Kotimaa

Valiokunta linjaa tänään ravintoloiden luokittelun – erityyppisille ravintoloille erilaiset koronarajoitukset

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) sanoo, että ravintoloiden luokittelu on haastava tehtävä.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) sanoo, että ravintoloiden luokittelu on haastava tehtävä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta saa tänään valmiiksi mietintönsä hallituksen ravintolarajoituksia koskevasta lakiesityksestä.

Esitys palasi sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn, kun perustuslakivaliokunta edellytti muutoksia lakiesitykseen. Perustuslakivaliokunnan mukaan alueiden ja ravintoloiden eroja ei otettu lakiesityksessä tarpeeksi huomioon.

– Perjantain kokouksessa käytiin hyvää ja valmistavaa keskusteluja. Sen pohjalta valiokuntaneuvokset ovat tehneet työtä viikonlopun ja pyrkineet saamaan meille mietintöluonnoksen sille mallille, että se tiistaina saadaan maaliin, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) sanoo.

Mietinnön yksityiskohtia Lohi ei avaa, koska yksityiskohtainen sisältö ratkeaa tiistain kokouksessa.

Mietintö on välttämätöntä saada valmiiksi tiistaina, koska muutoin tulee eduskunnan aikataulun osalta ongelmia. Ensi viikolla eduskunnassa on istuntotauko.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Laki pitää saada tällä viikolla salista ulos, jotta rajoituksiin ei tulisi katkoksia.

Lohi pitää täysin selvänä, että ravintoloiden luokittelu tulee, koska perustuslakivaliokunnan lausunto sitä edellyttää.

– Luokittelu on vaikea tehdä, jotta se kohtelisi kaikkia ravintoloita oikeudenmukaisesti, mutta nyt se vain on tehtävä. Sellainen lopputulos on mahdoton saavuttaa, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Teemme parhaamme, että se olisi mahdollisimman hyvä näissä olosuhteissa.

Myös alueellisuus otetaan huomioon perustuslakivaliokunnan edellyttämällä tavalla, mikä tarkoittaa sitä, että lähtökohta on aina alueellinen tarkastelu, ei valtakunnallinen. Rajoitustoimet tehdään kunkin alueen epidemiatilanteen mukaan.

Uudet ravintolarajoitukset ovat olleet voimassa 8. lokakuuta lähtien. Niiden perusteella ravintolat joutuvat lopettamaan anniskelun ja sulkemaan aiempaa aikaisemmin ovensa.
Uudet ravintolarajoitukset ovat olleet voimassa 8. lokakuuta lähtien. Niiden perusteella ravintolat joutuvat lopettamaan anniskelun ja sulkemaan aiempaa aikaisemmin ovensa.

Perustuslakivaliokunta tiukkana

Perustuslakivaliokunta vaati viime torstaina merkittäviä muutoksia tartuntalain väliaikaiseen muutokseen, jolla ravintoloiden toiminnan rajoittamista jatketaan marraskuun alusta helmikuun loppuun saakka.

Valiokunta edellytti, että rajoitustoimista pitää säätää erityyppisten ravitsemusliikkeiden osalta eriytetysti siten, että rajoitukset ovat välttämättömiä juuri niissä yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiksi.

Arvostelua nykysäännöksissä on herättänyt etenkin se, että ruokaravintoloita koskevat samat aukiolo-, anniskelu- ja asiakaspaikkarajoitukset kuin yökerhoja. Myös sitä on ihmetelty, miksei rekkamies voi päästä aamuyöllä kahville liikenneaseman ravintolaan.

Jo nykyistä lakia säädettäessä perustuslakivaliokunnan lähtökohtana oli rajoitusten ulottaminen vain niille alueille, joissa se on välttämätöntä.

Lisäksi lakiin pitää nyt valiokunnan vaatimuksesta kirjoittaa perussäännökset siitä, millä edellytyksillä ravitsemisliikkeen on lyhennettävä aukiolo- ja anniskeluaikaa ja asiakasmääriä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Asetuksella valtioneuvosto voi sitten antaa tarkempia säännöksiä rajoitusten alueellisesta soveltamisalasta, rajoituksen kohteena olevien ravitsemusliikkeiden määrittelystä, ravintoloiden aukioloajoista ja esimerkiksi asiakaspaikkojen määrästä.


Tausta

Ravintoloiden rajoitukset

Viime keväänä ravintolatilat suljettiin aluksi kokonaan. Sen jälkeen tilalle tuli aukiolo-, anniskelu- ja asiakasmäärärajoituksia, jotka lievenivät vähitellen ja poistuivat 13.7.

Uudet rajoitukset tulivat voimaan 8. lokakuuta lähtien epidemian jälleen kiihdyttyä.

Alueilla, joilla on meneillään koronan perusvaihe, ravintolat joutuvat lopettamaan anniskelun kello 24 ja sulkemaan ovensa kello 1 yöllä. Asiakaspaikkamäärää ei rajoiteta.

Kiihtymisvaiheen alueilla ravintolat joutuvat lopettamaan anniskelun jo kello 22 ja sulkemaan ovensa kello 23. Ravintolan sisätilassa tai sen osassa saa oleskella samaan aikaan enintään puolet suurimmasta asiakasmäärästä.

Nämä kiihtymisvaiheen vaatimukset tulivat voimaan 10.10. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä, Etelä-Pohjanmaalla ja myös Pohjanmaalla, joka on jo leviämisvaiheessa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (6)

Vanhimmat ensin
Vastaa
AKurkinen
👍
No jo oli aikakin ! Ei ole mitään näyttöä, että ruokaravintoloista olisi erityisesti levinnyt tartuntoja !
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: 🤟
Mihin tämä väite perustuu?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
AKurkinen
Vast: 👍
Mihin perustuu, että olisi ? Olisko hevosmiesten tietotoimiston tietoon, mihin Mankalan väitteet usein miten perustuvat, vai ?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: 👍
Kuten arvasin, Kurkisella ei taaskaan ole mitään lähteitä tms. väitteensä tueksi.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
AKurkinen
Vast: 👍
No mitä lähteitä sinulla on mitkä osoittavat aukottomasti ruokaravintolat syyllisiksi Koronan leviämiseen ?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: 👍
Kurkinen yrittää nyt kääntää keskustelun päälaelleen. Miksi minun pitäisi tämmöistä todistaa, kun en ole koskaan väittänyt, että ruokaravintolat olisivat syyllisiä Koronan leviämiseen? Kysyin Kurkiselta, että mihin hänen väitteensä ("ruokaravintoloista ei erityisesti ole levinnyt tartuntoja") perustuu? Siihen ei ole tullut mitään vastausta, koska tuskin se mihinkään tutkittuun tietoon perustuu.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.