Koronan tuoma ahdistus näkyy mielenterveysjärjestön kriisipuhelimessa – puheluja yli 60 prosenttia enemmän
Mielenterveysjärjestö MIELI ry:n Kriisipuhelimessa vastattiin viime vuonna yli 90 000 soittoon. Se on 61 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Soittoyrityksiä oli yli kolmannes enemmän edellisvuoteen verrattuna, yli 282 000 kappaletta. Yleisimmät soiton syyt olivat paha olo, kuten ahdistuneisuus ja masentuneisuus. Myös ihmissuhteisiin ja arjessa selviytymiseen liittyvät ongelmat puhututtivat soittajia.
Viime vuonna Kriisipuhelimessa käytiin vuorokaudessa keskimäärin 16 keskustelua, jossa soittaja oli itsetuhoinen tai huolissaan itsetuhoisesta läheisestään. Vuonna 2019 vastaavia keskusteluja käytiin vuorokaudessa noin yhdeksän kappaletta.
Kriisipuhelimessa päivystävät kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset kriisityöntekijöiden tukemina. Koronavuonna vapaaehtoisten panos kasvoi entisestään ja he vastasivat lähes 46 000 soittoon, nousua oli 45 prosenttia.
Suurin osa soittajista kertoo saaneensa apua Kriisipuhelimesta. Soittajilta puhelun lopuksi saadusta palautteesta 97 prosenttia on kiittävää.