Kääpiöitynyt Saaristomeren silakka onkin Selkämeren silakkaa
Mitä kuuluu Saaristomeren silakalle?
Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen dosentti ja pitkän linjan silakkatutkija Marjut Rajasilta korjaa heti kysymyksen.
– Sellaista kalaa ei olekaan kuin Saaristomeren silakka. Meidän vesiemme silakat, joita rysämme ovat pullollaan, ovat Selkämeren silakoita. Silakka on vaelluskala. Se syö, elää ja kasvaa Selkämerellä ja käväisee täällä vain lisääntymässä.
Itämeren silakkakanta noin ylipäätään sen sijaan on vahva eli silakka voi hyvin.
– Kanta on vain voimistunut, ja yksilömäärissä laskettuna kalaa on todella paljon.
Siinä ne hyvät uutiset olivatkin.
Parin viime vuoden aikana silakassa on alkanut näkyä pieniä häiriötekijöitä.
– Silakoiden mätiin ja erityisesti maitipusseihin on viime vuosina tullut epämuodostumia, joiden syytä ei tiedetä. Emme ole nähneet sellaisia aiemmin kolmenkymmenen vuoden tutkimusaikasarjassamme.
Epämuodostumien syytä ei vielä tiedetä. Kyseessä on kuitenkin lisääntymisbiologinen ilmiö, joka ei millään lailla vaikuta esimerkiksi kalan käyttöön ihmisravintona.
– Ne yksilöt, joissa epämuodostamaa on, ovat todella sairaita. Usean sadan kalan näytteestä pahimmillaan jopa viisi prosenttia voi olla epämuodostuneita.
Mahdollisina syypäinä tulee ensimmäisinä mieleen dioksiini ja muut ympäristömyrkyt.
– Ruotsalaistutkijoiden mukaan silakan dioksiinipitoisuudet ovat kuitenkin vähentyneet. Muitakin syitä voi olla, esimerkiksi loiset, virukset ja erilaiset tulehdukselliset sairaudet.
Varmuudella tiedetään kuitenkin, että silakan koko on pienentynyt viimeisten vuosikymmenten saatossa useilla senteillä.
TS
LUE LISÄÄ KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA