Turun seudulta löytyi uusi loispistiäislaji

Turun yliopiston tutkijoiden löytämä Cotesia autumnatae -loispistiäinen on aikuisena vain kolmen millimetrin pituinen. Kuva: Ilari E. Sääksjärvi
Turun yliopiston tutkijoiden löytämä Cotesia autumnatae -loispistiäinen on aikuisena vain kolmen millimetrin pituinen. Kuva: Ilari E. Sääksjärvi

Turun yliopiston biologian tutkijat ovat löytäneet Turun seudulta uuden loispistiäislajin.

Uuden vainopistiäisten heimoon kuuluvan lajin nimeksi annettiin Cotesia autumnatae.

Biologian laitoksen lehtorin Kai Ruohomäen ja yliopistonlehtori Tero Klemolan johtamassa tutkimushankkeessa on tehty maastotutkimusta jo vuosikymmenten ajan. Tutkimuksen tavoitteena on tutkia tunturimittarin kannanvaihtelua, minkä yhteydessä uusi laji löydettiin.

Uutta lajia on tavattu tähän mennessä ainakin Vahdolla, Nousiaisissa, Maskussa ja Naantalissa. Klemola kuitenkin huomauttaa, että näytteitä ei ole kerätty muualta.

– Lajin levinneisyysalue on todennäköisesti tätä suurempi, hän sanoo.

Vainopistiäisten heimo kuuluu kätköpistiäisiin, joka on yksi maailman monimuotoisimmista eliöryhmistä. Ne elävät toukkavaiheessa toisten niveljalkaisten parasitoideina eli hyönteisloisina.

Cotesia autumnatae elää toukkana ainakin tunturimittariperhosen toukkien sisällä. Aikuisena se on kooltaan noin kolmen millimetrin pituinen. Väritykseltään laji on pääosin musta, mutta sen raajat ovat kauniin kellertävät.

Parasitoidit eli hyönteisloiset ovat myös ihmisen kannalta merkittävä eläinryhmä, koska ne heikentävät monien tuhohyönteisten, kuten tunturimittarin, kantoja.

Tunturimittari on merkittävä tuhoeläin Lapissa, missä se syö huippuvuosina tunturikoivujen lehdet valtavilta alueilta. Tunturimittari elää myös Etelä-Suomessa, mutta etelässä lajin kannat eivät nouse huippuvuosinakaan pohjoisen tasolle.

Klemola kertoo, että nyt lounaisesta Suomesta löydettyä lajia ei ole tavattu Lapissa, missä toiset loispistiäislajit heikentävät tunturimittarin kantoja.

Turun yliopiston eläinmuseon museonhoitajan Ilari E. Sääksjärven mukaan Suomen loispistiäislajisto tunnetaan suhteellisen hyvin pitkän tutkimushistorian ansiosta.

Edellisen kerran Turun alueelta on löytynyt uusi loispistiäislaji muutama vuosikymmen sitten.

– Maailmanlaajuisesti loispistiäiset ovat tuntematon ryhmä, sillä alan tutkijoita on vähän, loispistiäisiä Amazonian sademetsissä tutkinut Sääksjärvi toteaa.

Uusi pistiäislaji julkaistiin Entomologica Fennica -sarjan uusimmassa numerossa. Laji tunnistettiin Turun yliopiston biologian laitoksen ekologian osaston, Eläinmuseon, genetiikan ja fysiologian osaston sekä Skotlannin kansallismuseon välisenä yhteistyönä.

TS

Lue myös

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.