Kalankasvatus

Silakkaa ja särkeä suuhun tonnikalan tilalle – Ministeriö esittää miljoonan euron tukea kotimaisten kalatuotteiden kehittämiseen

Eriika Ahopelto
Kotimaisen kalan käytön kaksinkertaistaminen voitaisiin tehdä eri tavoilla. Yksi malli edellyttäisi esimerkiksi silakankulutuksen viisinkertaistamista ja muiden vajaasti hyödynnettyjän lajien käytön kaksinkertaistamista nykyisestä.
Kotimaisen kalan käytön kaksinkertaistaminen voitaisiin tehdä eri tavoilla. Yksi malli edellyttäisi esimerkiksi silakankulutuksen viisinkertaistamista ja muiden vajaasti hyödynnettyjän lajien käytön kaksinkertaistamista nykyisestä.

Suomalasta silakkaa yritetään taas tuoda roimasti lisää lautasille. Ruokapöytiin pitäisi saada roimasti enemmän myös särkikaloja, pikkuahvenia, kuoretta, kilohailia ja muikkua.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää miljoonan euron rahoitusta hankkeeseen, jolla tuetaan kalanjalostusta ja kalatuotteiden kehittämistä. Rahat kohdistetaan niin sanottuihin vajaasti hyödynnettyihin kalalajeihin.

– Kyse on paljolti mielikuvista. Toivon, että kukaan ei käytä enää sanaa roskakala, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk)

Noin 80 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta on tuotu ulkomailta. Kyse on valtaosin tonnikalasta ja norjalaisesta lohesta, ja suomalaisten suosimat kalapuikotkin on tehty valtamerikaloista.

Korvaajia tonnikalapurkeille ja kalapuikoille

Tukea tarvitaan tuotekehitykseen, sillä kotimaisen kalan määrällinen tarjonta ei Lepän mukaan riitä. Kala olisi saatava tarjolle myös kuluttajille mieluisessa muodossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lepän mukaan tästä onkin jo hyviä esimerkkejä.

– Viime aikoina onkin nähty todella hienoja uusia kalatuotteita esimerkiksi tonnikalan korvaajana, Leppä sanoo.

Ministeriö laskee rahoitusesityksensä käynnistävän 2–3 miljoonan euron hankkeet, joilla markkinoille saadaan uusia kotimaisia kalatuotteita. Enimmillään 50 prosentin tai 200 000 euron avustus tulisi tarjolle kaikenkokoisille yrityksille suurteollisuutta myöden.

– Aiemmin emme ole pystyneet rahoittamaan yritysten kehityshankkeita esimerkiksi Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta. Esitys paikkaa tätä puutetta, selvittää ministeriön erityisasiantuntija Timo Halonen.

Esitys edellyttää EU-komission hyväksyntää.

Viisinkertaisesti silakkaa, kaksinkertaisesti muuta

Perjantaina lausunnoille lähtenyt asetusehdotus on osa hallitusohjelmaan kuuluvaa kotimaisen kalan edistämisohjelmaa.

Siinä tavoitteena on kotimaisen kalan käytön kaksinkertaistaminen vuoteen 2027 mennessä. Käytännössä se tarkoittaa, että suomalaiset saataisiin lisäämään ruokavalioonsa yksi kala-annos viikossa.

Kasvu pitäisi lisäksi saada aikaan kokonaan kotimaisella luonnonkalalla sekä kasvatetulla kalalla.

– Tämä edellyttäisi esimerkiksi silakan käytön viisinkertaistamista ja muun kotimaisen kalan käytön kaksinkertaistamista, Halonen laskee.

Silakkasaalis on kotimaisissa kaloissa omaa luokkaansa, mutta vain saaliista syödään Suomessa vain neljä prosenttia. Kotimaisen kalan käyttöä halutaan lisätä vajaasti hyödynnettyjen luonnonkalojen ohella kalanviljelyllä.

– Sitä voitaisiin lisätä kolminkertaiseksi vesiympäristön suojelun tasoa vaarantamatta, erityisasiantuntija sanoo.

Tämä tarkoittaa sisävesillä niin sanottujen kiertovesilaitosten kehittämistä ja merellä kasvatuslaitosten viemistä ulkosaaristoon ja avomerelle. Lisäksi laitosten luvituksessa tähdätään ennen pitkää siihen, että lupa ei enää perustuisi kasvatetun kalan määrään, vaan päästöihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pelkät tuotteet eivät riitä

Miten temppu sitten tehdään muuten kuin kalatuotteita keksimällä?

Halonen korostaa, että huomioon on otettava kokonaisuus kalastuksesta teollisuuden kautta kuluttajiin. Esimerkiksi silakkalaivasto on rakennettu kokonaan muuhun kuin elintarviketarkoituksiin.

– Kyse on ennen kaikkea laadunhallinnasta: jotta teollisuus investoisi, sen on varmistuttava raaka-aineen tasaisesta saannista ja laadusta.

Tämä taas vaatii investointeja aluksiin ja satamiin sekä tuotekehitystä erityisesti pienikokoisen silakan käyttöön. Muiden kuin silakan kohdalla tulee lisätä merkittävästi myös saalismääriä.

– Kotimaisen kalan edistämisohjelma antaa ison arvon kalastajien tekemälle työlle ja nostaa esille tarpeen tukea nuorten ja uusien kalastajien tukemista, ministeri Leppä toteaa.

Iso muutos viidessä vuodessa

Tämä ei ole lainkaan ensimmäinen kerta, kun kotimaisen kalan käyttöä yritetään lisätä joko valtiollisin tai alueellisin toimin. Nyt menestyksen mahdollisuudet ovat kuitenkin aiempaa parempia.

Kuluttajien kiinnostusta kotimaisen kalan syömiseen ovat lisänneet muun muassa innostus lähiruokaan sekä ilmasto- ja vesiensuojelukysymyksiin.

– Yhden kotimaisen kala-annoksen lisääminen vähentäisi suomalaisten keskimääräistä ruuan hiilijalanjälkeä 5–6 prosenttia. Lisäksi kalan mukana vesistöistä poistuu runsaasti ravinteita, Halonen muistuttaa.

Hän sanoo, että myötätuuli tuntuu myös teollisuudessa.

– Yritysten kanssa käymissämme keskusteluissa on ihan erilainen kiinnostus silakan ja särkikalojen uuteen käsittelyyn kuin viisi tai kymmenen vuotta sitten.

Ministeriön laskelmien mukaan kotimaisen kalan käytön kaksinkertaistaminen toisi 5 000–8 000 työpaikkaa ja parin miljardin euron laskennalliset hyödyt kansanterveyteen.

UUTISEEN ON KORJATTU AVUSTUKSEN MÄÄRÄ KLO 17.55 .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (15)

Vanhimmat ensin
Vastaa
S.F.
Kannatetaan
Kannatetaan. Miksi kehittää väen väkisin yhä uusia prosessoituja kasvismössöjä, kun terveellisempää ja ekologisempaa olisi hyödyntää tehokkaammin ravinnoksi Suomen omaa kalakantaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
S.P.T.
Vast: Kannatetaan
Aivan oikein.

Suomalainen kala on hyvä tuote, samalla myös ilmasto- ja työllisyystekoteko ja esim. särkipohjaiset tuotteet hyviä. Suosittelen kokeilemaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ilkka Reinne
Tuki painekattiloille ja lasipurkeille
Riittää että myöntää painekattiloille ja lasipurkeille merkittävän alennuksen niin jopa alkaa kotimaisen kalan reseptejä syntymään painekattilassa klaavattuna.
Helppoa ja nopeaa!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Tuki painekattiloille ja lasipurkeille
Juu, vielä kun joku näitä hapansilakoita pystyisi syömään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ilkka Reinne
Vast: Tuki painekattiloille ja lasipurkeille
Halutut mausteet ja neste sekä 90 - 120 minuutin autoklaavaus painekattilassa (toimii myös muussa omatekoisessa säilykkeessä).
Kaikki purkkikala ei onneksi ole hapansilakkaa!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ari Hyvönen
Niin
Miten olisi jos aloitettaisiin m
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ari Hyvönen
Niin
Miten olisi jos aloitettaisiin mme
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää