Uutiset

Etätyösuositus päättyy elokuussa, enää ei erillisiä suosituksia yli 70-vuotiaille, alhaisten tartuntamäärien EU-maihin pääsee heinäkuussa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Arkistokuva.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Arkistokuva.

Hallitus on käsitellyt tiistaisissa neuvotteluissaan matkustusrajoituksia koskevia kysymyksiä. Lisäksi aiheena ovat olleet hallituksen suositukset liittyen etätyöskentelyyn ja yli 70-vuotiaita koskeviin rajoituksiin.

Hallitus on myös saanut katsauksen epidemiatilanteesta ja selvityksen valtiosihteeri Martti Hetemäen johtaman jälleenrakennustyöryhmän pohjalta tehtävistä toimista.

Hallituksen tiedotustilaisuuden alkoi kello 17.15.

Tiedotustilaisuudessa suosituksia koskevista kysymyksistä kertovat sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

– Yhdeksän kymmenestä tautiin menehtyneestä on ollut yli 70-vuotiaita. Numerot osoittavat sen, ettei suositusten noudattaminen ole ollut turhaa, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru huomauttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viruksen tartuttavuus on tällä hetkellä 0,4–0,8 eli virusepidemia hiipuu. Valtioneuvosto ei enää anna erillistä suositusta ikään perustuen kontaktien välttämisestä.

– On syytä korostaa kaikkien omaa harkintaa ja toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Näin ollen THL:n antamat suositukset koskevat meitä kaikkia, Kiuru lisää.

Hallituksen etätyösuositus päättyy 1. elokuuta rauhoittuneen epidemiatilanteen johdosta.

Työssäkäyvistä lähes 60 prosenttia siirtyi Suomessa etätöihin kevään aikana.

– Näin laaja etätöihin siirtyminen on osoitus siitä, miten digitalisaatio mahdollistaa työelämän uudistumisen. Se osoittaa myös, miten paljon potentiaalia etätyön lisäämiselle yhteiskunnassamme on, Aino-Kaisa Pekonen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeri visioi, että jatkossa voitaisiin joustavasti yhdistää etätyön parhaita puolia työhön. Hallitus arvioi etätyösuositusta uudelleen, jos epidemiatilanne sitä edellyttää.

Rajakysymyksistä tiedotustilaisuudessa kertovat sisäministeri Maria Ohisalo ja ulkoministeri Pekka Haavisto.

– Hallitus noudattaa korostetun varovaista linjaa. Etenemme näissä rajakysymyksissä vaiheittain, sisäministeri kertoo.

Matkustusrajoituksia on jo aiemmin höllennetty muihin pohjoismaihin kuin Ruotsiin. Seuraava vaihe astuu voimaan 13. heinäkuuta. Tuolloin sisärajavalvonnasta ja liikenteen rajoituksista luovutaan EU- ja Schengen-alueen maihin, joiden tartuntamäärät ovat samalla tasolla tai matalampi kuin kahdeksan uutta tautitapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana.

Näiden maiden osalta poistuisi myös kahden viikon karanteenin vaatimus maihin matkustaneilta henkilöiltä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällaisia maita ovat muun muassa Italia, Itävalta, Saksa, Sveitsi, Liechtenstein ja Unkari. Schengeniin kuulumattomista EU-maista joukkoon kuuluvat Kroatia, Kypros ja Irlanti.

Maat, joihin suomalaiset ovat vapaita matkustamaan, saattavat määritellä omia rajoituksia ja suosituksia. Matkustajan kannattaa ottaa huomioon kohdemaan suositukset.

Epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset jatkuisivat edelleen Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Luxemburgin, Maltan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin tasavallan välillä huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Ulkoministeri Haavisto korostaa, että koronavirus leviää yhä useissa maissa. Esimerkiksi Kiinassa keskustellaan jo toisen aallon mahdollisuudesta ja Yhdysvalloissa uusia tartuntoja todetaan nopealla tahdilla.

– Ulkoministeriö varoittaa menemästä näihin pahan koronatilanteen maihin. Kotiutuslentoja ei tässä tilanteessa enää tehdä, joten tilanne näissä maissa voi suomalaismatkailijalle olla vaarallinen, ulkoministeri toteaa.

Ulkoministeri korostaa, että naapurimaa Ruotsi on Suomelle tärkeä kumppani, joka jää yhä rajapyykin ulkopuolelle. Pekka Haavisto kertoo olleensa jatkuvassa yhteydessä Ruotsin ulkoministeriin.

– Tilanteet ovat erilaisia eri puolilla maata myös Ruotsissa, kuten Suomessa. Keskustelua käydään jatkuvasti ja vahva tahto on, että tilanne pääsisi normalisoitumaan mahdollisimman pian, sisäministeri Ohisalo kommentoi.

Hallituksen koko tiedotustilaisuus on katsottavissa tallenteena täältä.

Marin ei usko, että Ruotsin osalta tulee höllennyksiä

Aki Taponen

Lännen Media

Hallitus aloitti tiistaina neuvottelut koronaepidemian vuoksi annettujen rajoitusten purkamisesta. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) arvioi, että vaikeimpia asioita tulevat tänään olemaan rajakysymykset.

– Tahtoa löytyisi, että pitäisi päästä avaamaan rajoja enemmän. Samalla on huoli siitä, tuleeko epidemian toinen aalto syksyllä.

Ruotsin rajakysymystä Henriksson piti hankalana, koska tautitilanne siellä ei ole hyvä.

– Tässäkin yritetään löytää fiksuja ratkaisuja. Kyllähän se niin on, että sukulaisten pitää päästä käymään myös Suomessa, mutta aina on pidettävä mielessä se, että pestään kädet ja pidetään riittävä turvaväli.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan on valitettavaa, että Ruotsin epidemiatilanne on niin vaikea, kuin se tällä hetkellä on.
Pääministeri Sanna Marinin mukaan on valitettavaa, että Ruotsin epidemiatilanne on niin vaikea, kuin se tällä hetkellä on.

Pääministeri Sanna Marin (sd) arvioi, että eniten keskustelua käydään nimenomaan rajakysymyksestä.

– On erittäin valitettavaa, että Ruotsissa epidemiatilanne on niin vaikea, kuin se tällä hetkellä on. Katsomme nimenomaan eri maiden epidemiatilannetta ja teemme päätöksiä siltä pohjalta.

Marin muistutti, että uusia tautipesäkkeitä tulee ja sen takia rajoitusten purussa pitää edetä varovaisesti.

Häneltä kysyttiin, onko realistista, että Suomen asettamat matkustusrajoitukset Ruotsin rajalla höllentyisivät kesän aikana.

– Se riippuu, millainen tautitilanne Ruotsissa on. Jos se on nykyinen tai pahenee, en usko, että matkustusrajoituksia höllennetään.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) sanoi, että rajakysymysten osalta on edetty askeleittain.

– Aina odotetaan, mitä tapahtuu pari viikkoa sen jälkeen, kun rajoituksia on purettu. Nyt toive on, että eteenpäin purkamisessa päästään.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan tahtoa löytyisi avata rajoja nykyistä enemmän.
Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan tahtoa löytyisi avata rajoja nykyistä enemmän.

Etätyösuositus esillä

Hallitus linjasi toukokuun alussa, että etätyösuositus jatkuu toistaiseksi. Sitä oli silloin määrä arvioida uudelleen vasta kesän jälkeen. Nyt suositusta käsitellään jo tänään, koska koronavirusepidemia on hidastunut.

– Suomalaiset ovat käyttäneet etätyömahdollisuutta hyvin, itse asiassa Euroopassa eniten. 59 prosenttia on siirtynyt etätöihin koronakriisin aikana. Se kertoo joustavuudesta ja valmiudesta työpaikoilla, työministeri Tuula Haatainen (sd) sanoi.

– Uskon, että moni kaipaa jo takaisin normaaliin työhönkin. Mutta turvallisuus edellä mennään tässä asiassa niin kuin muissakin asioissa, hän lisäsi.

Ikääntyneiden ohjeet

Hallitus pui tänään myös yli 70-vuotiaiden toiminta-ohjeita.

– Koronavirus on vaarallinen erityisesti ikääntyneille ja perussairauksia sairastaville. Tällä hetkellä on ohjeistettu, että esimerkiksi läheisiä, sukulaisia ja ystäviä voi tavata mieluiten ulkotiloissa. Siellä altistuminen ei ole niin todennäköistä kuin ahtaissa sisätiloissa, Marin sanoi.

Hän jatkoi, että jokainen tietenkin tekee omassa elämässään harkintaa, jossa huomioi oman ja kanssaihmisten terveyden.

– Valitettavasti tauti on sen kaltainen, että se on ikääntyneille vaarallinen ja voi aiheuttaa jopa kuoleman. Se pitää huomioida, Marin sanoi.

Hallitus käsittelee tänään lisäksi jatkosuunnitelmaa valtiosihteeri Martti Hetemäen exit- ja jälleenrakennustyöryhmän toisen vaiheen raportin pohjalta tehtävistä toimista.

– Olisin toivonut näihin neuvotteluihin konkreettisempiakin esityksiä. Mutta ymmärrän myös sen, että jatkotyötä tarvitaan, koska näkymä on sumuinen ja toimintaympäristössä paljon epävarmuuksia, Marin sanoi.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (12)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Mankala
Etätyö turruttaa
Alun hypen jälkeen työtahti hidastuu vääjäämättä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
t.a.
Vast: Etätyö turruttaa
Näitä kun katsoo/seuraa tulee vanha sanonta , "Tärkeä kuin peräruiskeen antaja!" mieleen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankkala
Vast: Etätyö turruttaa
Ainakin yksi "peräruiskeen" antaja hallituksesta löytyy.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Etätyö turruttaa
"Peräruiskeen" tarve on oppositiossa suurin. Misogyynit ovat jotain vailla.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
t.a.
!
Mitääen eivät saa muuta aikaiseksi kuin koronaa vatvoa,ihan kuin ei asiantuntijat ja "minsteri"/ministeriö pystyisi asoita yhtään päättämään vaan kotkotetaan päivästä toiseen kuin kanalauma koko hallituksen ja valtiovallan toimin kun pääministeri haluaa leikkia "seuraa johtajaa" ja minä määrään mutta kun ei osaa eikä tidä mitä!Kaikki vaalilupaukset on unohdettu, sotet ja sataset...!Koronan varjolla vielä yritetään hivuttaa/hivutetaan sosialismia!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: !
Koronan varjolla saadaan siis jotain hyvääkin aikaiseksi!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Mietiskelijä
Ei aina niin helppoa
Milloinkahan vakuutusyhtiöt heräävät. Tällä hetkellä lienee kaikkien vakuutusyhtiöiden kannalta se tilanne. että matkavakuutuksista ei korvata koronan aiheuttamia peruutuksia. Matkustussuositukset taas voivat estää matkalla saadun koronan korvaamisen matkasairautena.
Rajoittaa tehokkasti matkustamista.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Hiawatha
Ruotsalaiset sukulaiset
Juu, tämä on sitä kuppikunnan suosimista ja r-äänenkannattajien keräämistä: ilmeisesti Ruotsissa asuvat sukulaiset tartuttavat vähemmän kuin tavalliset ruotsalaiset?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää