Kotimaa

Kolumni: Ruoan mustavalkoinen ilmastojaottelu voi viedä harhaan – ministeriö ilmoitti todellisesta ympäristöteosta

Suomen ympäristökeskus (Syke) haluaa ulottaa ruoan ympäristökriteerit uusiin ravitsemussuosituksiin.

”Kasvispitoinen ja kalaisa ruokavalio on hyväksi ympäristölle. Kestävään ruokavalioon kuuluu vastaavasti vähemmän kotieläintuotteita, kuten naudan- ja sianlihaa sekä maitotuotteita”, Syke selvittää tuoreessa Policy Brief -julkaisussaan.

Ympäristökeskuksen mukaan suomalaisten olisi ympäristösyistä syötävä tulevaisuudessa enemmän etenkin hernettä, papuja ja silakkaa.

Syken julkaisu muistuttaa suomalaisen maatalouden painottuvan maidon ja lihan tuotantoon. Näin ollen noin 80 prosenttia viljelyalasta tarvitaan rehuna käytettävien kasvien viljelyyn.

Tämä painotus johtuu paljolti ilmasto-olosuhteista ja maantieteellisestä sijainnista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Karkeasti sanottuna jos Suomessa halutaan, että pelloilla Oulun yläpuolellakin tuotetaan kotimaista ruokaa ja taataan osaltaan huoltovarmuutta, silloin niissä kasvaa heinää ja rehuviljaa.

Palkokasvien ja leipäviljojen valmistumiseen ei pohjoisen kasvukausi riitä, kun Etelä- ja Keski-Suomessakin voi tehdä tiukkaa.

Eteläisessä Suomessa haittaa aiheuttavat peurat, jotka ahmivat herneet parempiin suihin.

Syken julkaisun perusteella suomalaisten syömän tuontiruuan ilmastovaikutukset pysyvät melko samansuuruisina ruokavaliosta riippumatta.

Valitettavan moni suomalaisten suosimista kasvisruuista sisältää kaukomailla kasvaneita makean veden syöppöjä, kuten riisiä ja avokadoa. Tofu taas syntyy soijamaidosta.

Soijan tuotanto on ympäristöraporttien mukaan suuri suora ja suurin epäsuora syy Amazonin metsäkadolle.

Valtaosa tästä pahamaineisesta soijasta menee maailmalla lihantuotannon rehuksi.

Suomessa soija ei kasva, ja tuontirehusoijan käytöstä pyritään suomalaisessa lihantuotannossa lähivuosina kokonaan eroon.

Ravitsemussuosituksissa kannattaa muistaa, että riisin hiilijalanjälki on todettu esimerkiksi maitoa suuremmaksi, kun päästöjä verrataan ruuan ravintoainesisältöön.

Ruuan ympäristövaikutuksia pitää Syken mukaan arvioida läpi koko elintarvikeketjun.

Ketjun joka tasolla vaivaavassa ruokahävikissä ei olekaan mitään järkeä. Suomessa kotitaloudet heittävät ruokaa vuosittain roskikseen 120–160 miljoonaa kiloa.

Luonnonvarakeskus viimeistelee parhaillaan tiekarttaa ruokahävikin vähentämiseksi.

Silakan lisääminen saman tien koulujen ruokalistoille saattaisi vain lisätä ruokahävikkiä entisestään. Onneksi Syke mainitsee myös suurkeittiöiden reseptiikan kehittämisen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rakentamisen on laskettu vastaavan noin kolmannesta Suomen kasvihuonekaasupäästöistä, kun maatalouden osuudeksi kertyy vähän yli kymmenen prosenttia.

Ympäristöministeriön tavoite puurakentamisen markkinaosuuden kasvattamisesta 45 prosenttiin julkisessa uudisrakentamisessa onkin toteutuessaan ympäristön kannalta oikeasti tuntuva teko.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vastaa
Ari Hyvönen
Hölmöläisten hommaa
Ruokaa syödään ravitsemustarkoituksessa nälän torjumiseksi, ei ympäristösyistä. Nämä toinen toisteen hassummat esitykset mitä ihmeellisimmillä perusteilla millä ei ole mitään tekemistä esim ravitsemussuositusten kanssa ovat todella huvittavia.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.