Kotimaa

Kohutun maskiselvityksen tehnyt professori kiistää poliittisen ohjauksen – tulos maskien vähäisestä hyödystä "ei ole muuttunut mihinkään"

Syyskuun lopussa maskisuositusta päivitettiin. Koronaepidemian kiihtymisalueilla suositellaan nyt kasvomaskien käyttöä muun muassa julkisissa sisätiloissa, joissa lähikontakteja ei voi aina välttää.
Syyskuun lopussa maskisuositusta päivitettiin. Koronaepidemian kiihtymisalueilla suositellaan nyt kasvomaskien käyttöä muun muassa julkisissa sisätiloissa, joissa lähikontakteja ei voi aina välttää.

Kokoomus esitti perjantaina epäluottamuslausetta eli käytännössä erovaatimusta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd) maskisuosituksiin liittyvän sotkun takia. Kansanedustaja Kai Mykkänen (kok) sanoi perjantaina, että Kiuru ohjasi keväällä tietoisesti STM:n päätöstä maskisuosituksesta tavalla, joka ei vastannut parasta silloin ollutta tietoa.

STM julkaisi toukokuun lopussa maskiselvityksensä tulokset, joiden mukaan maskien hyöty arjessa on vähäinen tai olematon.

– Nyt kerrotaan, että ei ollutkaan kysymys pelkästään siitä, etteikö olisi tiedetty että maskeilla voidaan estää tartuntojen leviämistä vaan kysymys oli jostain muusta, erityisesti saatavuudesta, Mykkänen totesi.

Kokoomuksen mukaan kansalaisten on voitava luottaa ministeriön antamiin tietoihin eri suojautumiskeinojen hyödyistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

STM:n kohuttua maskiselvitystä oli tekemässä Summaryx-yritys ja siellä myös emeritaprofessori Marjukka Mäkelä. Hänen mukaansa selvityksen katsaus tehtiin järjestelmällisesti kansainvälisten käytäntöjen mukaan ja tutkimusten valinnalle oli ennalta sovitut kriteerit.

– Tämä kaikki on raportoitu avoimesti ministeriön julkaisussa. Meillä ei ollut minkäänlaista poliittista ohjausta. Saimme vastata kysymykseen ilman, että ministeriö tai mikään muu taho olisi vaikuttanut siihen millään tavalla, Mäkelä kertoo.

Mäkelän mielestä maskikohussa ongelmana on se, että keskustelussa sekoitetaan näyttö ja sen perusteella tehdyt päätökset.

– Voin itse olla vastuussa tuottamastamme näytöstä ja hallitus vastaa päätöksistä. Päätöksentekijät yhdistävät näytön, voimavarat ja arvot. Näyttö ei tee päätöksiä vaan ihmiset, joten näyttö on vain osa perusteluja.

Maskien käyttöä suositeltiin julkisessa liikenteessä jo 13. elokuuta. Syyskuun lopussa suositusta laajennettiin kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla.
Maskien käyttöä suositeltiin julkisessa liikenteessä jo 13. elokuuta. Syyskuun lopussa suositusta laajennettiin kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla.

"Maskisuosituksen antamista ei pidetty perusteltuna"

STM:n koronatoimista vastaavan johtajan Pasi Pohjolan mukaan hallituksen päätöksenteko nojaa vahvasti virkavalmisteluun.

– Kuten hallituksen 3.6. linjaus toteaa, asiaa tarkastellaan epidemiatilanteen muuttuessa ja näin on tehty, Pohjola kertoo sähköpostitse.

Kesäkuun linjauksen aikaan epidemia oli ollut laskusuunnassa kuukauden ja uusia tapauksia diagnosoitiin puolet vähemmän kuin elokuussa.

THL oli ohjeistanut jo keväällä maskien käytöstä tarpeen mukaan. Myös hallituksen linjaus totesi, että käyttö on mahdollista ja että maskit voivat suojata tartunnoilta, jos etäisyyksiä ei voi pitää. Hallituksen linjaus oli lisäksi yhdenmukainen WHO:n 5. kesäkuuta päivittämän ohjeistuksen kanssa.

– Koska oikeuskanslerinkin mukaan toimenpiteiden ja rajoitusten koronaepidemian hoitoon pitää olla perusteltuja epidemiatilanteen mukaan ja olemassa olevilla toimilla epidemiatilanne oli saatu varsin rauhalliseksi, maskisuosituksen antamista ei pidetty perusteltuna, Pohjola kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elokuun alussa muun muassa HUS antoi arvion, että koronan toinen aalto on käynnistynyt Suomessa.

Elokuun puolivälissä THL antoi koko maahan maskisuosituksen, ja hallitus puolsi periaatepäätöksessään 13. elokuuta. Suositus on edelleen voimassa ja maskia tulisi käyttää nyt julkisilla paikoilla sekä julkisessa liikenteessä.

Viimeksi kuluneen kahden viikon aikana koronatartuntojen määrä Suomessa on kaksinkertaistunut verrattuna aiempaan kahden viikon ajanjaksoon.

"Ei uutta tutkimusnäyttöä maskien hyödyistä"

Emeritaprofessori Mäkelä kertoo, että maskien käytön hyödyistä ei ole tullut uusia satunnaistettuja tutkimuksia keväisen selvityksen jälkeen.

– Johtopäätös ei ole muuttunut mihinkään. Kaiken kaikkiaan ei ole uutta tutkimusnäyttöä siitä, että maskit väestössä käytettyinä vaikuttaisivat infektion leviämiseen, Mäkelä kertoo.

– Ministeriö pyysi selvitykseen juuri satunnaistettuja tutkimuksia, koska ne antavat luotettavimman ja vähiten harhaa sisältävän vastauksen.

Mäkelän mukaan katsauksia on tehty myös havainnoivista tutkimuksista, joissa ihmiset ovat käyttäneet maskeja omalla tavallaan ilman vertailuryhmää.

– Tiedetään, että tällaisessa tutkimusasetelmassa saadaan paljon todennäköisemmin positiivinen tulos.

Kesälomakauden lopussa koronatartuntojen määrä alkoi kasvaa Suomessa. Heinäkuun lopussa STM:n selvityksen aineistosta julkaistiin ulkopuolinen tutkimus, jonka tulos puolsi maskien käyttöä.

Mäkelän mukaan uusi analyysi aineistosta oli tehty tarkoitushakuisesti.

– Siihen oli valittu vain tietyt osat meidän löytämistämme tutkimusta ja käytetty metodeita, joilla saatiin näyttämään siltä, että maskeilla olisi vaikutusta, Mäkelä sanoo.

Maskisuositusten teho selviää epidemian jälkeen

– Viidestä löytämästämme tutkimuksesta neljässä kasvomaskit eivät estäneet tartuntoja ja yhdessä vaikutusta oli jonkin verran pienessä valikoituneessa alaryhmässä. Tutkimusten perusteella kokonaisuutena ei voi katsoa, että kasvomaskit estäisivät hengitysinfektioiden tartuttamista, Mäkelä kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Selvityksessä tarkasteltiin myös kahdeksaa järjestelmällistä katsausta, joissa oli mukana havainnoivia tutkimuksia. Niistä viidessä ei löytynyt näyttöä siitä, että kasvomaski auttaisi vähentämään tartuntoja. Kolme katsausta oli varovaisen myönteisiä maskien hyödyistä, mutta niissä tarkasteltiin erityisryhmiä ja tilanteita, kuten luuydinsiirron saaneita potilaita sairaaloissa tai pyhiinvaeltajia.

Mäkelä toivoo, että epidemian jälkeen voidaan arvioida, miten eri maiden maskisuositukset ja -pakot ovat vaikuttaneet.

– Kun nyt katsoo tilannetta Euroopassa, suositus tai pakko ei liity mitenkään siihen, että epidemia leviäisi hitaammin.

Mäkelä itse käyttää maskia virallisen suosituksen mukaisesti, vaikka on yhä sitä mieltä, että näyttö maskien hyödyistä on vähäistä.

– Muistuttaahan maski epidemiasta näkyvästi, mutta tärkeämpiä ovat tapaamisrajoitukset, käsien pesu ja turvavälit. Yhteisvaikutus on varmasti epidemiaa hidastava, mutta maskin osuus näyttää aika vähäiseltä tutkimustiedon perusteella.


Koronavirus

Keväällä ristiriitaisia suosituksia

Koronaepidemian levitessä viime keväänä Euroopassa, monet maat ottivat käyttöön maalis-huhtikuun aikana maskisuosituksia ja jopa maskipakkoja. Toukokuun alussa maskipakko oli Ylen mukaan 50 eri maassa.

Suomessa käytiin tuolloin keskustelua siitä, onko maskeista hyötyä viruksen leviämisen estämisessä. Kansalaisille keskustelu näyttäytyi hyvin ristiriitaisena, kun yksi asiantuntija suositteli yhtä ja toinen toista.

Esimerkiksi huhtikuun alussa Tukes, Työterveyslaitos ja Fimea kertoivat, ettei itse tehty maski suojaa koronavirukselta. Kaksi viikkoa myöhemmin THL:n pääjohtaja suositteli kangasmaskin käyttöä julkisilla paikoilla. Samana päivänä sosiaali- ja terveysministeriö kertoivat, etteivät anna Suomeen maskisuositusta.

Kuukautta myöhemmin eli toukokuun puolivälissä VTT julkisti tutkimuksensa, jonka mukaan kangasmaskin tärkein ominaisuus on suojata muita. Tämä perustui tuloksiin, joiden mukaan kangas suun edessä pysäyttää yskäisyn ja lyhentää pisaroiden lentomatkaa. VTT:n tutkimustuloksen mukaan kangasmaski ei juurikaan suojaa käyttäjää itseään koronavirustartunnalta.

Toukokuun lopussa STM julkaisi oman kohutun maskiselvityksensä tulokset, joiden mukaan maskien hyöty arjessa on vähäinen tai olematon. Hallituksen asettama tiedepaneeli julkaisi paria päivää myöhemmin oman raporttinsa ja suositteli kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä.

Tämän jälkeen ministeri ministeri Krista Kiuru totesi, että vaikkei hallitus anna yleistä maskisuositusta, suojainta voi käyttää muiden suojelemiseksi.

Epidemiatilanne Suomessa

Viimeksi kuluneen kahden viikon aikana koronatartuntojen määrä Suomessa on kaksinkertaistunut verrattuna aiempaan kahden viikon ajanjaksoon.

Lauantaihin mennessä koronatartuntoja oli diagnosoitu Suomessa 11 849. Koronaan oli kuollut 346 ihmistä.

Lauantaina sairaalahoidossa oli 37 ihmistä, joista tehohoitoa vaati viisi ihmistä.

Maailmalaajuisesti koronatartunta oli varmistettu 36,9 miljoonalla ihmisellä ja siihen oli kuollut 1,1 miljoonaa ihmistä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (31)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Aimäävai?
Second opinion
Emeritaprofessori Marjukka Mäkelä :
"– Voin itse olla vastuussa tuottamastamme näytöstä ja hallitus vastaa päätöksistä. Päätöksentekijät yhdistävät näytön, voimavarat ja arvot. Näyttö ei tee päätöksiä vaan ihmiset, joten näyttö on vain osa perusteluja."

Meikä otti yhteyttä alikersantti emeritus Lahtiseen, joka antoi puhelimitse seuraavan lausunnon:

"Tässä on nyt lyötävissä sulle nenän eteen sellainen rätinki, jossa todistetaan, että eihän sulla voi edes olla covid-19-tartuntaa! Hypokondriaa se on, se on ny sillai!"
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Reetori
Hetkinen - miten se menikään
Kyllähän tässä jokin mättää. Miksi niitä suosituksia maskin käyttöön annetaan nyt? Miksi yleensä vaikkapa kirurgit käyttävät leikatessaan maskia? Miksi maailmalla yleensä annetaan jopa maskipakkoja? Vanha kunnon maalaisjärki kunniaan. Eipä anneta oppititteleiden hämätä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Outi Kivinen
Vast: Hetkinen - miten se menikään
Jos todella olet sitä mieltä, että oma osaamisesi riittää peittoamaan arvostetun tutkijan kannan niin siitä sitten vaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Hetkinen - miten se menikään
Eipä anneta sen kuuluisan maalaisjärjen liikaa hämätä. Espanjassa on esimerkiksi ollut maskipakko jo pitkään. Ja katsokaa tilastoja! Suomi pärjäsi ensimmäisessä aallossa parhaimpien joukossa aivan hyvin ilman maskeja.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
ArvoTasa
Vast: Hetkinen - miten se menikään
Mankalan tilastojen mukaan Korona olisi ollut ohitse jo elokuussa. Kyllä maalais- ja kaupunkilaisjärkeä voi ja pitää käyttää, eikä tuijottaa pelkkiä tilastoja. Ymmärrän hyvin ettei maskeja suositeltu koska niitä ei ollut riittävästi saatavilla, koska vessapaperin ja käsidesin hamstrauksen kaltaiset tilanteet eivät ole toivottavia. Aivan saman kaltainen on väite etteivät lapset tartuta, koska päiväkoteja ei voi kaikkia sulkea että yhteiskunta toimisi. Mikäli virus tarttuu pelkästä kosketuksestakin voi lapsi tartuuttaa aivan samoin kuin kuka tahansa. Vuosittain esiintyvät tarttuvat sairaudet sijoittuvat lomien jälkeisiin aikoihin, tämän tietävät kaikki pienten lasten vanhemmat ja päiväkotien henkilökunta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Hetkinen - miten se menikään
Missä kohtaa olen väittänyt, että korona oli jo ohi elokuussa?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jylppy
Vast: Hetkinen - miten se menikään
"Reetori", kirurgit ja muu terveysväki esim hammaslääkäri käyttää suusuojaa ettei hänen omat suusta tulevat roiskeet mene potilaaseen, samalla se suojaa roiskeilta esim kirurgiin päin. Maskipakkoa en ymmärrä, ehkä se on vain jokin psykologinen juttu jolla hyssytellään lampaat rauhalliseksi.

Viruksia nämä naamarievut ei edelleenkään estä, ehkä hiukan suoraan tulevia pärskeitä hidastaa, mutta ei muuta vaikutusta.

Kukin käyttää maskeja jos niin haluaa, itse en halua enkä käytä muuta kuin töissä ja silloinkin vain oikeita hengityssuojaimia.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Aimäävai?
Vast: Hetkinen - miten se menikään
@Jylppy

"...kirurgit ja muu terveysväki esim hammaslääkäri käyttää suusuojaa ettei hänen omat suusta tulevat roiskeet mene potilaaseen..."

No näin. Moterneja kekkulointeja tämäkin taitaa olla - vanhaan hyvään aikaan kun hammaslääkarillä kävin, lääkäri yski senkun ehti, taisipa ikeniäni rassatessaan vieläpä suupielestään roikkuvasta tupakasta (merkki oli Gauloises - hän oli eksistentialismiin kallellaan) karistaa epähuomiossa tuhkaakin auki ammottavaan suuhuni.

Silloin ei armoa pyydetty eikä annettu.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Humanisti
Vast: Hetkinen - miten se menikään
Ehkä asiantuntijatkin ovat tulleet siihen tulokseen, että maskit ovat hyvä lisä muuhun suojautumiseen. Kiinassa saatiin keväällä pandemia kuriin käyttämällä maskia, mittaamalla kuume yleisillä paikoilla ja noudattamalla rajoituksia.
Aika erikoista, että hallitus pyritään pistämään tilille eri asiantuntijoiden erilaisista näkemyksistä. Vai onko Kokoomus vain niin pettynyt, kun ei keksi parempia ehdotuksia koronan hoitoon, että sen täytyy syyttää hallitusta, etenkin Kiurua ja Marinia. Marinin ulkonäkökin tuntuu olevan joillekin arvostelijoille liikaa. Kai nainen saa fiksu olla, mutta pitääkö sen olla vielä kaunis?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Aimäävai?
Vast: Hetkinen - miten se menikään
@Mankala

"Eipä anneta sen kuuluisan maalaisjärjen liikaa hämätä. Espanjassa on esimerkiksi ollut maskipakko jo pitkään. Ja katsokaa tilastoja! "

Espanja onkin eri juttu kuin Suomi. Siellä on maalaisia - ja vastaavasti maalaisjärkeä - paljon vähemmän kuin Suomessa. Kaupunkilaisjärjellä yrittäkäämme pärjätä!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ari Hyvönen
Vast: Hetkinen - miten se menikään
Maski on harvaan asutusta maassa erinomainen. Jos. Maski estää yhdenkin tapauksen sadasta on sen käyttö jo hintansa ansainnut. Voi kysyä miten Kiina sai korona pysäytettyä ja miksi siellä maski on kaikilla?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Hetkinen - miten se menikään
Hyvönen: onko tieteellistä näyttöä, että Kiinassa epidemia on saatu hallintaan pelkästään maskien avulla?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
eliza20
Epävarmuuksia tieteessä, ei käytännössä
Eräät asiantuntijatahot ovat esittäneet, että sillä minkä määrän virusta ihminen saa on mahdollisesti vaikutusta siihen sairastuuko ja miten vakavasti sairastuu.

Pidän maskien käyttöä tarpeellisena toimenpiteenä, vaikka tieteeliistä näyttöä ei ihan kaikista niiden hyödyistä olekaan olemassa. Ja miksi sitten sairaalahenkilökunta pitää maskeja työskennellessään sairastuneiden kanssa, jos niistä ei ole mitään hyötyä. Päätöksiä voidaan tehdä myös havaintojen perusteella maskien kaltaisissa asioissa, toisin kuin lääkkeissä ja rokotteissa.

Professorin lista on on hyvä maskeilla lisättynä.

Tapaamisrajoitukset, käsien pesu, turvavälit ja maskit.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Rautalanka
Vast: Epävarmuuksia tieteessä, ei käytännössä
Tieteellinen näyttö puuttuu, koska ei ole voitu tutkia luotettavalla tavalla. Pitäisi olla kaksi samanlaista samanlaisissa olosuhteissa samalla tavalla elävää vertailuryhmää, joista toinen käyttäisi maskeja ja toinen ei. Silloin saataisiin tieteellistä näyttöä.

Nythän ei siis ole vielä näyttöä kumpaankaan suuntaan. Tiedossa olevien faktojen perusteella maskeista on kuitenkin todennäköisesti enemmän hyötyä kuin haittaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pyöräilijä
Vast: Epävarmuuksia tieteessä, ei käytännössä
Ei voi sanoa että maskeista olisi todennäköisesti enemmän hyötyä kuin haittaa koska, kuten itsekin sanoit, ei ole näyttöä kumpaankaan suuntaan.

Eli oikein käytettynä maski estää tartuntoja. Väärin käytettynä se levittää niitä entistä tehokkaammin.

Mitä nyt olen katsonut maskien käyttöä niin noin 99% käyttää sitä väärin. Ongelmaa ei ole niin kauan kun tartuntataso on yleisesti matala. Mutta jos tartuntojen määrä nouseen 1000-2000 päivässä niin sitten alkavat näkyä myös maskeja väärin käyttävien levittämät tapaukset.

Eli esim. bussissa pitäisi ensin pestä kädet, sitten laittaa maski paikoilleen. Jos maskiin sen jälkeen koskee, pitää maski vaihtaa ja ennen uuden laittoa pestä kädet taas. Kangasmaski jostain taskunpohjalta ei muita suojaa jos käyttäjällä on korona. Ja varsinkin keinokuituinen maski aiheuttaa vain lisää tartuntoja kun ne aivastuksen tai yskäisyn pisarat hajoavat kuidussa aerosoleiksi.

Eli sanoisin että jos ei ole intoa käyttää maskia oikein, ei sitä kannata käyttää ollenkaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
PANU KOPONEN
Maskeista on ihan oikeasti hyötyä.
https://www.terveysportti.fi/terveysportti/uutismaailma.duodecimapi.uutisarkisto?p_arkisto=1&p_artikkeli=uux24694
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Maskeista on ihan oikeasti hyötyä.
Siitä huolimatta maskien käytön suositus tai pakko ei ole mitenkään vaikuttanut siihen, miten epidemia leviää.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Maskeista on ihan oikeasti hyötyä.
Mistähän johtuu, että esim. Saksa on ollut erittäin looginen maskien suhteen ja siellä jopa laajennettiin maskipakkoa jokin aika sitten. Kun ennen riitti, että sisällä ja paikoissa jossa on paljon ihmisiä, nyt siellä pitää käyttää kaduillakin (koska siellä on paljon ihmisiä).

Mitä olisi Espanjan luvut, jos hei eivät olisi käyttäneet maskia? Toisaalta, se mitä telkkarissa on näkynyt ne maskit ovat olleet naamalla vähän sinne päin.

Mutta kyllä tuo kevät oli niin STM:än, THL:än kuin hallituksen puoleltakin yhtä sekoilua. Se mitä he tekivät ”oikein” oli, että säikäyttivät kansan joka pysyi kotona. Nyt tarvittaisiin toinen säikytys, mutta paukut siihen ovat hajonneet taivaan tuuliin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mietiskelijä
Vast: Maskeista on ihan oikeasti hyötyä.
Mistä voi tietää, ettei maskisuositukset tai pakko ole mitenkään vaikuttanut koronan leviämiseen?
Voihan olla niin, että esim. Espanjassa olisi ollut tuplamäärä tartuntoja ilman maskipakkoa.
Vasta sitten voi tietää ettei vaikuttanut, jos maskipakon voimassaollessa kaikki saivat tartunnan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Maskeista on ihan oikeasti hyötyä.
Ensin pitäisi olla sellainen tieto jotenkin hankittuna, että ilman maskeja Espanjassa koronaa olisi puolta enemmän. Siis jos väittää, että maskeista on ollut hyötyä. Tutkimusnäytöt maskin käytöstä edelleen puuttuvat ja päätelmiä voidaan tehdä käytännössä vain vertailemalla tilastoja.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jylppy
Vast: Maskeista on ihan oikeasti hyötyä.
"Mietiskelijä", voihan näitä itsekseen mietiskellä vaikka kuinka paljon ja vaikka mitenpäin. Itse tiedän ettei nämä maskit pysäytä kunnolla edes pölyä, saman voi sanoa kaikki muutkin jotka joskus on tehnyt pölyisessä paikassa töitä enemmän kuin pari minuuttia.

Espanjassa ja muullakin maskipakkomaissa käytetään sitä yhtä ja samaa maskia kunnes se hajoaa käsiin. Mahdollinen virusviljelmä kulkee kotoa töihin/kouluun/kauppaan/kavereille/sukulaisiin jne kuukaudesta toiseen.

Ei voi tosiaan tietää olisiko asiat niin tai näin, mutta jos maskista olisi todellista hyötyä niin miksei leviäminen ole jo pysähtynyt kokonaan maskipakkomaissa?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mietiskelijä
Vast: Maskeista on ihan oikeasti hyötyä.
Kyllä maskeista oikein käytettynä varmaan hyötyä on. Epäilen vahvasti, että tuolla Välimeren maissa niitä ei todellakaan käytetä oikein. Ei niitä kangasmaskeja joka päivä pestä ja desinfioida eikä kertakäyttöisten käyttökerrat tosiaankaan jää siihen yhteen kertaan.
Kertakäyttömaskit pitäisi valmistaa niin, että ne vaihtavat väriä, jos niitä käyttää liian monta kertaa.
Kostumis- kuivumissyklit pitäisi aiheuttaa värin vaihtumisen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pasi Lehmuspelto
Vast: Maskeista on ihan oikeasti hyötyä.
Tämän mediakohun laannuttua voidaan ehkä osoittaa onko maskeista oikeasti terveyshyötyä vai ei. Toistaiseksi on sekin mahdollista, että maskit ovat pelkkää teatteria, taudin leviäminen ei näytä olevan mitenkään riippuvainen maskien käytöstä tai käyttämättömyydestä. Tilastollisesti voitaneen tehdä sellainenkin johtopäätös, että tautia on eniten siellä missä eniten käytetään maskeja.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Veterator
Vast: Maskeista on ihan oikeasti hyötyä.
"Tilastollisesti voitaneen tehdä sellainenkin johtopäätös, että tautia on eniten siellä missä eniten käytetään maskeja."

Juupajuu. Ja tilastollisesti on todistettu se, että jalankulkijat joutuvat useimmiten yliajetuksi suojatien kohdalla - siispä suojateistä ei ole hyötyä vaan pikemminkin ovat vaaraksi?

Masien kohdalla ongelma on vertausaineiston puute. Montako kuolemaa Espanjassa olisi tapahtunut ilman maskeja? Kuka tietää!

Mutta maskien kohdalla on tutkimuksilla todettu ja todistettu niiden vähentävän viruksen leviämistä sekä kantajalleen että ympäristölleen. On myös tieteellisesti tutkittu asia, että siirtyneiden virusten määrä vaikuttaa paljon sairastumstodennäköisyyteen ja jopa sairastuttaessa taudin vakavuuteen. Siksi on aivan loogista päätellä, että maskeista ON hyötyä. Ne vähentävät sekä tartuntoja että tartuntojen vakavuutta!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää