Pomon etsintä edessä monessa isossa talossa

Nykyinen hallitus voi reippaasti toimiessaan valloittaa ennen seuraavia vaaleja useita keskeisiä johtajapaikkoja, joihin puolueilla on ylipäätään valtaa. Avoimiksi tulevat muun muassa toimitusjohtajan paikat Kuntaliitossa, Kuntien eläkevakuutuksessa ja Yleisradiossa. Myös Kelaan haetaan lähitulevaisuudessa uutta pääjohtajaa ja vakuutusalalle ylintä virkamiestä, kun sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston päällikön virka aukeaa.

Poliittinen tausta vaikuttaa jokaisen paikan täyttöön; toisissa enemmän, toisissa vähemmän. Kokoomus ja keskusta ovat jakamassa keskenään ainakin Kuntaliiton ja Kuntien eläkevakuutuksen paikkaa: koska kokoomus voitti viime lokakuun kuntavaalit, saa se suurimpana kuntapuolueena napsaista itselleen Kuntaliiton toimitusjohtajan paikan.

Kuntaliiton uusi toimitusjohtaja valitaan todennäköisesti ensi torstaina, kun Kuntaliiton hallitus on koolla. Sen puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson (kok.) sanoo, että loppusuoralle pääsi hakijoista kahdeksan ja useammasta eri "urheiluseurasta" eli puolueesta.

– Olemme sopineet, että emme ota tässä vaiheessa nimiin kantaa, Andersson sanoi perjantaina.