärsiviä suomalaisia on viiden vuoden päästä jo 100 000.

Dementian esiintyvyys on pysynyt vuosikymmenet lähes samana, joten potilasmäärä on helppo ennustaa väestön ikärakenteen perusteella.

Turun yliopiston geriatrian professorin Matti Viitasen mukaan kadonneiden dementikkojen etsinnät lisääntyvät vääjäämättä.

– Vanhustenhoidossa puuttuvat välineet, joilla huolehtia muistihäiriöisten turvallisuudesta. On mietittävä sitä, onko tärkeämpää huolehtia potilaiden turvallisuudesta ja rajoittaa vapautta kuin sallia avoimia ovia. On huolehdittava, että ihminen säilyy hengissä eikä lähde harhailemaan, Viitanen toteaa.

Poliisin apuna kadonneiden henkilöiden etsinnöissä on nykyään 1 200 vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsijäryhmää. Viime vuonna pelastuspalvelu hälytettiin apuun 432 kertaa eli 15 prosenttia edellisvuotta useammin. Tehtävistä 220 oli kadonneiden etsintöjä.

– Etenkin syksyiset sieni- ja luontoretket tuovat yllätyksiä, kun mennään metsään eikä osatakaan takaisin. Aika usein etsittävä on harhaileva vanhus ja harvemmin lapsi, kertoo SPR:n Varsinais-Suomen piirin valmiuspäällikkö Jukka Rantala.

Viitasen mukaan piilevä alzheimerin tauti todetaan usein juuri marja- ja sieniretkillä.

Poliisi toivoisi vapaaehtoisen pelastuspalvelun pääsevän valtion lakisääteisen avustustoiminnan piiriin. Lääninylikomisario Ari Järvenpään mukaan kyse ei ole suurista summista. Poliisi maksaa nyt järjestölle erilaisia kulukorvauksia sen isäntäjärjestön SPR:n kautta, mutta itse etsinnöissä mukana olevat vapaaehtoiset eivät saa kuin huoltamista yli kuusi tuntia ylittävistä etsinnöistä.

Lue lisää maanantain Turun Sanomista