Talous

Suuri valiokunta yhtyy hallituksen linjauksiin 750 miljardin euron elvytyspaketista – "Vaikutus Suomen talouteen myönteinen"

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr) arvioi, että elvytyspakettia koskevista neuvotteluista tulee todella vaikeat.
Suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr) arvioi, että elvytyspakettia koskevista neuvotteluista tulee todella vaikeat.

Eduskunnan kannan EU-asioihin päättävä suuri valiokunta yhtyy hallituksen linjauksiin EU:n valtavasta elvytyspaketista.

– Suuri valiokunta tukee hallituksen kantaa ja sitä, että Suomi lähtee neuvottelemaan tästä paketista, suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr) sanoo.

Hassi korostaa, että suuri valiokunta tarkastaa ja lausuu kantansa vielä monesti uudestaan, kun neuvottelut elvytyksestä EU:ssa etenevät.

EU-komissio esittää koronakriisiin talouden piristysruiskeeksi 750 miljardin euron elvytyspakettia, josta 500 miljardia olisi suoria tukia ja 250 miljardia lainoja.

Sanna Marinin (sd) hallitus on vaatinut pakettiin muutosehdotuksia, joista tärkeimmät koskevat sitä, että paketin pitäisi olla lainapainotteisempi ja kokonaissumman pienempi.

Hallituksen "varauksellinen kanta" elvytyspakettiin vastaa suuren valiokunnan mielestä Suomen pitkäaikaista linjaa ja on siksi asianmukainen lähtökohta neuvotteluihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suuri valiokunta muodostaa EU-asioissa eduskunnan lopullisen kannan ilman täysistuntokäsittelyä.

Suuri valiokunta korostaa, että Suomen on vältettävä tilanne, jossa Suomen tärkeimpien vientimaiden taloudet romahtavat.

– Mikäli elvytyspaketti hyväksytään, sen vaikutus Suomen talouteen tulee olemaan myönteinen, koska viennin osuus kansantaloudestamme on suuri, valiokunta lausuu.

Taustalla lausunnossa ovat myös valtiovarainvaliokunnan ja talousvaliokunnan lausumat ja asiantuntijakuulemiset.

Hassi totesi valiokunnan kokouksen jälkeen, että elvytyspaketista seuraa suurempi vaikutus Suomen talouteen nimenomaan vientimarkkinoiden kautta kuin Suomen paketista saamien tukien ja lainojen sekä Suomelle maksettavaksi koituvien osuuksien erotuksesta.

– Elvytyspaketille on laaja kannatus jäsenmaiden piirissä sekä talousasiantuntijoiden ja elinkeinoelämän keskuudessa, Hassi sanoo.

Hassi enteilee vaikeita neuvotteluja: numeroiden 0–10 väliltä vaikeus on Hassin mukaan 8 tai 9.

Elvytyspaketista päättää 19. kesäkuuta Eurooppa-neuvosto eli jäsenmaiden pääministereistä tai presidenteistä koostuva EU-huippukokous. Suomen edustajana toimii pääministeri Marin.

Paketin hyväksyntä edellyttää jäsenmaiden yksimielisyyttä.

Hassi toteaa, että neuvotteluissa jäsenmailla on todella erilaisia intressejä. Esityksessä on hänen arvionsa mukaan kuitenkin liikkumavaraa.

– Uskoisin, että komissio on jättänyt esitykseensä neuvotteluvaraa.

Suomen on tasapainoiltava neuvotteluissa sen välillä, että EU-jäsenmaat vastaavat jatkossakin kansallisesti omasta taloudestaan ja sen, että euro säilyy elvytyspaketin myötä vakaana, talous EU:ssa kasvaa eivätkä saajavaltiot velkaannu liikaa, valiokunta linjaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valiokunta toteaa lausunnossaan, että koronakriisi eroaa viime vuosikymmenen vaihteen euro- ja finanssikriisistä.

– Nyt ei ole tarkoitus vastata äkilliseen, euroalueen vakautta uhkaavaan jäsenvaltion maksuvalmiuskriisiin ottamalla vastuu jo tehdyistä veloista, vaan ehkäistä uusia kriisejä rahoittamalla investointeja ja talouksien uudistamista.

Valiokunta painottaa lisäksi, että elvytysrahan jakamisessa on huomioitava se, kuinka korona on vaikuttanut kunkin jäsenmaan talouteen ja työllisyyteen.

Elvytyksessä tulee valiokunnan mukaan painottaa esimerkiksi vihreää kasvua, hiilineutraaliutta ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamista.

Suomelle elvytyspaketista koituvan maksuosuuden yläraja on määriteltävä tarkasti, perustuslakivaliokunta totesi tänään perjantaina antamassaan lausunnossa.

Perustuslakivaliokunta huomauttaa, että Suomen vastuuta on mahdotonta arvioida esimerkiksi pitkän laina-ajan vuoksi.

– Hallituksen ei tule sitoutua edistämään tai hyväksymään unionin nyt ehdotettua lainanottoa ja jäsenvaltion vastuuta avustusmuotoisista tukivälineistä, valiokunta lausuu.

Valiokunnan mukaan järjestely ei välttämättä myöskään ole kaikilta osin EU:n oikeuden mukainen.

– Valtioneuvoston on syytä varmistua, että sääntelylle on asianmukainen oikeusperusta EU-oikeudessa, valiokunta kehottaa.

Perustuslakivaliokunta kritisoi sitä, että hallitus kehotti eduskuntaa sisällön ja ajan suhteen laajaan vaiteliaisuuteen tukipaketin neuvotteluihin valmistautumisen asiakirjoista. Hallitus perusteli salaamispyyntöä "neuvottelutaktisilla syillä".

– Vaiteliaisuuspyyntö on erityisesti asian merkitys huomioiden laajuudeltaan ja kestoltaan perustuslain kannalta ongelmallinen, perustuslakivaliokunta toteaa.

Sanna Marinin (sd) hallitus vaatii elvytyspakettiin neljää muutosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Komission Esityksen mukaan 500 miljardia jaettaisiin jäsenmaille suorina tukina ja 250 miljardia lainoina.

Elvytyspaketin 750 miljardia euroa rahoitettaisiin markkinoilta otettavilla lainoilla. Laina otettaisiin esityksen mukaan komission nimiin, ja jäsenmaat maksaisivat sen takaisin korotettuna jäsenmaksuina 30 vuoden laina-aikana.

Hallituksen mukaan suorien tukien osuuden tulisi olla pienempi ja lainojen osuuden suurempi.

Lisäksi elvytyspaketin pitäisi hallituksen linjauksen mukaan olla ehdotettua pienempi, laina-ajan lyhyempi ja tuki tulisi jakaa jäsenmaille nopeammin neljän vuoden aikana, mitä komissio esitti.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) epäili EU:n valtiovarainministerien kokouksen jälkeen tiistaina, ettei elvytyspaketti mene läpi jäsenmaiden näkemyserojen vuoksi.

Vanhanen painotti kokouksessa Suomen kantaa siitä, että suurempi osa paketista pitäisi olla lainamuotoista suoran tuen sijaan.

Tiistain kokouksessa ei tehty päätöksiä, vaan kyse oli alustavista keskusteluista.

Kokouksessa oli Vanhasen mukaan yksimielisyys siitä, että EU-tason elvytys on tarpeen.

Aiemmin Vanhanen muistutti suomalaismedioille, että kauppa kuuden EU-jäsenmaan kanssa yksistään muodostaa 40 prosenttia koko Suomen viennistä.

– Jos jokainen vain touhuaa omiaan, se tarkoittaa vain rahan palamista. Suomelle avainasemassa on, että meille tärkeät kauppamaat elpyvät, Vanhanen sanoi.

Suomi kuuluu elvytyspakettia koskevine kantoineen pohjoiseurooppalaiseen kerhoon.

Kaikkein tiukin kanta elvytyspakettiin on ollut "säästäväisellä nelikolla" eli Ruotsilla, Itävallalla, Hollannilla ja Tanskalla.

Suomi ja muut Pohjoismaat ovat elvytyskannoissaan heti säästäväisen nelikon perässä.

Euroopan talouspolitiikan perinteiset jakolinjat on rikkonut Saksa, jolta ehdotus 500 miljardin tukirahastosta alun perin tuli. Saksan mukana sitä ehdotti Ranska.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Velkapelkoisena ja tiukan talouskurin maana tunnettu Saksa on tehnyt selkeän asennemuutoksen koronakriisin talousvaikutusten torjumisessa.

Saksan hallituspuolueet hyväksyivät jo kansallisen 130 miljardin elvytyspaketin. Ranskan oma elvytysohjelma on sekin suuruudeltaan 45 miljardia euroa.

Kuluvan viikon edetessä Saksa on kuitenkin tiukentanut suhtautumistaan elvytyspakettiin. Osa Saksan kärkipoliitikoista on esittänyt pienempää, 500 miljardin euron pakettia, jossa suurempi osuus olisi lainapohjaista.


EU-komission esitys

500 miljardin tuet, 250 lainat

EU-komissio esittää yhteensä 750 miljardin euron elvytyspakettia koronan aiheuttamaan kriisiin.

500 miljardia jaettaisiin jäsenmaille suorina tukina.

250 miljardia euroa koostuisi lainoista.

Komission esityksen mukaan tukea jaetaan neljän vuoden aikana.

Koko elvytyspaketti on tarkoitus rahoittaa markkinoilta otettavilla lainoilla, jotka EU-komissio ottaa nimiinsä.

Jäsenmaat maksavat esityksen mukaan velan takaisin 30 vuoden kuluessa korotettuina jäsenmaksuina.

Elvytyspaketista päättää 19. kesäkuuta Eurooppa-neuvosto.

Euroopan keskuspankki (EKP) kasvatti viime viikolla arvopaperien osto-ohjelmaansa 600 miljardilla eurolla, mikä nostaa rahoituksen kokonaissummaksi 1 350 miljardia euroa.

Samalla EKP päätti säilyttää talletuskoron negatiivisena -0,5 prosentissa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (10)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Mankala
Ajatuspaja Perusta ei tästä perusta
Kohta alkaa jumalaton kitinä, että Suomi lahjoittaa miljardeja rikkaille Välimeren maille. Siksi pitää heti siirtyä markkaan ja devalvoida se saman tien. Tästä on valmistumassa 400 sivuinen tieteellinen kirja, jossa ratkaistaan samalla mm. naisten äänioikeuden lopettamisen aikataulu.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Total
Vast: Ajatuspaja Perusta ei tästä perusta
Mukava todeta että ainakin muiden kommenteissa ajatus liikkuu...Mankala ei näytä
kuitenkaan ymmärtäneen mistä tässä on kysymys, vaan punavihreän hallituksen kaikki
toimet ovat aina ja iankaikkisesti ok. Feministikin olet - tottakai.
Ottaen huomioon millaisessa pullamössöyhteiskunnassa elämme, on huumorisi tällä
kertaa kestämätöntä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Total
Ei tässä tueta yksittäisiä maita
tankkaa Marin kerta toisensa jälkeen. Jokainen joka vaivautuu lukemaan alustavaa esitystä
tuen jakamisesta toteaa että suurten avustusten saajista aivan ylivertaisia ovat juuri Italia
ja Espanja. Miten niin ei avusteta yksittäisiä maita? Saman tekevää mitä sovitaan, kun mitään
sanktioita sopimusten pyyhepaperina käyttämisestä ei ole.
Saksa on Suomen vientimaana EUssa ykkönen, mutta mitä Italian ja Espanjan
vaatimattomaan vientiin vaikuttaa tämä ylenpalttinen tuki suorina avustuksina ja vielä
lainoina? Miten se Suomen asemaa parantaa siihen sitouduttuun riskiin verrattuna? Entä
Kreikan tai Puolan ja miksei Ranskankin tukeminen? Suomi siellä "kovassa ytimessä" taas
haaveilemassa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Ei tässä tueta yksittäisiä maita
Nimimerkki Total: "Jokainen joka vaivautuu lukemaan alustavaa esitystä
tuen jakamisesta toteaa että suurten avustusten saajista aivan ylivertaisia ovat juuri Italia
ja Espanja. Miten niin ei avusteta yksittäisiä maita? "

Tässä asiassa ovat monet ottaneet kovasti ennakkoa. Ennen kuin komissio oli esitystä edes tehnyt niin keskustelut täyttyivät viesteistä joiden mukaan Suomi lahjoittaisi miljardeja muille maille.
Nyt sitten ollaan lukittauduttu tuohon alustavaan esitykseen. Pitäisi tajuta että se ei missään nimessä tule menemään läpi.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Total
Vast: Ei tässä tueta yksittäisiä maita
En ole T.S., väittänyt missään yhteydessä että "Suomi maksaisi miljardeja" yhtään
kenellekään. Näinkin toki on väitetty, mutta että löydän nyt itsenikin samasta seurasta on
hieman noloa.
Alustava komission suunnitelma tulee tottakai muuttumaan , mutta eppäillä soppii
että kun mukana on tuon "nelikon" vastapainona maita jotka Suomen tavoin lähtevät
"avoimin silmin ja asentein" neuvotteluihin, niin tuloksena on hyvin saman suuntainen
kompromissi kuin komission alustus, suurimpien tukien rohmuajien pysyessä suhteessa
ennallaan. Neuvotteluista tulee takuulla vaikeat, kun tuleva päätös vaatii yksimielisyyttä.
Suomi perustelee olevan sen etujen mukaista olla täysin rinnoin mukana. Kuitenkin
Suomen vienti juuri näihin eniten tukea saamaan tuleviin (joita siis muutkin kuin Suomi,
T.S., joutuvat rahoittamaan) on vaatimatonta, eli ostaako Suomi sitä "taloudellista etuaan"
liian kalliilla, jää nähtäväksi.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Ei tässä tueta yksittäisiä maita
Nimimerkki Total: "En ole T.S., väittänyt missään yhteydessä että "Suomi maksaisi miljardeja" yhtään
kenellekään. Näinkin toki on väitetty, mutta että löydän nyt itsenikin samasta seurasta on
hieman noloa."

Enkä minä myöskään tuollaista väittänyt. Kirjoitin monista, nimiä en listannut kun kyse oli sellaisesta tavanomaisesta 'parranpärinästä' jolla vain pyrittiin nostattamaan tunteita Suomesta kaiken maksajana.
Pääpointtini oli kuitenkin siis se että ne kirjoitukset olivat tyystin tyhjän päällä kun ei ollut esitystä eikä tietysti myöskään siis Suomen kantaa.

Nyt tilanne on muuttunut kun on komission esitys ja tässä vaiheessa sinäkin Total tulet mukaan.
Suosittelit alustavan esityksen lukemista. Sen lukeminen on tietysti hyvä asia, mutta paljon hyödyllisempää on lukea se lopullinen paperi.

Kirjoitat nyt vastauksessasi: "...mutta eppäillä soppii
että kun mukana on tuon "nelikon" vastapainona maita jotka Suomen tavoin lähtevät
"avoimin silmin ja asentein" neuvotteluihin, niin tuloksena on hyvin saman suuntainen
kompromissi kuin komission alustus,"
Minä puolestani arvelen että komission esitys muuttuu paljonkin, enemmän lainaa, vähemmän suoraa avustusta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Jere Sumell
Valvonta-mekanismia Suomen vaadittava neuvotteluissa
Suomen pitäisi neuvotteluissa ottaa myös ehdokseen, että jokin ulkopuolinen komissio/instassi tai taho taho olisi valvomassa/tarkistamassa kriisimaiden taloutta tai pistämässä sen tasapainoon ja saattaa kestävän kehityksen uralle. Kriisimaat, kuten Italia ja Espanjakin ovat varmaan alkujaan hoitanut talouttaan itse, ja nythän ne on ne suurimmat kriisimaat. Helposti ajattelee, että nyt velkarahalla tasapainottamisen jälkeen maat ovat tulevaisuudessa jossain vaiheessa vastaavanlaisessa tilanteessa, jos ei mitään ulkpuolista valvonta/tarkistus-painetta luoda.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Paavo Manninen
Vast: Valvonta-mekanismia Suomen vaadittava neuvotteluissa
Juuri näin. Kriisimaat Italia, Espanja ja Kreikka ovat vuosien saatossa oppineet täysimääräisesti hyödyntämään EU:n rahoituksen. Siitähän tulevat näiden maiden "huippuhienot" velkasuhteet, 130---200 %, joita ei tässä yhteydessä juurikaan EU:n puolelta tuoda esiin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Muumimamma
Vast: Valvonta-mekanismia Suomen vaadittava neuvotteluissa
Joo hyvä idea että joku valvoisi kriisimaiden taloutta.MUTTA kun ei toimi sekään.Troikka oli valvomassa/vaatimassa Kreikan taloutta kuntoon.Seuraus oli,että kansa näki ja näkee nälkää edelleen,eikä vieläkään rikkaat varustamosuvut maksa verojaan.Velkaa on edelleen 180%BKT:stä ja koronan jälkeen yli 200%.Kreikka on viisi kertaa ollut maksukuvytön ja tästä tulee kuudes kerta.Muitakin maita liittyy tähän kerhoon,joten kyllä valvottavaa riittää.Harvassa on ne maat,jotka OIKEASTI pystyvät,tai haluavat maksaa velkansa koronan jälkeen.Sanokoon Urpilaiset tai muu EU eliitti muuta tahansa.Se on totta,että olemme yhtä EU:n kanssa.Nimittäin korvia myöten veloissa.Ja sitä ei leikkaamalla ja verojen korottamalla paranneta,vaan pahennetaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Sivustaseuraaja
Monologi
” Pääministeri Sanna Marin (sd) neuvottelee elvytyspaketista juhannuksena.”

Tunnetusti Suomi on jussina lomalla. Helppo päätös.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.