Koronavilkku-sovellukseen syötetty viikon aikana 41 tartunnasta kertovaa koodia
Viikko sitten maanantaina julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisema Koronavilkku-sovellus on osoittautunut erittäin suosituksi.
Sovellusta on ladattu viikon aikana 1,8 miljoonaa kertaa. Viikon aikana 41 koronavirustestissä positiivisen tuloksen saanutta on syöttänyt sovellukseen tartunnasta kertovan avauskoodin.
Koronavilkku on käytössä yli 500 eri puhelinmallissa.
Lue myös: Hyvä kysymys: Miksi Koronavilkku ei toimi vanhemmissa älypuhelimissa?
Terveydenhuollon ammattilainen antaa avauskoodin henkilölle, jolla on todettu koronavirustartunta. Tämän jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle.
Käyttäjä saa ilmoituksen mahdollisesta altistumisestaan tilanteessa, jossa hän on oleskellut noin kahden metrin etäisyydellä sairastuneesta, koodin syöttäneestä sovelluksen käyttäjästä noin 15 minuutin ajan. Etäisyydet ja aikamäärät voivat kuitenkin vaihdella. Esimerkiksi kauempana ollessa altistumisaika kasvaa.
– Tämänhetkisen tiedon mukaan koronaan sairastunut on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa. Tämä on huomioitu sovelluksessa niin, että terveydenhuollon ammattilainen tallentaa tiedon oireiden ilmaantumispäivästä avauskoodin yhteyteen, THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho kertoo tiedotteessa.
THL ei kuitenkaan saa tietoa siitä, kuinka monelle käyttäjälle sovellus on jo antanut altistumisilmoituksen. Tieto kohtaamisista on siis vain käyttäjän puhelimessa, eikä tietoa siitä ole, ovatko 41 tartunnan saanutta sovelluksen käyttäjää altistaneet muita.
Terveydenhuollossa on tällä hetkellä reilut 700 nimettyä ammattilaista, jotka voivat antaa avauskoodeja. Lukumäärä kasvaa, kun SoteDigi ehtii kouluttaa ja kun alueet nimeävät ammattilaisia tehtävään.
– Altistuneita jäljittävät ja avauskoodeja antavat ovat usein samoja henkilöitä. Varsinaista lukumäärätavoitetta koodin antajista ei ole, mutta heitä täytyy olla joka puolella maata.