Huoli järven kunnosta vaivaa edelleen Dragsfjärdissä

Vihdoinkin puhdasta juomavettä

Rosa Kok saapui tänäkin kesänä tuttuun tapaan Joensuusta loman viettoon isoäitinsä Kerttu Trompin luokse Dragsfjärden-järven rannalle. – Kiva, kun voi juoda puhdasta kraanavettä, mutta harmittaa, kun en pääse sinilevän takia uimaan ollenkaan.
Rosa Kok saapui tänäkin kesänä tuttuun tapaan Joensuusta loman viettoon isoäitinsä Kerttu Trompin luokse Dragsfjärden-järven rannalle. – Kiva, kun voi juoda puhdasta kraanavettä, mutta harmittaa, kun en pääse sinilevän takia uimaan ollenkaan.

Turun Sanomat, Kemiönsaari

ANNI TEPPO

Kemiönsaaren Dragsfjärdin alueen asukkaat saavat huokaista helpotuksesta. Enää ei tarvitse pelätä, että kraanasta tulee sinileväpitoista vettä.

Kemiönsaaren Vesi otti kesäkuun alussa käyttöön uuden Nordanån vedenottamon. Aiemmin vesi otettiin Dragsfjärden-järvestä, joka on jo vuosia kärsinyt pahasta sinileväongelmasta.

Nyt Nordanån ja Taalintehtaan väliseen verkkoon kuuluvat asiakkaat saavat aitoa pohjavettä.

Ennen veden toimittamista asiakkaille Nordanån vesi suodatetaan kalkkikivisuodattimen läpi ja käsitellään ultraviolettilampulla. Siihen lisätään myös vähän klooria, jonka ei pitäisi kuitenkaan maistua vedessä.

Ensimmäisenä pohjavettä sai kesäkuun alussa Kärran alue ja hieman myöhemmin osa Taalintehtaan aluetta.

Jokakesäinen
näyteralli loppuu

Taalintehtaan pintavedenottamo on ottanut vielä jonkin verran vettä Dragsfjärden-järvestä, mutta vedenottamon työnjohtajan Krister Karlssonin mukaan koko verkossa aletaan käyttää Nordanån pohjavettä jo tämän viikon aikana.

– Tuntuu kuin kivi olisi vierähtänyt sydämeltä. Järvestä otetusta vedestä on ollut niin paljon harmia. Nyt loppuu se jokakesäinen ralli, jossa järvestä kuskattiin vähän väliä näytteitä Turkuun, Karlsson kertoo.

Uuden vedenottamon myötä Dragsfjärdin asukkaiden vesimaksut nousivat huomattavasti, mutta Karlsson ei ole kuullut kenenkään valittavan asiasta.

Kemiönsaaren Veden suunnitteluinsinööri Frida Vuorio kertoo, että Nordanån vedenottamossa voidaan myös puhdistaa muilta alueilta otettua vettä, jos se joskus tulee tarpeeseen.

Taalintehtaan vedenottamo poistetaan asteittain käytöstä. Laitos tulee kuitenkin toimimaan jatkossa tasausaltaana.

WWF suojelemaan
Dragsfjärden-järveä

Dragsfjärden-järven rannalla asuva Kerttu Tromp on onnellinen puhtaasta vesijohtovedestä. Tromp kertoo kuitenkin, että huoli järven tilasta ja sen kunnossapidosta vaivaa alueen asukkaita edelleen.

– Toivottavasti kunta jatkaa järven suojelemista, vaikkei siitä juomavettä enää otetakaan.

Tromp havaitsi vedessä sinilevää jo alkuviikosta, mikä on hänen mukaansa aikaisemmin kuin muina vuosina.

– Lapsenlapset ovat täällä kesän vietossa, eivätkä he nyt pääse järveen uimaan ollenkaan, Tromp harmittelee.

Lounais-Suomen ympäristökeskuksella ei ollut järven leväesiintymisistä tietoa. Keskuksesta kerrotaan, ettei vedestä ole saatu näytteitä muutamaan viikkoon.

Kemiönsaaren ympäristösihteerin Ville Wahteriston mukaan näytteitä ei ole otettu vähään aikaan, sillä näytteiden ottaja on kesälomalla, eikä hänellä ole tällä hetkellä tuuraajaa.

Projektipäällikkö Annalena Sjöblom rauhoittelee järven tilasta huolestuneita. Hän jatkaa kunnan järjestämää Dragsfjärden-järven suojelemiseksi tarkoitettua projektia, joka alkoi jo viime vuonna.

Sjöblom on myös mukana hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää yhteisten vesi- ja jätevesijärjestelmien perustamista Turunmaan saaristokuntiin.

– Olemme saaneet nyt Maailman luonnonsäätiö WWF:n mukaan järven suojeluun. Järjestö rahoittaa järven laskeutusaltaaseen rakennettavan kosteikon, mikä parantaa järven kuntoa huomattavasti, Sjöblom sanoo.

Myös järven ilmastusta jatketaan edelleen. Kunnalla on lisäksi tekeillä viemäri- ja vesihuollon suunnitelma, jota kuntalaisetkin saavat projektipäällikkö Sjöblomin mukaan mielellään kommentoida. Suunnitelman luonnosta on esitelty yleisötilaisuuksissa kesäkuussa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.