Omakannassa voi valtuutuksen jälkeen asioida myös toisen aikuisen puolesta
Kansalaisten verkkopalvelu Omakannassa voi nyt asioida myös toisen täysi-ikäisen puolesta. Toisen puolesta asiointia varten tarvitaan Suomi.fi-valtuus.
Valtuutettu saa lähes samat oikeudet asiointiin Omakannassa kuin valtuuden antajalla on. Elinluovutustahtoa, hoitotahtoa eikä Omakantaan tallennettuja hyvinvointitietoja valtuutettu ei kuitenkaan voi käsitellä.
– Valtuutettu voi esimerkiksi uusia reseptejä ja käydä katsomassa laboratoriotutkimuksen tulokset, Kanta-palvelujen liiketoiminnan asiantuntija Mari Holmroos kertoo Kelan tiedotteessa.
Kelan mukaan kansalaiset ikäihmisiä myöten ovat omaksuneet Omakannan käytön laajasti, mutta toisen puolesta asiointia kuitenkin tarvitaan.
– Hyvin iäkäs tai sairastunut ihminen voi tarvita apua. Joillekin digipalvelujen käyttäminen voi yleisesti olla vaikeaa. Silloin voi olla järkevää, että joku toinen asioi henkilön puolesta, Holmroos arvioi.
Toistaiseksi edunvalvojat eivät voi asioida täysi-ikäisen päämiehen puolesta Omakannassa. Valtuutusta ei voi myöskään tehdä henkilö, jolla ei ole sähköisiä tunnistautumisvälineitä, kuten verkkopankkitunnuksia. Digi- ja väestötietovirasto selvittää parhaillaan, miten valtuus voidaan jatkossa tehdä näissäkin tapauksissa. Tavoitteena on, että toteutuksen aikataulu tarkentuu vuoden 2021 aikana.
Samalla valtuudella voi asioida myös monissa muissa terveydenhuollon asiointikanavissa. Omakannassa voi asioida toisen aikuisen puolesta Suomi.fi:n Terveydenhuollon asioiden hoito -valtuudella. Se oikeuttaa katselemaan, ilmoittamaan ja vastaanottamaan valtuuttajan terveydentilaan liittyviä tietoja terveydenhuollon palveluissa sekä varaamaan toisen puolesta aikoja terveydenhuoltoon.
Ne, joilla tämä valtuus jo on, pääsevät asioimaan automaattisesti toisen henkilön puolesta Omakannassa. Halutessaan valtuuden voi poistaa Suomi.fi-verkkopalvelussa.