Kotimaa

Ministeri Kiuru: Sote-ulkoistukset jäihin – "Ei syytä tehdä toimia, jotka sisältävät riskin, että ne olisivat tulevan lain vastaisia"

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoo, että laajoja ulkoistuksia ei pitäisi tehdä, koska vaarana on niiden purkaminen jälkikäteen.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoo, että laajoja ulkoistuksia ei pitäisi tehdä, koska vaarana on niiden purkaminen jälkikäteen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan kunnissa ei pitäisi tehdä laajoja sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistamissopimuksia ennen kuin sote-uudistus on saatu päätökseen.

– Tässä vaiheessa ei olisi syytä tehdä toimia, jotka sisältävät riskin siitä, että ne olisivat tulevan lain vastaisia, Kiuru sanoo Lännen Medialle.

Viimeisin laaja ulkoistuspäätös tehtiin elokuun alussa, jolloin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä päätti yhteisyrityksen perustamisesta Mehiläisen kanssa.

Ensi vuoden alusta Mehiläinen vastaa Lahden, Kärkölän ja Iitin perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon palveluista sekä perustason mielenterveys- ja päihdepalveluiden toimivuudesta.

Ensimmäisen vaiheen ulkoistuksen vuosikustannukset ovat 37 miljoonaa euroa. Tämä on alle viisi prosenttia yhtymän 780 miljoonan euron kokonaisbudjetista. Sopimus on kestoltaan kymmenen vuotta ja siihen sisältyy optio sopimuksen jatkamisesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kiurun mukaan kyse on laajasta ulkoistuksesta eikä sitä olisi pitänyt tehdä.

– Sote-uudistuksen valmistelun näkökulmasta olisi syytä pidättäytyä näin laajojen ulkoistussopimusten, kuten Päijät-Hämeen sopimus, tekemisestä tässä vaiheessa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä ministerin kritiikki hämmentää.

Hanketta on valmisteltu koko alkuvuosi ja sopimukset on kirjoitettu siten, että niitä voidaan muokata sen mukaan, millaiseksi uusi sote-laki muodostuu.

– Olemme toimineet nykylain mukaan, mutta tästä huolimatta ministeriö on kritisoinut meitä pitkin matkaa. Lisäksi kommentit ovat olleet sellaisista, joista käy selvästi ilmi, ettei kokonaisuuteen ole perehdytty kunnolla, yhtymän hankejohtaja Ismo Rautiainen sanoo.

Rautiaisen mukaan kritiikissä ongelmallista on sekin, että ministeriöllä harvoin on paras tieto siitä, millä tavalla alueen terveyspalvelut olisi järkevintä ja taloudellisinta järjestää.

– Paras tuntemus maakunnan tilanteesta on alueilla itsellään, mutta eivät ne täysin tietämättömiä ministeriössäkään ole. Vaikka en halua kärjistää, kyllä ministeriössäkin maakuntien tilanteeseen ja tehtyihin suunnitelmiin pitäisi tutusta hyvin, ennen kuin antaa kriittisiä kannanottoja, Rautiainen lisää.

Professori: Taustalla on pitkä epäluottamus

Tutkimusprofessori Heikki Hiilamo ymmärtää kuntapäättäjien turhautuneisuuden. Sote-uudistusta on yritetty saada valmiiksi monen hallituskauden ajan, mutta turhaan.

Ministeriöstä annettava ohjaus ja kritiikki herättävät ärtymystä kunnissa, koska soten valmistuminen on kestänyt, sanoo THL:n tutkimusprofessori Heikki Hiilamo.
Ministeriöstä annettava ohjaus ja kritiikki herättävät ärtymystä kunnissa, koska soten valmistuminen on kestänyt, sanoo THL:n tutkimusprofessori Heikki Hiilamo.

Sipilän hallituksen aikana maakunnissa virkamiehet valmistelivat täydellä vauhdilla uudistuksen viemistä käytäntöön ja sitä, miten asiakkaiden valinnanmahdollisuudet toteutetaan. Viime metreillä sote-paketti jäi kuitenkin perustusvaliokunnan pöydälle, ja hallitus kaatui.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Taustalla on pidempi epäluottamus. Ministeriö on jo vuosia sanonut alueille, että sote-uudistus on tulossa ja se pitää huomioida. Tästä huolimatta uudistusta ei ole tullut, ja alueilla tehty työ on mennyt hukkaan, Hiilamo sanoo.

Kuntapäättäjien turhautuneisuutta ministeriön ohjeistuksiin lisää sekin, että monissa kunnissa päättäjät ovat taloudellisten tosiasioiden edessä: rahat ovat vähissä, mutta peruspalvelut pitäisi saada järjestettyä.

– Päijät-Hämeen alueella taloudellinen tilanne on vaikea, mutta samalla sairastavuutta ja erilaisia ongelmia on paljon. Tässä tilanteessa alueella on lähdettävä hakemaan jotain uutta ratkaisua, joka selkeästi parantaa tilannetta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella työskentelevä Hiilamo sanoo.

Hänen mukaansa nyt perustetun yhteisyrityksen kautta toiminnan ja palveluiden kehittäminen on joustavampaa kuin jos julkinen sektori tekisi isoja hankintoja yksin.

– Jos kuntayhtymä investoi esimerkiksi uuteen tietojärjestelmään, se on vain kuntayhtymän käytössä, eikä sitä voi myydä muualle. Kun vastaavat toimet tehdään yhteisyrityksen kautta, toimintamallit ja järjestelmät ovat skaalattavissa ja niillä pystytään saamaan myös rahaa. Julkinen toimija voi saada suhteessa enemmän hyötyjä, kuin jos se toimisi itsenäisesti.

Mehiläinen pääomistajaksi

Päijät-Hämeen sote-palveluiden ulkoistus on sikäli poikkeuksellinen, että hyvinvointiyhtymä ja Mehiläinen perustavat yhteisyrityksen, joka vastaa aluksi osasta noin 130 000 asukkaan terveyspalveluja. Yhtymän vastuulla oleva väestöpohja on 220 000 asukasta.

Mehiläisen omistusosuus uudesta yrityksestä on 51 prosenttia, ja hyvinvointiyhtymä omistaa loput 49 prosenttia.

Hankejohtaja Rautiainen korostaa, että päätös ei ole ainutkertainen, sillä suurin osa alueen terveyspalveluista on jo pitkään ollut ulkoistettuna yksityisille toimijoille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sopimus huomioi myös uuden sote-lain mahdollisia reuna-ehtoja, ja palvelun laajuutta voidaan tarvittaessa muuttaa.

– Tämä on innovatiivisempi kuin perinteinen ulkoistus, joten se herättää vielä epäluuloja. Kaikki palveluiden järjestämiseen liittyvät päätökset tehdään yhtymässä, jossa myös palveluiden järjestämisvastuu pysyy jatkossakin. Yhteisyritys päättää, mitkä ovat ne tuotannon keinot, joilla saavutetaan tavoitteeksi asetetut erinomaiset palvelut, hän sanoo.

Sopimukset voidaan purkaa

Lausuntokierroksella olevan sote-uudistuksen mukaan jo tehdyt sopimukset voidaan purkaa, mikäli ne eivät ole uuden lain mukaisia. Päijät-Hämeessä tehty ulkoistussopimus sisältää tarkat irtisanomisehdot.

Rautiaisen mielestä keskustelu sopimusten mitätöinnistä on tietoista kärjistämistä, koska sopimuksia voidaan myös sopimusehtojen puitteissa muuttaa.

Muutosmahdollisuuksia korostaa myös Mehiläisen toimialajohtaja Markku Näreneva sähköpostivastauksessaan.

– Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sote-keskushankinnassa tilaaja on huomioinut hallituksen sote-keskusohjelman tavoitteet sekä sote-uudistuksen ennakoitavissa olevat reunaehdot, kuten sopimuksen irtisanomisehdot, vahvan järjestäjän roolin. Vastuunjako on suunniteltu siten, että yhtymällä säilyy kyky ottaa tarvittaessa palvelu omaksi toiminnaksi sekä palvelujen integrointi osaksi yhtymän muuta toimintaa.

Jo tehtyjen sopimusten mahdollinen purkaminen tai niiden uudelleen kilpailuttaminen koskettaa myös Länsi-Lappia, jossa toteutettiin pari vuotta sitten Suomen laajin terveydenhuollon ulkoistus. Länsi-Lapin sairaanhoitopiirissä somaattisesta erikoissairaanhoidosta vastaa Mehiläinen psykiatriaa lukuun ottamatta. Lisäksi Kemi ja Tornio ovat ulkoistaneet osan perusterveydenhuollostaan Mehiläiselle.

Länsi-Lapissa voidaan olla jälleen muutosten edessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Lausuntokierroksella olevan lakiluonnoksen mukaan tulevan sote-järjestämislain vastaiset ulkoistussopimukset olisivat mitättömiä kahden vuoden siirtymäajalla, jos niitä ei voida ilman kilpailutusta saattaa lain mukaisiksi. Siten lausunnoilla olevan lakiluonnoksen valossa Länsi-Pohjan erittäin laaja ulkoistussopimus on ongelmallinen, Kiuru sanoo.

Sote-lakiluonnos tulee eduskunnan käsittelyyn joulukuussa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (9)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Mankkala
Kovat keinot käyttöön
Ehkä Kiurun kannattaisi taas laittaa kovat piippuun ja määrätä kaikki Sote-ulkoistusta ajavat kuntapäättäjät pakkokaranteeniin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Kovat keinot käyttöön
Pakkokaranteeni olisi paikallaan Mankkalalle ja hänen aateveljille. Hakkarainen suosittelee tässä kohtaa eroa EU:sta ja aikoo lähteä itse tehdyllä diplomaattipassilla Hondurasiin 🤣
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Bimbo
in spe

Toivomus ministeri Kiurulle: Myös maakuntamalli jäihin, kiitos.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Lokki
Lakien mukaan, tottakai
En ole sen kannalla, että terveysasioita ulkoistettaisiiin mutta Kiuru ei näköjään ymmärrä, että Suomessa eletään voimassaolevien lakien mukaan eikä kuvitteellisten sote-lakien, joiden sisällöstäkään ei olla päästy yksimielisyyteen. On ihan mahdollista, että tämäkin sote kaatuu puolueiden erimielisyyksiin ja omaan mahdottomuuteensa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Lakien mukaan, tottakai
Eihän Kiuru esittänytkään kieltoa - ei voinutkaan esittää. Hän varoitti. (Hieman hillitymmin ja varauksin ehkä olisi voinut kyllä varoittaa.)
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Lainkuuliainen
Demarien monopoli suhmuroi
Demarit yrittävät omia kaiken muutosohjauksen sotessa. Vain valtiojohtoinen, tässä tapauksessa demarijohtoinen malli kaikki paikallinen tekeminen on kielletty, valtiojohtoisuus on demareiden vaatimus. Itärajan takaa tiedetään mihin se johtaa. Kaunis utopia ei toteudu koskaan, ei kansalaisen näkökulmasta. Sen sijaan demarieliitti voi Kiurun johdolla porskuttaa kansaan kärvistellessä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Porvarit sen suhmuroi
Kuinka onnistui edellisiltä porvarihallituksilta Soten teko? 🤣🤣
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Rainer Kryssi
Vast: Demarien monopoli suhmuroi
Kukahan suhmuroi? Ex-Kok kansanedustaja Lasse Männistö päätyi Mehiläisen ulkoistusjohtajaksi pitkän kohun jälkeen. Kolleega Laura Räty siirtyi Mehiläisen liiketoimintajohtajaksi myös ison kohun jälkeen. Lainvalmistelusta yksityiselle vesi kielellä odottamaan SOTE-uudistusta, joka jämähti perustuslakivaliokuntaan kuten Sipilän hallituskin. Mielenkiintoinen sidos näiden välillä on että Lasse Männistön isä nimitettiin Kevan tomitusjohtajaksi Laura Rädyn ollessa Kevan hallituksen puheenjohtaja.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Demarien monopoli suhmuroi
Rainer Kryssi: "Kukahan suhmuroi? Ex-Kok kansanedustaja Lasse Männistö päätyi Mehiläisen ulkoistusjohtajaksi pitkän kohun jälkeen. Kolleega Laura Räty siirtyi Mehiläisen liiketoimintajohtajaksi myös ison kohun jälkeen. Lainvalmistelusta yksityiselle vesi kielellä odottamaan SOTE-uudistusta,..."

Niin, paljon oli tuota liikehdintää politiikasta terveysbisnekseen.
Ja pari päivää sitten Petteri Orpo ehdotti koronatestauksen voimakasta lisäämistä, siten että yksityinen puoli päästettäisiin apajille.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.