Koronavirus

Hallituksen suunnitelma: alueellisista rajoituksista valtakunnallisiin, äärimmäinen keino poikkeusolot ja ulkonaliikkumiskielto

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) hallituksen neuvottelussa Säätytalolla maanantaina. Koronatoimia on tarpeen kiristää, jotta muuntoviruksen leviämistä voidaan ehkäistä.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) hallituksen neuvottelussa Säätytalolla maanantaina. Koronatoimia on tarpeen kiristää, jotta muuntoviruksen leviämistä voidaan ehkäistä.

Suomessa voidaan jatkossa siirtyä alueellisesta lähtemistavasta valtakunnalliseen epidemian torjuntaan, jos koronatilanne pahenee.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan riski epidemian kiihtymiseen on todella suuri. Rajoitusten ennakollista kiristämistä tarvitaan, koska Britannian ja Etelä-Afrikan virusmuunnokset leviävät tuoreimman tiedon mukaan jopa 50–70 prosenttia aiempaa virusta tehokkaammin.

Siksi hallitus päätti tänään täydentää hybridistrategian toimintasuunnitelmaa. Rajoitustoimet jaetaan nyt kolmeen tasoon.

Tämän hetken tautiluvuilla Suomessa ollaan tasolla yksi. Marinin mukaan rajoitukset on nyt syytä pitää vähintään nykyisellä tasolla. Jos epidemiatilanne pahenee, siirrytään tasoille kaksi tai kolme, eli rajoitukset kiristyvät.

Tasolla kaksi kaikilla alueilla voidaan ottaa käyttöön leviämisvaiheen rajoitukset. Tämä edellyttäisi hallituksen päätöstä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Marinin mukaan tasolle kaksi siirrytään, jos virusmuunnokset leviävät liian nopeasti tai jos puolet sairaanhoitopiireissä siirtyisi epidemian leviämivaiheeseen.

Poikkeusolot äärimmäinen toimenpide

Tasolla kolme edellisten toimenpiteiden lisäksi otettaisiin käyttöön poikkeusolot ja liikkumisrajoitukset. Käytännössä Suomi ottaisi käyttöön valmiuslain.

Pääministeri Marinin mukaan tämä on äärimmäinen toimenpide, jota pyritään välttämään viimeiseen asti, koska siinä rajoitetaan ihmisten perusoikeuksia.

Tasoa kolme voidaan perustella vain, jos kaikki edellisten tasojen toimenpiteet osoittautuvat riittämättömiksi tai epidemiatilanne aiheuttaa välittömän uhan terveydenhuollon kantokyvyn ylittymiselle.

Marin muistutti, että valmiuslakiin ja poikkeusoloihin turvautumisen tulisi olla oikea-aikaista ja välttämätöntä. Käytännössä silloin voitaisiin rajoittaa maakuntien välistä liikkumista.

Marinin mukaan vaihtoehtona voisi olla jopa ulkonaliikkumiskielto tai ulkona liikkumisen rajoittaminen, johon tarvittaisiin vielä erillistä poikkeusolojen lainsäädäntöä.

Hallitus antaa periaatepäätöksen hybridistrategian päivittämiseksi huomenna tiistaina valtioneuvoston istunnossa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) antoi ennen neuvotteluja Säätytalon portailla kommentteja tiedotusvälineille. Hänen mukaansa Suomi pyrkii löytämään naapurimaidensa kanssa kestäviä ja pidempiaikaisia ratkaisuja koronarajoituksiin.
Pääministeri Sanna Marin (sd) antoi ennen neuvotteluja Säätytalon portailla kommentteja tiedotusvälineille. Hänen mukaansa Suomi pyrkii löytämään naapurimaidensa kanssa kestäviä ja pidempiaikaisia ratkaisuja koronarajoituksiin.

Kaikki kiinni seuraavien viikkojen kehityksestä

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi, että nykyisellä ykköstasolla leviämisvaiheen alueilla otetaan käyttöön laajin mahdollinen maskisuositus sekä maksimaalinen etätyösuositus. Leviämisvaiheen alueilla kaikkien leviämisvaiheen toimenpiteiden tulee olla käytössä.

Kiurun mukaan seuraavien viikkojen aikana varaudutaan siirtymään tasolle kaksi, jos tautimäärät alkavat nousta ja riskiarviot osoittavat, että epidemian hallinta ei enää onnistu nykyrajoituksilla joko kotoperäisen koronaviruksen tai muuntoviruksen uhan takia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kiurun mukaan 2–4 viikossa nähtäisiin, toimivatko tason kaksi rajoitukset. Jos nämä toimet eivät toisi riittävää tulosta, jouduttaisiin siirtymään korkeimmalle kolmannelle tasolle.

Hallitus linjasi hybridistrategian toimintasuunnitelman täydentämisestä siltä varalta, että muuntovirus alkaa levitä nykyistä enemmän. Kiurun mukaan riski epidemiatilanteen heikkenemiseen koko Suomessa on huomattava.

Hallituksen hybridistrategia on toimintasuunnitelma, jolla ohjataan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita koronavirusepidemian hillinnässä.

Maanantaihin mennessä Suomessa oli todettu yhteensä 94 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta. Marin kehotti ihmisiä hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä pienimmistäkin oireista.

Ravintolarajoitukset uusiksi maaliskuussa

Pääministeri Marin kertoi, että Säätytalolla tänään käytyjen keskustelujen pohjalta hallituksessa on valmius kiristää ravintolarajoituksia entisestään.

Nykyrajoitusten määräaika tulee vastaan helmikuun lopussa, johon mennessä hallitus valmistelee uuden lainsäädännön eli jatkoa rajoituksille.

Kiuru muistutti, että ravintolaliiketoiminnan rajoitukset kiristyvät jokaisessa maakunnassa automaattisesti jo silloin, jos epidemian torjunnassa joudutaan ottamaan käyttöön rajoitusten taso kaksi eli leviämisvaiheen rajoitukset kaikkialle Suomeen.

Keskiviikkona hallitus käy läpi työterveyshuollon roolia koronarokotuksissa. Marinin mukaan hallituksen linja on ollut jo joulukuusta asti se, että yksityinen puoli ja työterveyshuolto halutaan mukaan rokotuksiin. Korvaavuutta on valmisteltu, ja tarvittavat lakimuutokset ollaan viemässä eduskuntaan.

Marinin mielestä uutiset EU-myyntilupaa koronarokotteelleen odottavan AstraZenecan toimitusvaikeuksista ovat erittäin huolestuttavia.

– Tilanteeseen pyritään puuttumaan koko EU:n tasolla yhteisesti, ja myös meidän osalta tulee lähtemään erittäin vahva viesti, että luvatuista määristä pitää pitää kiinni.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

THL:n johtaja Mika Salminen korosti, että pullonkaula Suomen koronarokotuksissa on nimenomaan rokotteiden saatavuus valmistajilta

– Ihan sillä aikataululla, mitä alun perin ajateltiin, ei kyllä pystytä toimimaan ainakaan tämän tiedon varassa. Joudumme käyttämään muitakin keinoja epidemian hillinnässä varsin pitkään.

Vähäisin vaurion tulevalle sukupolvelle

Lasten harrastustoiminnan rajoitukset ovat herättäneet runsaasti keskustelua. Marin kertoi tiedotustilaisuudessa, että periaatteena on asettaa rajoituksia ensin aikuisille ja vasta viimeisenä keinona lapsille ja nuorille.

Rajoitusten tasolla kaksi tartuntatautilainsäädännön mukaisista muista toimista tulisi päättää ennen lapsia ja nuoria koskevia rajoituksia. Tämä koskee esimerkiksi ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä. Tasolla kaksi viimesijainen toimenpide on se, että peruskoulun yläluokat voivat siirtyä etäopetukseen.

Ennen Säätytalon neuvottelua tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) totesi, että rajoitusten tulee olla mieluummin ennaltaehkäiseviä, mutta samalla sellaisia, että tuleva sukupolvi selviää mahdollisimman vähäisin vaurioin.

Hän ei ottanut mitään kantaa siihen, onko voimassa olevia rajoituksia mahdollisuutta höllentää.

Perjantaina hallitus päätti rajatarkastusten kiristämisestä keskiviikosta alkaen. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan tärkeintä on saada Suomen testausjärjestelmä rajoilla mahdollisimman kattavaksi.

Pääministeri Marinilta kysyttiin Säätytalolla myös Saksan päätöksestä, jossa kangasmaskit pitää vaihtaa joukkoliikenteessä tehokkaampiin maskeihin.

– Pyrin itse käyttämään kirurgisia maskeja, koska ne ovat suojaavampia kuin kangasmaskit, Marin totesi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Marinin mukaan on myös perusteltua tarkastella sitä, että pitäisikö Suomessakin kiristää linjaa niin, että nämäkään eivät enää riittäisi, vaan tarvittaisiin vielä korkeamman tason suojain.

Hän jatkoi, että mahdolliset päätökset asiassa ovat Suomessa terveysviranomaisten tehtävä.

Asunnolla tai vapaa-ajan asunnolla pääsee maahan

Hallituksen viime viikon lopun päätösten mukaan ulkomaalaiset pääsevät Suomeen 27. tammikuuta alkaen vain välttämättömästä syystä.

Tämä tarkoittaa muun muassa huoltovarmuuden tai yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätöntä työmatkaliikennettä, eli muun muassa terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä, tavaraliikennettä sekä kansainvälisten organisaatioiden henkilöstöä.

Lisäksi maahan pääsee muun muassa jos henkilöllä on Suomessa asunto tai vapaa-ajan asunto tai jos hän on ulkomailla asuvan Suomen kansalaisen perheenjäsen.

Hallitus teki tiukan linjauksen erityisesti hillitäkseen koronavirusmuunnosten tartuntoja.

Sisärajavalvontaa jatketaan 25. helmikuuta saakka.

Hallitus päätti lisäksi poistaa rajayhteisöjä koskevat, rajan ylittämistä koskevat erivapaudet. Hallituksen mukaan tämä koskee ainoastaan muita kuin Suomen kansalaisia.

Rajayhteisöjen alueella rajaa ei myöskään saa ylittää muualla kuin rajanylityspaikalla. Tämä koskee myös Suomen kansalaisia, mutta ei saamelaisten elinkeinonharjoittamista.

Imatran rajanylityspaikka Venäjälle puolestaan suljetaan henkilöliikenteeltä kokonaan. Pohjois- ja länsirajojen ylityspaikkojen aukioloaikoja puolestaan rajoitetaan.

Toimenpiteillä mahdollistetaan koronatestien tekeminen kaikille maahantulijoille.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) väläytti myös jo perjantaina mahdollisuutta sanktioihin, mikäli henkilö ei suostu noudattamaan viranomaisten ohjeistusta omaehtoisesta karanteenista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Toimimme olemassa olevan lainsäädännön puitteissa, sanktiot ovat viranomaistoimintaa, pääministeri Marin sanoi sanktioista maanantaina.

Juttua muokattu 25.1. klo 18.15: Lisätty ministerien kommentteja ravintolarajoituksista ja rokotteista sekä tuoreet tiedot muuntovirustapauksista.

Juttua muokattu 25.1. klo 17.40: Juttua päivitetty kauttaaltaan hallituksen infotilaisuuden tiedoilla.

Juttua muokattu 25.1. klo 14.20: Tarkennettu Sanna Marinin maskikommentteja.


Koronavirus

Suomessa 94 muuntovirustartuntaa

Maanantaina Suomessa varmistui 192 uutta koronavirustartuntaa.

Lauantaina ilmoitettiin 419 tapausta ja sunnuntaina 246 tapausta.

Viimeisen 14 vuorokauden aikana Suomessa on todettu yhteensä 3 926 tautitapausta eli 356 tapausta enemmän kuin edeltävän kahden viikon jakson aikana.

Yhteensä Suomessa on todettu maanantaihin mennessä 42 772 koronatapausta.

Suomessa todetuista muuntuneen koronaviruksen aiheuttamista tapauksista 88 on Britanniassa havaittua muuntunutta virustyyppiä ja kuusi Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä.

Uudet koronavirusmuunnokset voivat tarttua ja levitä aiempia koronaviruskantoja nopeammin.

Karanteenit pidemmiksi

Koronavirustartunnan saaneiden lähikontakteille määrättävä karanteeni piteni perjantaina 10 vuorokaudesta 14 vuorokauteen.

Kyseessä on tartuntatautilääkärin määräämä virallinen karanteeni, josta saa myös tartuntatautipäivärahaa.

Perhealtistuksissa karanteenin pituus on 21 vuorokautta.

Tartuntatautilääkärin sairastuneelle määräämän eristyksen vähimmäispituus piteni 7 vuorokaudesta 10 vuorokauteen.

Lentokiellot ohi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ei tehnyt uutta päätöstä lentorajoituksista Ison-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta, eli matkustajalentojen keskeytys näihin maihin päättyi maanantaina puoliltapäivin.

THL katsoo lausunnossaan, ettei matkustajalentoliikenteen keskeyttämisen välttämättömyyden edellytys enää täyty, sillä lentoasemilla on nyt riittävät resurssit torjua virusmuunnoksia.

Matkustajat kyseisistä maista ohjataan koronatestiin ja karanteeniin.

THL suosittelee, että lentoyhtiöt edellyttäisivät Suomen ulkopuolelta tulevilta matkustajilta negatiivista koronavirustestitodistusta ennen lennolle nousua.

Jos matkustajalla on lääkärintodistus sairastetusta mutta jo parantuneesta COVID-19-taudista ja sairastumisesta on kulunut aikaa alle 6 kuukautta, ei negatiivista koronavirustestitodistusta tarvita.

Koronavirusrokotustodistuksia ei vielä hyväksytä korvaamaan koronavirustestitodistusta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (20)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Tyhjäkinparempi
Jo aiemmin vesittyneet keinot
"Toimenpiteillä mahdollistetaan koronatestien tekeminen kaikille maahantulijoille. "
"Karanteenisanktiot"
Ei voida pakottaa nykylainsääsännön puitteissa edelleenkään, ei ole voitu koko epidemian aikana.
Testeihin suostut jos huvittaa, karanteenista liikut miten huvittaa. Piste.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Jo aiemmin vesittyneet keinot
Niin. Mikä oli message?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Antero
Vast: Jo aiemmin vesittyneet keinot
Kyllä vaan,ei tällä hallituksella ole aikomustakaan laatia lait että testeihin on suostuttava.Nythän tautia ei saada loppumaan koska suvakit istuu ja neuvottelee pääsemättä kompromissiin,ulkomaalaiset pysyvät täällä töissä koska eivät saa palkkaa karanteenissa eikä tämä yhteiskunta kaadu siihen jos menevät koteihinsa.Kyllä täytyy ihmetellä tämän hallituksen toimia että alkaa oikein päätä särkeä,seuraavat vaalit niin kauan kuin elän niin en käy enään äänestämässä ja luulen että moni keskiikäinen tekee samoin toivottavasti.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jylppy
Vast: Jo aiemmin vesittyneet keinot
Sitähän se, jotain vaan ollaan tekevinään. Työn ääniä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Jo aiemmin vesittyneet keinot
Katsokaapa valittajat vaihteeksi Euroopan tautitilastoja. Suomi pärjää erinomaisesti.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Jo aiemmin vesittyneet keinot
Ylen uutiset haasstatteli virolaisia työssäkävijöitä Helsinkiin tullessa. Kysyivät yhdeltä maskittomalta mieheltä: Kävitkö testissä? Vastaus: En. Kysymys: Miksi et? Vastaus: No jos on positiivinen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Sivustaseuraaja
Kirurgiset maskit
Onkohan mikään instanssi testannut näiden maskien eroja? Nyt niitä tulee Suomeenkin kaikilta mahdollisilta nyrkkipajoilta pitkin maailmaa. Kuinka moni niistä on oikeasti parempi kuin kangasmaskit?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jylppy
Vast: Kirurgiset maskit
Olen myös yrittänyt etsiä tietoa, mutta ei vaan löydy. Ehkä ei siksi löydy kun sitten loppuisi erittäin tuottava maski kauppa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Timo Oivo
Vast: Kirurgiset maskit
Loppui jo. Kävin tänään neljässä kaupassa ja "ei oota" tarjottiin kun ffp2-maskeja kysyin. Eli maskivalmiutta ei ole vieläkään. Tilanne ei vuodessa ole parantunut.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Kirurgiset maskit
Timo Oivo: Oletko kysynyt apteekeista? Niissä on kuulemma ollut saatavilla. Itse hankin satsin FFP-2 influenssarokotusten alla, soitin 3M:än (muistaakseni Kärsämäentiellä) huoltofirmaan ja siellä oli.

Mutta todellakaan, keväällä ei saanut mistään, ei vielä kesälläkään, soitin kaikki mahdolliset paikat ja ainoa mitä oli saatavilla, oli joku CE-tuntematon merkki. Briteistä olisi saanut jotain valmistetta kesällä, mutta eristyksissä kotona, ei ole niin väliä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Jylppy
Maskiton
Onko maski sitä tehokkaampi mitä isompi titteli? Kannattaisko kokeilla professorin maskia tai ehkä ritarin? Presidentin maski se vasta suojaakin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
SirT
Kuparimaskit suojaavat myös käyttäjää, ainakin niin niistä kerrotaan.
Turussakin on liikaa niitä, jotka eivät maskeja käytä. Ehkä he ajattelevat, että se ei suojaa heitä itseään koronalta, vain muita. Tosin ei sitten ole ymmärretty ideaa, että suojaa sinä minua, minä suojaan sinua. Kun kaikilla olisi maskit julkisissa tiloissa liikkuessa, jokainen tulisi silloin suojatuksi. Hankin itse kertakäyttömaskien tilalle kuparimaskin, koska sen sanotaan suojaavan myös itseä, ja puhdistavan itsensä niin, että maskia saa käyttää pitkään (niin kauan kun se on ehjä). Olisi mukava jos THL tutkisi kuparimaskien tehon ja antaisi siitä suosituksen. Ehkä maskien käyttö alkaisi innostaa enemmän kun sen käyttö olisi itseäkin suojaavaa paremmin kuin kertakäyttömaskeilla.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
VarmaNiuho
Vast: Kuparimaskit suojaavat myös käyttäjää, ainakin niin niistä kerrotaan.
Luotatteko todellakin THL:n tutkimuksiin maskien tehosta ? Muistattehan keväältä "tutkimuksen", jonka tilaustyönä teki eläkkeellä oleva asiantuntija, ja kovin oli kallellaan hallituksen silloiseen maskilinjaukseen, joka kertoi kaikelle kansalle maskeista olevan vain ja ainostaan haittaa. Totuushan oli se,että suurista puheista huolimatta maskeja ei ollut alkuunkaan varastoissa sellaisia määriä kuin meille uskoteltiin. Itse en luottaisi nytkään sen kummemmin THL:n " tutkimustuloksiin", sori siitä ! Pidän kyllä maskia joka käänteessä, niin sisällä kuin ulkonakin, välttelen ihmisiä viimeiseen asti, ja pysyttelen kotosalla 100 %.sesti, kunnes olen rokotteet saanut. Käsiäni pesen ihottumaan saakka, lukuisia kertoja joka päivä, kuten alusta asti on ohjeistettu.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jylppy
Vast: Kuparimaskit suojaavat myös käyttäjää, ainakin niin niistä kerrotaan.
"VarmaNiuho", kaikenlaisia tutkimus tuloksia saa rahalla.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää