Etätyösuositus päättyy elokuussa, enää ei erillisiä suosituksia yli 70-vuotiaille, alhaisten tartuntamäärien EU-maihin pääsee heinäkuussa
Hallitus on käsitellyt tiistaisissa neuvotteluissaan matkustusrajoituksia koskevia kysymyksiä. Lisäksi aiheena ovat olleet hallituksen suositukset liittyen etätyöskentelyyn ja yli 70-vuotiaita koskeviin rajoituksiin.
Hallitus on myös saanut katsauksen epidemiatilanteesta ja selvityksen valtiosihteeri Martti Hetemäen johtaman jälleenrakennustyöryhmän pohjalta tehtävistä toimista.
Hallituksen tiedotustilaisuuden alkoi kello 17.15.
Tiedotustilaisuudessa suosituksia koskevista kysymyksistä kertovat sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.
– Yhdeksän kymmenestä tautiin menehtyneestä on ollut yli 70-vuotiaita. Numerot osoittavat sen, ettei suositusten noudattaminen ole ollut turhaa, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru huomauttaa.
Viruksen tartuttavuus on tällä hetkellä 0,4–0,8 eli virusepidemia hiipuu. Valtioneuvosto ei enää anna erillistä suositusta ikään perustuen kontaktien välttämisestä.
– On syytä korostaa kaikkien omaa harkintaa ja toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Näin ollen THL:n antamat suositukset koskevat meitä kaikkia, Kiuru lisää.
Hallituksen etätyösuositus päättyy 1. elokuuta rauhoittuneen epidemiatilanteen johdosta.
Työssäkäyvistä lähes 60 prosenttia siirtyi Suomessa etätöihin kevään aikana.
– Näin laaja etätöihin siirtyminen on osoitus siitä, miten digitalisaatio mahdollistaa työelämän uudistumisen. Se osoittaa myös, miten paljon potentiaalia etätyön lisäämiselle yhteiskunnassamme on, Aino-Kaisa Pekonen sanoo.
Sosiaali- ja terveysministeri visioi, että jatkossa voitaisiin joustavasti yhdistää etätyön parhaita puolia työhön. Hallitus arvioi etätyösuositusta uudelleen, jos epidemiatilanne sitä edellyttää.
Rajakysymyksistä tiedotustilaisuudessa kertovat sisäministeri Maria Ohisalo ja ulkoministeri Pekka Haavisto.
– Hallitus noudattaa korostetun varovaista linjaa. Etenemme näissä rajakysymyksissä vaiheittain, sisäministeri kertoo.
Matkustusrajoituksia on jo aiemmin höllennetty muihin pohjoismaihin kuin Ruotsiin. Seuraava vaihe astuu voimaan 13. heinäkuuta. Tuolloin sisärajavalvonnasta ja liikenteen rajoituksista luovutaan EU- ja Schengen-alueen maihin, joiden tartuntamäärät ovat samalla tasolla tai matalampi kuin kahdeksan uutta tautitapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana.
Näiden maiden osalta poistuisi myös kahden viikon karanteenin vaatimus maihin matkustaneilta henkilöiltä.
Tällaisia maita ovat muun muassa Italia, Itävalta, Saksa, Sveitsi, Liechtenstein ja Unkari. Schengeniin kuulumattomista EU-maista joukkoon kuuluvat Kroatia, Kypros ja Irlanti.
Maat, joihin suomalaiset ovat vapaita matkustamaan, saattavat määritellä omia rajoituksia ja suosituksia. Matkustajan kannattaa ottaa huomioon kohdemaan suositukset.
Epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset jatkuisivat edelleen Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Luxemburgin, Maltan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin tasavallan välillä huvialusliikennettä lukuun ottamatta.
Ulkoministeri Haavisto korostaa, että koronavirus leviää yhä useissa maissa. Esimerkiksi Kiinassa keskustellaan jo toisen aallon mahdollisuudesta ja Yhdysvalloissa uusia tartuntoja todetaan nopealla tahdilla.
– Ulkoministeriö varoittaa menemästä näihin pahan koronatilanteen maihin. Kotiutuslentoja ei tässä tilanteessa enää tehdä, joten tilanne näissä maissa voi suomalaismatkailijalle olla vaarallinen, ulkoministeri toteaa.
Ulkoministeri korostaa, että naapurimaa Ruotsi on Suomelle tärkeä kumppani, joka jää yhä rajapyykin ulkopuolelle. Pekka Haavisto kertoo olleensa jatkuvassa yhteydessä Ruotsin ulkoministeriin.
– Tilanteet ovat erilaisia eri puolilla maata myös Ruotsissa, kuten Suomessa. Keskustelua käydään jatkuvasti ja vahva tahto on, että tilanne pääsisi normalisoitumaan mahdollisimman pian, sisäministeri Ohisalo kommentoi.
Hallituksen koko tiedotustilaisuus on katsottavissa tallenteena täältä.