Evira: Elintarvikkeista voi satunnaisesti saada liikaa nitriittiä

TS/Mikael Rydenfelt
TS/Mikael Rydenfelt

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksessa elintarvikkeista ja talousvedestä saatava nitriitti ylitti hyväksyttävän päivittäissaannin noin 14 prosentilla kolmivuotiaista ja 11 prosentilla kuusivuotiaista suomalaislapsista.

Merkittävin lähde olivat ruokamakkarat. Eviran mukaan terveydellisten haittojen mahdollisuutta joillekin leikki-ikäisille ei voitu sulkea pois.

Suuret nitraatti- ja nitriittimäärät voivat haitata hapenkuljetusta elimistössä. Nitriittialtistuksen on myös epäilty lisäävän diabeteksen, sepelvaltimotaudin sekä syövän riskiä. Eviran mukaan tutkimustulokset ovat kuitenkin osin ristiriitaisia, eikä suoraa syy-yhteyttä nitriittialtistuksen ja näiden tautien riskin välillä ole toistaiseksi osoitettu.

Suomalaiset saavat valtaosan nitraatista vihanneksista, hedelmistä ja vedestä. Osa siitä muuttuu elimistössä nitriitiksi. Nitraattia ja nitriittiä myös lisätään elintarvikkeisiin estämään ruokamyrkytystä aiheuttavien bakteerien kasvua. Toisaalta liian suuren saannin katsotaan aiheuttavan terveyshaittoja.

Paljon nitraattia sisältävien kasvisten suurkuluttajien altistus voi ylittää nitraatin hyväksyttävän päiväsaannin enimmäisrajan eli ADI-arvon, joka on 3,7 mikrogrammaa nitraatti-ionia henkilön painokiloa kohden vuorokaudessa.

– ADI-arvojen väliaikaiset ylitykset eivät sinällään merkitse terveysriskiä, koska niitä määriteltäessä käytetään suurta turvakerrointa, toteaa erikoistutkija, dosentti Johanna Suomi Evirasta.

Eviran mukaan kasvisten käsittely kuten pesu ja kuoriminen alentavat nitraattipitoisuuksia, samoin yleensä kypsennys. Kasvilaji ja kasvupaikan ilmasto-olosuhteet vaikuttavat kasviin kertyviin nitraattipitoisuuksiin.

Nitriittiä saadaan myös talousvedestä, jossa sen pitoisuutta valvotaan talousvesiasetuksen mukaisesti. Talousveden osuus kuluttajien nitriittialtistuksesta on kuitenkin selvästi pienempi kuin lisäainelähteiden osuus.

Evira selvitti monivuotisessa tieteellisessä riskinarviointihankkeessa suomalaisten 1-, 3- ja 6-vuotiaiden lasten ja 25–74-vuotiaiden aikuisten altistumista nitraatille ja nitriitille elintarvikkeiden sekä talousveden välityksellä.

Eviran riskinarvioinnissa kuluttajalle koituvaa riskiä arvioitiin hyväksyttävien päivittäissaantiarvojen (ADI) perusteella, joista vallitsee yleinen tieteellinen yhteisymmärrys. Lisäainenitraatin ja -nitriitin turvallisuutta ja hyväksyttävää päivittäissaantia arvioidaan EU:ssa uudelleen vuoden 2015 loppuun mennessä.

TS

Lue myös

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Eli syödään mitä?
No ei Evira sitten voinut sanoa mitä ruokia me syödään, ettei saada liikaa nitraatteja/nitriittejä.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Eli syödään mitä?
Väliä hällä. Jokseenkin kaikki ruoka on tutkitusti vaarallista, jos ei nitriittien niin jonkin muun takia. Paras olla syömättä vaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Eli syödään mitä?
Ja kun sitä on vedessä niin täytyy olla juomattakin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »