Kotimaa

Sukupuoliyhteys ilman suostumusta raiskauksen tunnusmerkiksi, lapseen kohdistuvasta teosta ankarampi rangaistus – professori: "muutokset oikeansuuntaisia"

Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistusta koskeva mietintö luovutettiin tiistaina oikeusministeri
Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistusta koskeva mietintö luovutettiin tiistaina oikeusministeri

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa raiskausrikoksen muuttamista suostumusperusteiseksi. Se tarkoittaa sitä, ettei raiskaus enää edellyttäisi väkivaltaa tai sen uhkaa.

Muutos toteutettaisiin säätämällä raiskauksen keskeiseksi tunnusmerkiksi sukupuoliyhteydessä oleminen sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti.

Nykyisessä lainsäädännössä raiskauksena tuomittava teko edellyttää sukupuoliyhteyteen pakottamista käyttämällä joko väkivaltaa tai sillä uhkaamista tai käyttämällä hyväksi uhrin puolustuskyvyttömyyttä.

Ehdotus on osa seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistusta. Sitä koskeva mietintö luovutettiin tiistaina oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r).

– Seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu jokaiselle. Se on yksi keskeisistä perusoikeuksista, jonka turvaamiseen olemme sitoutuneet. Tästä ei voi tinkiä senttiäkään, ei milloinkaan, ei missään tilanteessa, oikeusministeri Henriksson sanoi mietinnön luovuttamistilaisuudessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lapin yliopiston rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen on jo vuosien ajan vaatinut suostumuksen puutteen kirjaamista raiskauksen tunnusmerkistöön. Hän näkee aiemmin Saksassa ja Ruotsissa tehtyjen päätösten kääntäneen suunnan myös Suomessa.

Niin kauan kuin näissä maissa vastustettiin suostumuksen tuomista lakiin, asiaa vastustettiin Suomessakin.

Saksassa suostumuksen puutteeseen pohjautuva laki tuli voimaan vuonna 2016 ja Ruotsissa kesällä 2018. Saksassa raiskaus määritellään sukupuoliyhteydeksi, joka tapahtuu vastoin henkilön havaittavissa olevaa tahtoa, Ruotsissa taas sukupuoliyhteydeksi, johon henkilö ei osallistu vapaaehtoisesti.

Vapaaehtoisuuden puuttumisesta keskeinen tunnusmerkki

Oikeusministeriön työryhmää johtaneen lainsäädäntöneuvoksen Sami Kiriakosin mukaan jatkossakin raiskauksena rangaistavaa olisi väkivallalla tai uhkauksella tehdyt teot. Uutta olisi se, että juuri vapaaehtoisuuden puuttuminen olisi raiskauksen keskeisin tunnusmerkki.

Vapaaehtoisuus tai sen puute voi työryhmän ehdotuksen mukaan ilmetä esimerkiksi sanallisen ilmaisun, eleiden tai muun toiminnan perusteella. Teon kohde voi myös olla täysin passiivinen, koska on pelkotilassa, voimakkaasti päihtynyt tai nukkumassa, jolloin hänellä ei ole mahdollisuutta muodostaa tai ilmaista tahtoaan.

Vapaaehtoisuuden puuttuminen olisi jatkossa keskeinen tunnusmerkki myös muissa seksuaalirikoksissa kuin raiskauksessa.

Lapsiin kohdistuvien rikosten rangaistuksia kiristetään

Suostumusperusteisuuden lisäksi työryhmä esittää useita muita uudistuksia lakiin.

Työryhmä ehdottaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten kiristämistä. Etenkin lapsiin kohdistuvien sukupuoliyhteyden sisältävien rikosten rangaistukset kovenisivat.

16-vuotiaisiin lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia koskevat säännökset erotettaisiin jatkossa aikuisia koskevista säännöksistä.

Työryhmä katsoo, että 12–15-vuotiaiden kyky päättää ryhtymisestä seksuaalisiin suhteisiin ja tekoihin on kehittymättömämpi kuin aikuisilla. Siksi lapsia suojattaisiin aikuisia laajemmin muun muassa niin, että pelkkä lapsen saaminen sukupuoliyhteyteen kehottamalla, houkuttelemalla tai taivuttelemalla olisi lapsenraiskaus, jos tekijä olisi lasta olennaisesti vanhempi ja kypsempi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sääntelyyn tulisi uutena 12 vuoden ehdoton ikäraja. Sitä nuorempiin lapsiin kohdistuvat seksuaaliset teot olisivat rangaistavia lapsenraiskauksena tai seksuaalisena kajoamisena lapseen. Lapsen vapaaehtoisuutta ei arvioitaisi.

Vähimmäisrangaistuksiin esitetään myös koventamista.

Lapsenraiskauksen vähimmäisrangaistukseksi ehdotetaan kahta vuotta vankeutta, kun se nykyisin on vastaavista teoista yksi vuosi.

Uusi säännös seksuaalisen kuvan levittämisestä

Työryhmän ehdotuksessa pakottaminen seksuaaliseen tekoon korvattaisiin uudella säännöksellä seksuaalisesta kajoamisesta. Se koskisi muita vakavia tekoja kuin sukupuoliyhteyttä. Rangaistusasteikko olisi neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

Seksuaalisen ahdistelun kohdalla rangaistavuus laajenisi niin, että koskettelun lisäksi rangaistavana voitaisiin pitää esimerkiksi sanallista ahdistelua, itsensäpaljastamista tai ottamalla toisesta kuvan. Edellytyksenä tosin olisi se, että teko rinnastuu vakavuudeltaan kosketteluun.

Kokonaan uusi säännös koskee seksuaalisen kuvan levittämistä. Rangaistavaa olisi esittää ja levittää seksuaalista kuvaa tai videota ilman kuvassa esiintyvän henkilön lupaa.

Nykyisessä lainsäädännössä tällaisia tekoja arvioidaan kunnianloukkauksena tai yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä.

Teknologia mahdollistaa uudenlaisen häirinnän

Rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen oli tiistai-iltapäivänä ehtinyt tutustua mietintöön vasta päällisin puolin.

Utriainen nosti esille suostumuksen puutteen lisäämisen raiskaustunnusmerkistöön ja lapsiin kohdistuvien tekojen ikärajojen palautuksen sekä sen, kuinka tiedonvälityksen kehitys on vaikuttanut myös seksuaalisen ahdistelun ymmärrykseen.

Teknologia mahdollistaa uudenlaisen häirinnän, ja se ollaan huomioimassa nyt myös laissa.

Esitettyjä muutoksia Utriainen luonnehti oikeansuuntaisiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– En ole vielä perehtynyt yksityiskohtiin, mutta nämä kohdat, jotka on nostettu esille, ovat oikeita. Voi toki kysyä, jäikö esitykseen vielä aukkoja. Ne tulevat esiin kuitenkin myöhemmin lausuntokierroksella.

Työryhmän mietinnössä muutosten arvioidaan lisäävän vankeusrangaistuksia ja niistä aiheutuvia kustannuksia.

Näin totesi myös osastopäällikkö Ari-Pekka Koivisto oikeusministeriöstä mietinnön luovutustilaisuudessa. Hän arvioi, että kun rikosten tunnusmerkistö laajenee, tutkittavaa tulee enemmän.

Takana monen vuoden keskustelu

Keskustelua Suomen raiskauslainsäädännön muuttamisesta on käyty jo usean vuoden ajan.

Keskustelua on käyty etenkin siitä, tulisiko raiskauksen määritelmän perustua väkivallan sijaan suostumuksen puutteeseen.

Kaksi vuotta sitten Suomessa järjestettiin kansalaisaloite raiskauksen määrittelystä suostumusperäiseksi. Suostumus 2018 -kampanjaa tukivat useat nais- ja ihmisoikeusjärjestöt. Kansalaisaloite keräsi yli 50 000 nimeä ja eteni eduskuntakäsittelyyn. Asiasta käytiin lähetekeskustelu viime vuoden syyskuussa.

Kansalaisaloite eteni myös lakivaliokunnan pöydälle. Sieltä asia ei tosin edennyt, sillä oikeusministeriö oli jo huhtikuussa 2019 asettanut työryhmän valmistelemaan seksuaalirikoksia koskevan lain kokonaisuudistusta. Valiokunta ilmoitti joulukuussa, että kansalaisaloitteen käsittely keskeytetään toistaiseksi ja sitä jatketaan, kun hallituksen esitys kokonaisuudistuksesta on annettu eduskunnalle.

Suostumusperusteisuutta vastustaneiden mukaan ongelmia aiheuttaisi näytön osoittaminen, eli kuinka suostumus seksiin voidaan todistaa. Esimerkiksi vuonna 2018 silloinen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa suostumusperusteisen mallin olevan "elämälle vieras".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Sami Kiriakos sanoi työryhmän työn aikana huolehditun siitä, ettei sääntelyllä aseteta rajoja sellaiselle aikuisten kanssakäymiselle, jossa toisen itsemääräämisoikeutta ei loukata.

Työryhmä katsoo, ettei ennen sukupuoliyhteyttä tai seksuaalista tekoa edellytettäisi "nimenomaista tai määrätyllä tavalla ilmaistua suostumusta". Olennaista olisi molempien osapuolten vapaaehtoinen osallistuminen. Tästä tahdosta voisi viestiä myös muulla tavalla kuin sanallisesti.

Työryhmän mukaan rangaistavuus edellyttäisi myös tahallisuutta. Teosta ei tekisi raiskausta se, että toinen osapuolista katuu myöhemmin vapaaehtoista osallistumistaan sukupuoliyhteyteen tai se, että hänen suhtautumisensa muuttuu kielteiseksi vasta sukupuoliyhteyden jälkeen.

Vaikka kysymys suostumuksesta on ollut Suomessa pinnalla parin viime vuoden ajan, Terttu Utriainen huomauttaa, että laajempaa keskustelua suostumusperusteisuudesta on käyty jo vuosikymmenten ajan.

Kysymys ei ole myöskään suinkaan vain Suomessa käytävästä debatista: keskustelu käynnistyi Yhdysvalloissa 1980-luvulla, ja asia tuli anglosaksisten maiden rikoslakeihin jo 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun vaihteessa.

Seksuaalirikoksia koskeva rikoslain luku uudistettiin Suomessa edellisen kerran kokonaan vuonna 1999. Sittemmin lakia on muutettu osittaisuudistuksin siten, että mikään säännöksistä ei enää ole alkuperäisessä muodossaan.

Seuraavaksi ehdotus lähtee lausuntokierrokselle. Lausuntoaikaa on syyskuulle asti, jonka jälkeen valmistelu jatkuu ministeriössä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan hallituksen esitys on tarkoitus tuoda eduskunnalle keväällä 2021.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 17.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (4)

Vastaa
Renny
jo on aikakin
Täysin käsittämätöntä että tuomioistuin on arvioinut 10-vuotiaan lapsen vapaaehtoisuutta, kun hyväksikäyttäjä on ollut aikuinen. Varmasti olisi löytynyt perustelut jos olisi ollut tahtoa. Miten pystyvät elämään sellaisten päätösten kanssa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ado Atero
Selkeyttä tarvitaan lisää...
Eikö olisi selkeyden vuoksi hyvä kirjata lakiin määrämuotoiset ja yksiselitteiset ilmaukset, joilla toisen osapuolen suostuvaisuus sukupuoliseen kanssakäymiseen tulisi selvittää. Ilmaukset voisivat olla esimerkiksi seuraavanlaiset:

Kysymys:
- Suostutko sukupuoliseen kanssakäymiseen kanssani

Vastaus:
- Suostun sukupuoliseen kanssakäymiseen kanssasi.

Erikseen olisi vielä kysyttävä lupa yhdyntää (sukupuolista kanssakäymistä voi olla myös ilman yhdyntää) ja laissa erikseen mainittuja muita sukupuolisen kanssakäymisen muotoja varten.

Koska läsnä monesti ei ole muita henkilöitä, jotka voisivat todistaa sopimuksen syntyneen, olisi suositeltavaa tehdä sopimus kirjallisesti. Oikeudellisesti turvallinen vaihtoehto olisi julkisesti ylläpidetty kännykkäsovellus, jossa sopimuksen voisi varmentaa sähköisellä allekirjoituksella.

Syntyvyyden nousua odotellessa... :-)
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Alex12
resursseja tutkintaan
Asia hyvä, mutta nämä ovat hyvin vaikeita asioita tutkia, kun on sana sanaa vastaan. Ilmoitukset tulevat lisääntymään, joten poliisi ja tuomioistuimet tarvitsevat lisää resursseja näihin tapauksiin. On kohtuutonta, että päätöstä jouduttaisiin odottamaan kaksi vuotta tai jopa enemmän. Ihmisiä pidettäisiin löysässä hirressä. Asiassa on kuitenkin usein kyse ihmisen koko loppuelämästä. Tätä tullaan käyttämään hyväksi myös esimerkiksi kostoon tai kiristykseen. Vääriä tuomioita tulee myös. Mediassa on ollut ennenkin esillä tapauksia, joissa syytön on tuomittu ja ilmoituksen tekijä onkin sitten kertonut valhdelleensa. Kirjallinen suostumus olisi selvintä. Uskon, että Henriksson ja Ohisalo varaavat resurssit, jotka kohdistetaan juuri näiden tapausten tutkintaan. Puolen vuoden raja ilmoituksesta ratkaisuun tulisi kirjata lakiin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Lokki
13-vuotias on jo aikuinen?
"Sääntelyyn tulisi uutena 12 vuoden ehdoton ikäraja. Sitä nuorempiin lapsiin kohdistuvat seksuaaliset teot olisivat rangaistavia lapsenraiskauksena tai seksuaalisena kajoamisena lapseen. Lapsen vapaaehtoisuutta ei arvioitaisi."
Mistä ihmeestä 12 vuotta on rajana? Eikö 13-vuotias ole enää riittävän lapsi? Kyllä tuo ikäraja voisi aivan hyvin olla 15 vuotta, ellei tekijäkin sattuisi olemaan 15-vuotias itse.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.