Tiivis kaava mahdollistaa käynnin vaikka lounastunnilla

Keskipäivän ehtoollinen vetää kymmeniä hiljentymään

Viinin siunauksen jälkeen Pete Hokkanen kaataa sen kannusta kalkkiin.
Viinin siunauksen jälkeen Pete Hokkanen kaataa sen kannusta kalkkiin.

Turun Sanomat

SARI MIETTUNEN

Turun tuomiokirkkoseurakunnan kappalaisella Pete Hokkasella on tarkka käsi. – Pikariin menee puolisen desiä. Minulla on kieltämättä tapana annostella reilusti, ja usein käy niin, etteivät ihmiset oikein jaksa juoda, Hokkanen myhäilee.

Turun tuomiokirkon Pormestarin kuorissa on alkamassa joka torstai toistuva lounasajan ehtoollinen. Kansallispyhäkössä Kristuksen verenä toimii Andalusian auringosta tullut Malaga, 15-prosenttinen makea juoma, ”täyteläinen, rusinainen, aromikas ja mahongin sävyinen”.

Ehtoollisella kävijöitä on joka kerta 50–60. Ehtoollisväen joukossa on paljon opiskelijoita ja nuorempaa työikäistä väkeä.

– Tässä on lyhyt ja tiivis kaava, ei pitkiä liturgioita. Koko homma kestää puolisen tuntia, kun monesti aikaa kuluu toista tuntia.

– Luulen, että juuri ytimekkyys viehättää ihmisiä keskipäivän ehtoollisessa. Kirkkoon on helppo poiketa vaikka ruokatunnilla, Hokkanen sanoo.

Ehtoollisväkeä saapuu kirkolle tasaiseen tahtiin. Käsissä roikkuvat polkupyöräkypärät ja selässä reput, kasseista pilkottavat toriostokset ja jumppa-alustat. Myöhässä tulevia ei katsota karsaasti.

Pete Hokkanen puhuu kiitollisuudesta – torstaiehtoollisen teema on aina sama kuin edellisen sunnuntain messussa. Seuraa synnintunnustus, uskontunnustus ja Isä meidän -rukous.

Ehtoollisen alussa Hokkanen siunaa kannuun kaadetun viinin ja kaataa sen maljaan eli kalkkiin. Öylätit odottavat jo omassa astiassaan.

– Jeesus sanoi: Tulkaa minun tyköni, kaikki työtä tekeväiset ja raskautetut.

Ripeä ihmisvirta käy kohti alttaria. Pete Hokkanen annostelee kullekin henkilökohtaisesti pikarin.

– Kristuksen veri, sinun puolestasi vuodatettu.

Pasi Kivekäs istahtaa takaisin paikoilleen. Pari viikkoa sitten Suomen historian maisteriksi valmistunut Kivekäs on käynyt muutamalla lounasajan ehtoollisella.

– Omassa seurakunnassani, Katariinan seurakunnassa, ei tällaisia ole. Käyn kirkossa joskus sunnuntaisinkin.

Tuomiokirkkoseurakunnassa järjestetään lisäksi keskiviikkoaamun kello kahdeksan ehtoollinen sekä lauantai-illan alkoholiton ehtoollinen.

– On ihmisiä, jotka käyvät säännöllisesti näissä kaikissa, Hokkanen kertoo.

Mutta miksi ihmeessä ehtoollisviini on aina niin väkevää?

– Kyllähän moni sitä hieman irvistelee. Varmaankin on ajateltu väkevämmän säilyvän paremmin.

Ehtoollisesta ylijäänyttä viiniä ei ole lupa lorottaa viemäriin.

– Se on siunattu, ja sille pitää antaa asianmukainen kohtelu: uudelleenpullotus tai kirkon kivijalkaan kaataminen, Pete Hokkanen huomauttaa.

– Erään teologisen näkemyksen mukaan kertaalleen siunattu viini tulee juoda pois sakaristossa. Kun olin harjoittelijana Tampereella, joimme pappien kanssa ylijääneen viinin.

Suosittu keskipäivän ehtoollinen kerää joka torstai kymmeniä osallistujia Turun tuomiokirkkoon.
Suosittu keskipäivän ehtoollinen kerää joka torstai kymmeniä osallistujia Turun tuomiokirkkoon.
Pasi Kivekäs hiljentyy käytyään alttarilla. – Päiväehtoolliset ovat hyvä keksintö.
Pasi Kivekäs hiljentyy käytyään alttarilla. – Päiväehtoolliset ovat hyvä keksintö.