Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti: 120 000 uutta työpaikkaa ja työn verotuksen kevennys kaikissa tuloluokissa
Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkaisi tiistaina vaihtoehtonsa valtion ensi vuoden talousarvioksi. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan kokoomuksen vaihtoehto tähtää vahvasti talouden uuteen nousuun. Vaihtoehdon ytimessä ovat uudet työpaikat ja uusi yrittäjyys.
– Tarvitsemme toivon polun koronan jälkeiseen Suomeen, Mykkänen sanoi.
Mykkänen kertoi, että kokoomus on löytänyt hallituksen budjetista noin kahden miljardin arvosta säästöjä. Puolet säästöistä menisi verojen keventämiseen ja toinen puoli valtion velan vähentämiseen.
Kokoomus esittää muun muassa palkka- ja eläketulojen verotuksen keventämistä tasaisesti kaikissa tuloluokissa yhteensä 800 miljoonaa euroa. Kotitalousvähennystä puolue parantaisi yli 400 miljoonaa euroa ja toteuttaisi yli 75-vuotiaiden superkotitalousvähennyksen.
Kokoomuksen veroratkaisuja esitteli kansanedustaja Matias Marttinen. Hänen mukaansa kokoomuksen vaihtoehto jättäisi kotitalouksien käytettäväksi enemmän euroja. Palkansaajille ja yrittäjille rahaa jäisi keskimäärin 500 euroa ja lapsiperheille lähes 700 euroa ja eläkeläisille noin 300 euroa enemmän vuodessa hallituksen esitykseen verrattuna.
120 000 työllistä lisää
Kokoomuksen vaihtoehdossa työllisyysaste vahvistuu enemmän ja valtio velkaantuu vähemmän kuin hallituksen talousarvioesityksessä. Kokoomus korostaa, että työn vastaanottaminen on tehtävä kannattavaksi kaikissa tilanteissa.
Työllisyyttä kokoomuksen budjetti vahvistaisi jopa 120 000 työllisellä. Laskelmia kokoomus on teettänyt eduskunnan tietopalvelussa.
Kokoomus loisi 120 000 työpaikkaa muun muassa edistämällä paikallista sopimista, porrastamalla ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja luopumalla eläkeputkesta.
Paikallisen sopimisen työllisyysvaikutus olisi noin 15 000 ihmistä. Kokoomus toteuttaisi valtiovarainministeriön esittämät ikääntyviä koskevat työllisyystoimet, kuten eläkeputken poistamisen. Kokonaisuus toisi noin 55 000 lisätyöllistä.
Ansiosidonnaista työttömyysturvaa kokoomus porrastaisi niin, että turva on työttömyyden alussa nykyistä parempi,minkä jälkeen tukisumma laskee joko tasaisesti tai portaittain työttömyyden pitkittyessä. Työllisyysvaikutus olisi noin 10 000 henkilöä. Lisäksi kokoomus purkaisi kannustinloukkuja, joiden työllisyysvaikutus olisi noin 10 000 ihmistä.
Raideyhteyksiin rahaa
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo painotti, että kokoomus haluaa investoida myös tulevaisuuteen. Kokoomus pääomittaisi nopeita raideyhteyksiä kahdella miljardilla ja korkeakouluja miljardilla valtion taseesta. Lisäksi puolue esittää satojen miljoonien panostuksia osaamiseen ja tutkimukseen.
Kokoomus purkaisi myös monia normeja. Puolue sallisi enintään viinin vahvuisten alkoholijuomien ulos- ja etämyynnin ravintoloille ja sallisi etämyynnin pienpanimoille ja laskisi ravintola-anniskelunarvonlisävero 14 prosenttiin.
Autoveron kokoomus poistaisi portaittain 4 vuoden kuluessa. Hiilen, öljyn ja maakaasun verotusta kokoomus nostaisi 35 miljoonaa euroa.
Eduskunnan täysistunnossa käydään keskiviikkona keskustelu perussuomalaisen, kokoomuksen, kristillisdemokraattisen ja Liike Nyt -eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjeteista.
Korjattu klo 13.56. Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkaisi talousarviovaihtoehtonsa tiistaina eikä maanantaina.