rkp

Henriksson: Veronkorotusten oltava viimeinen vaihtoehto, myös kunnissa

Anna-Maja Henriksson sanoi Rkp:n puoluekokouksessa, että työn verotusta tulisi keventää. Arkistokuva.
Anna-Maja Henriksson sanoi Rkp:n puoluekokouksessa, että työn verotusta tulisi keventää. Arkistokuva.

Veronkorotusten täytyy olla viimeinen vaihtoehto, korosti puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson linjapuheessaan Rkp:n puoluekokouksessa lauantaina. Hän esitti, että esimerkiksi yritysten takaisin toimintaan käytettäviä voittoja verotettaisiin alemmalla yhteisöverokannalla.

Lisäksi hän väläytti start-up yritysten verotuksen osittaista vapauttamista.

– Vapauttamalla start-up yritykset yhteisöverosta esimerkiksi ensimmäisen kahden–kolmen toimintavuoden ajaksi antaisimme voimakkaan viestin siitä, että Suomessa kannattaa perustaa yrityksiä.

Suomessa ei myöskään tarvita Henrikssonin mukaan suurempaa progressiota veroissa. Pyrkimyksenä on hänen mukaansa keventää työn verotusta.

– Työnteon tulee aina olla kannattavaa. Jos teet enemmän töitä, tulee sen myös näkyä lompakossa. Vain se on oikeudenmukaista. Ja siksi on myös oikein pyrkiä keventämään työn verotusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Henriksson peräänkuulutti myös ulkomaisen työvoiman tarvetta. Hallituksen valmistelema alueellinen kokeilu ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan keventämiseksi on hänen mukaansa ilostuttava asia. Kokeilun päättymisen jälkeen keventämisen täytyy Henrikssonin mielestä ulottua koko maahan.

– Haluamme kaksinkertaistaa työperäisen maahanmuuton vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi ulkomaisen työvoiman lupaprosesseja nopeutetaan siten, että käsittelyajat ovat korkeintaan 30 päivää.

Ulkomaisen työvoiman saamisen helpottamiseksi Henriksson esitti puheessaan oleskeluluvan myöntämistä kaikille, jotka ovat suorittaneet korkeakoulututkinnon Suomessa.

Henriksson täsmensi STT:lle, että hänen mielestään jo kandidaatin tutkinto sekä ammattikorkeakoulututkinto ovat sellaisia, joiden pitäisi taata valmistuneelle oleskelulupa. Tarkoituksena on turvata osaajien saanti Suomessa tulevaisuudessa.

– Mielestäni on myös hyvin luonnollista, että Suomeen opiskelemaan tulleelle henkilölle annettaisiin oleskelulupa hänen valmistuttuaan.

– Meidän intressissämmehän on, että ihmiset, jotka saavat koulutuksensa täällä, myös pysyisivät täällä. Eikä niin, että koulutetaan ihmisiä ja he sitten lähtevät jonnekin muualle valmistumisen jälkeen.