Koronatartuntojen määrä laskusuunnassa, yli miljoona saanut rokotteen – STM & THL: "Rajoitusten purkamisen aika ei ole nyt"
Torstaiaamuun mennessä yli miljoona suomalaista oli saanut ensimmäisen koronarokotuksen.
Uusien koronavirustapausten määrä vähentyi Suomessa jo ennen pääsiäistä, ja laskusuuntaus jatkuu edelleen. Tällä hetkellä tauti jyllää erityisesti eteläisessä Suomessa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen pitää tilannetta silti yhä huolestuttavana.
Tartuntoja todetaan yhä noin 3 000 viikossa. Noin 70 prosentissa tapauksista tartunnan lähde pystytään selvittämään.
Lue myös: Suomessa kirjattiin torstaina 429 uutta koronavirustartuntaa – Turussa 40 uutta tautitapausta
Suomalaiset käyvät yhä ahkerasti koronavirustesteissä, mutta positiivisten testien osuus näytteistä on vähentynyt. Kuitenkin koronaviruksen brittimuunnoksen osuus tartunnoista jatkaa kasvuaan. Muunnokset ovat levinneet nyt kaikkialle Suomeen.
Puumalaisen mukaan maailmanlaajuisesti koronatapausmäärät jatkavat kasvuaan hetken rauhallisemman tilanteen jälkeen.
– Moni maa on tehnyt kevään edetessä exit-suunnitelmia ja rajoitustoimia on purettukin, mutta valitettavasti nämä ovat osittain olleet liian aikaisia toimia, Puumalainen valitteli.
Muun muassa Ruotsin tilanne on mennyt jälleen selvästi huonompaan suuntaan.
Sosiaali- ja terveysministeriön sekä THL:n asiantuntijat korostivat torstaiaamuisessa tiedotustilaisuudessaan, että myönteisen kehityksen jatkumiseksi suomalaisten tulee jatkaa rajoitustoimenpiteiden noudattamista.
– Rajoitusten purkamisen aika ei ole nyt, sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola sanoi.
– Jos nyt löysätään liikaa, on tässä vielä pari kuukautta vaaran aikaa ennen laajaa rokotuskattavuutta, THL:n Puumalainen huomautti.
Asiantuntijat korostivat, että rajoituksia tulee purkaa alueellisen epidemiatilanteen mukaisesti, ei koko maassa kerralla. Heidän mukaansa positiivisen kehityksen tulee olla pitkäjänteistä ja tautitilanteen selvästi hyvällä tasolla, ennen kuin rajoitustoimenpiteitä voidaan laajamittaisesti purkaa.
Hallitus neuvottelee omasta exit-strategiastaan parhaillaan. Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi torstai-iltapäivällä Twitterissä, ettei rajoituksien purkamisessa pidetä kiirettä.
– Kun puhumme suunnitelmasta rajoitusten purkamisesta, on kyse siitä, miten hallitusti, asteittain ja tautitilanteen salliessa voimme purkaa rajoituksia seuraavien kuukausien aikana. Kyse on näkymästä, ei siitä, että juuri nyt, tänään ja tässä purkaisimme rajoituksia, Marin kirjoittaa.
Tautitilanteen kehitys riippuu jokaisesta meistä. Se miten toimimme nyt, vaikuttaa siihen millaiseksi kesä muodostuu. Jokainen meistä voi olla luomassa polkua parempaan kesään. Tehdään yhdessä parempi kesä ☀️
— Sanna Marin (@MarinSanna) April 8, 2021
Pääsiäisen vaikutuksia tautitilanteeseen on vielä vaikea arvioida. THL:n arvion mukaan pääsiäismatkailu ja -kokoontumiset tulevat näkymään tartuntaluvuissa vasta ensi viikolla.
Ikääntyneillä ja pienillä lapsilla koronan ilmaantuvuus on selvässä laskussa. Ikääntyneiden osalta se kertoo siitä, että rokotuskattavuus yli 70-vuotiailla alkaa olla jo varsin hyvä.
Puumalainen arvioi, että nuorten aikuisten ikäryhmässä ilmaantuvuuden lasku selittyy pitkälti ravintoloiden sulkemisella sekä yksityisten kokoontumisten vähentymisenä.
Lapset saavat tartuntoja vanhemmiltaan, teinit kavereiltaan
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija, ylilääkäri Otto Helve kertoi torstaisessa tilaisuudessa uutta tietoa myös lasten ja nuorten osuudesta epidemiassa. Lapset sairastavat vain harvoin koronataudin vakavan muodon, mutta esimerkiksi imeväisikäisillä on todettu vaikeutakin tautitapauksia.
– Lapset eivät tartuta virusta yhtä tehokkaasti kuin aikuiset, Helve kertoo.
Suurin osa lapsilla todetuista tartunnoista tulee kotoa. Teini-ikäisillä tartunnan lähteissä korostuvat myös muut sosiaaliset kontaktit.
Vaikka kouluissa ja varhaiskasvatuksen yksiköissä on esiintynyt runsaasti altistumisia, todennäköisyys tartunnan saamiseen kouluympäristössä on vähäinen.
Vielä lokakuussa näytti siltä, että korona oli päässyt jylläämään alle 19-vuotiaiden nuorten keskuudessa.
– Myöhempi tarkastelu kuitenkin osoitti, että tautia esiintyi tuolloin paljon juuri heidän vanhemmillaan. Lasten tapausilmaantuvuuden nousu noudattaa työikäisten ilmaantuvuuden nousua, Helve kertoo.
Tiedotustilaisuus tautitilanteesta on katsottavissa täältä.
Lisätty Marinin kommentti kello 13.15.