Arhinmäki lupaa tehdä vasemmistoliitosta räväkän haastajan

Alamäessä jo pitkään ollut vasemmistoliitto pistää nyt toivonsa 32-vuotiaaseen Paavo Arhinmäkeen. Hänet valittiin lauantaina suurin odotuksin puolueen uudeksi puheenjohtajaksi.

– Paavo on hyvä mediaesiintyjä ja herättää nuorissa mielenkiintoa vasemmistoliittoa kohtaan, Mikko Raudaskoski kehui puoluevaltuuston kokouksessa.

Arhinmäki voitti vastaehdokkaansa Merja Kyllösen puoluevaltuuston äänestyksessä luvuin 34–20. Molemmat ovat ensimmäisen kauden kansanedustajia.

Tulos oli pettymys joillekin pohjoisen Suomen edustajille. Siellä vasemmistoliiton kannatus on vahvinta, mutta nyt sekä puoluejohtaja että puoluesihteeri ovat Helsingistä.

Uusi puheenjohtaja pisti tavoitteeksi, että vasemmistoliitto saisi seuraavissa vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 20 paikkaa. Nyt kansanedustajia on 17.

Arhinmäen otteissa on samaa mahtipontisuutta, millä SDP:n johtoon vuosi sitten 32-vuotiaana valittu Jutta Urpilainen lähti julistamaan ”uuden SDP:n” luomista. Arhinmäen visiossa ”uuden vasemmistoliiton pitää olla moderni, uudistava, iloinen ja räväkkä haastaja yhteiskunnassa”.

– Meidän pitää leijua kuin perhonen, pistää kuin ampiainen, Arhinmäki lainasi Muhammad Alia vaalipuheessaan puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Organisaattorin taitojaan Arhinmäki todisti kertomalla, että ensimmäisen lakkonsa hän järjesti jo koululaisena ala-asteella.

Arhinmäki aikoo nostaa ”punavihreyttä” uudelleen näkyviin vasemmistoliiton politiikassa ja myös puolueen ulkoisessa ilmeessä. Hän vastustaa selväsanaisesti ydinvoiman lisärakentamista ja haluaa lopettaa jonkinlaisen siirtymäajan jälkeen turkistarhauksen Suomessa.

– Emme hyväksy myöskään saastuttamista sillä perusteella, että se tuo työpaikkoja, Arhinmäki vastasi kysymykseen, mitä tehdään sitten, jos maasta kiellon myötä katoaa 10 000 työpaikkaa.

Eurovaalien jälkiselvittely johti vasemmistoliitossa siihen, että puolue joutui pikavauhtia etsimään uuden puheenjohtajan. Puoluetta kolme vuotta johtanut Martti Korhonen päätti, että uudelleen virinnyt keskustelu johdon vaihtamisesta saa loppua kertaheitolla.

Korhosen äkkiero harmitti vieläkin muutamia. Juhani Oksanen Satakunnasta sanoi, että se oli hätiköity ratkaisu. Ex-kansanedustaja Mikko Immoselle ei kumpikaan seuraajaehdokas kelvannut. Hän jätti vaalissa tyhjän äänestyslipun. Korhonen itse ei ollut paikalla kokouksessa.

Arhinmäen puheenjohtajakausi kestää tällä erää ensi vuoden kevääseen, jolloin johtopaikat ovat katkolla puoluekokouksessa. Nyt vaalissa hävinnyt Kyllönen ei ottanut kantaa siihen, pyrkiikö hän silloin uudelleen puolueen johtoon.

– Yleensä en jätä tarttumatta haasteisiin, hän vihjasi.

Arhinmäen valintaa edesauttoi myös se, että hän on pari vuotta toiminut vasemmistoliiton ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Nyt sille paikalle teki paluun Risto Kalliorinne Oulusta. Hän hoiti samaa tehtävää Suvi-Anne Siimeksen viimeisellä puheenjohtajakaudella 2004–2007.

Kokouspaikalla arveltiin, että tulevassa puoluekokouksessa Arhinmäen haastajana saattaakin olla eduskuntavaaleihin valmistautuva Kalliorinne.