Kotimaa

STM hälytti SPR:n vapaaehtoiset apuun Helsinki-Vantaalle – Jokainen Suomeen palaava ohjeistetaan karanteenista

Emilia Kangasluoma
Suomen punaisen ristin (SPR) vapaaehtoistyöntekijät kertovat Helsinki-Vantaan-lentokentällä tietoa koronaepidemiasta ja karanteenikäytännöistä.
Suomen punaisen ristin (SPR) vapaaehtoistyöntekijät kertovat Helsinki-Vantaan-lentokentällä tietoa koronaepidemiasta ja karanteenikäytännöistä.

Suomalaisia matkailijoita saapuu yhä koronaviruksen pahimmilta riskialueilta Euroopasta Suomeen. Helsinki-Vantaalla on päivystänyt eilisestä alkaen joukko Suomen Punaisen Ristin (SPR) vapaaehtoisia, jotka ottavat kansainvälisillä lennoilla saapuvat matkustajat vastaan ja jakavat tietoa karanteenista. Vapaaehtoiset on hälytetty lentokentälle sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä.

Spr:n Helsingin ja Uudenmaan piirin ohjelmapäällikkö Heidi Juslin-Sandin kertoo Lännen Medialle, että avunpyyntö tuli sosiaali- ja terveysministeriöltä tiistaina aamupäivällä. Ensimmäinen viiden hengen vapaaehtoisjoukko päivysti Helsinki-Vantaalla tiistai-iltana.

– Ministeriö on pyytänyt, että meidän vapaaehtoisemme jakavat ulostuloaulaan saapuville THL:n koronainfoa paperilla. Tarkoitus on, että jokainen Suomeen palaava varmasti saa tiedon karanteenista ja muista koronatoimista, Juslin-Sandin sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Pyrimme pitämään vapaaehtoiset tietoisina koronaviruksesta, mutta heidän roolinsa ei ole vastata kysymyksiin vaan jakaa THL:n tuottamaa materiaalia. Vapaaehtoiset toimivat viestienviejänä kaikille, jotka Suomeen tulevat.

SPR jakaa tietoa hygieniasta ja siitä, miten virustartuntaa tulisi pyrkiä ehkäisemään.
SPR jakaa tietoa hygieniasta ja siitä, miten virustartuntaa tulisi pyrkiä ehkäisemään.

Aikaisemmin SPR:n vapaaehtoisia ei ole ollut lentokentillä. Juslin-Sandinin mukaan vapaaehtoiset jakavat koronatietoa lentokentälle saapuville noin kaksi viikkoa tästä eteenpäin.

Keskiviikkoiltana Helsinki-Vantaalla päivystää jälleen neljä vapaaehtoista. Ministeriön kanssa on sovittu, että SPR:n vapaaehtoiset jakavat tietoa lentokentällä silloin, kun ulkomailta saapuu "lentoryppäitä".

– En lennonjohdosta osaa sanoa, mutta he ovat varmasti suunnanneet lentoja niin, että ne tulevat vähän ryppäissä. Eihän ole järkevää vastaanottaa lentoja vähitellen, vaan ottaa ne erilaisissa sloteissa alas, Juslin-Sandin toteaa.

Yli 70-vuotiaita tai riskiryhmiin kuuluvia vapaaehtoisia ei tällä hetkellä laiteta kentälle.

– Pidämme huolen siitä, että vapaaehtoisemme eivät kuulu riskiryhmään millään lailla, jos he kohtaavat ihmisiä tehtävässään joltain etäisyydeltä.

Ulkoministeriö on kehottanut kaikkia suomalaisia matkailijoita palaamaan Suomeen heti kun mahdollista, ja ulkomaille matkustamista pitäisi välttää toistaiseksi.

Koronatilanteen vuoksi kaikki ulkomailta tulevat, Suomeen palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt velvoitetaan välttämään liikkumista kodin ulkopuolella. Lisäksi ulkomailta palaavien tulee pysyä erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan.

Tähän asti karanteenista on kerrottu lentoasemilla matkustajille esimerkiksi kuulutuksilla ja näytöillä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helsinki-Vantaalla on nyt käytössä vain terminaali 2, jossa saapuvien matkustajien matkatavaroiden luovutusauloissa ovat jatkuvat kuulutukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi koskien karanteenia.

Karanteeniohjeistus on myös lentotieto- ja digitaalisilla näytöillä eri kielillä. THL:n korona-aineistoa on jaettu joka puolelle lentoasemaa sekä poistumisreiteille kuten bussiasemalle, taksiasemalle ja juna-asemille.

Kuulutukset ja muu karanteeniin liittyvä henkilökunnan ohjaus ovat käytössä myös Turussa ja Maarianhaminassa, joissa operoidaan edelleen kansainvälistä lentoliikennettä.

SPR:n vapaaehtoiset jakavat matkailijoille tietoa koronaepidemiasta myös paperilapuilla.
SPR:n vapaaehtoiset jakavat matkailijoille tietoa koronaepidemiasta myös paperilapuilla.

Kansainvälisiltä lennoilta saapuvia matkustajia kehotetaan välttämään julkista liikennettä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Esimerkiksi busseilla ja junalla kulkemista ei ole kuitenkaan estetty.

Finavia ei ole viranomainen, eli sillä ei ole toimivaltuuksia tehdä viranomaistoimenpiteitä liittyen matkustajiin. Finavian viestinnän mukaan tämä on terveysviranomaisten asia, ja Finavia tekee heidän kanssaan päivittäin yhteistyötä.

Finavia on kertonut aiemmin tiedotteessaan, ettei sillä ole valtuuksia ryhtyä tarkastamaan matkustajien terveydentilaa tai estämään matkustajien tai lentojen Suomeen tuloa. Näistä toimista päättävät ministeriöt ja eri viranomaiset.

Tänään keskiviikkona Helsinki-Vantaalle on saapunut tai saapuu lentoja muun muassa Espanjan Alicantesta, Pariisista Ranskasta sekä useasta Saksan kaupungista. Yksittäisiä lentoja on myös esimerkiksi Brysselistä, Amsterdamista, Thaimaasta ja Tokiosta.

Espanjassa koronatilanne kiihtyy, ja maassa on kuollut Italian jälkeen toisiksi eniten ihmisiä Euroopassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Espanjassa on ollut keskiviikkoon mennessä lähes 3 000 kuolemantapausta ja sairastuneita on yli 42 000.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ylen mukaan suomalaisia koronaviruksen takia vakavasti sairastuneita matkailijoita on lennätetty ambulanssilennolla tehohoitoon Espanjan Malagasta Helsingin seudulle tiistaina.

Saksassa koronavirustartuntoja on todettu lähes 34 000 ja kuolleita on keskiviikkoon mennessä 171. Ranskassa tartuntoja on noin 22 600 ja kuolemantapauksia 1 100.

Monet palvelut on suljettu lentokentällä.
Monet palvelut on suljettu lentokentällä.

Finavia aloitti jo helmikuun alussa lentokenttien ehostetut siivoukset ja käsidesin jakelun asiakaspalvelupisteissä koronavirustilanteen vuoksi.

Nyt kaikki Helsinki-Vantaalta lähtevät ja palaavat matkustajat kulkevat nyt rajatarkastuksen kautta. Kaikilla tällä hetkellä käytössä olevilla kansainvälisen lentoliikenteen lentoasemilla, eli Helsinki-Vantaalla, Turussa ja Maarianhaminassa, tarkastetaan passi tai virallinen henkilökortti kotimaanlennoille vielä lähtöportilla.

Kaikki Helsinki-Vantaalle kotimaan lennolta saapuvat matkustajat kulkevat terminaalissa omaa reittiään, eli kotimaan ja ulkomaan lennoilta saapuvat matkustajat ohjataan käyttämään eri kulkureittejä ja tiloja.

Kotimaanlennolta toiselle lennolle vaihtavan matkustajan tulee poistua porttialueelta ja palata turva- ja rajatarkastuksen kautta takaisin porttialueelle. Ulkomaan lennolta toiselle lennolle vaihtavan matkustajan ei tarvitse poistua porttialueelta.


Lentomatkustus

Suomalainen saa yhä palata kotimaahan

Valmiuslain mukaisten poikkeusolojen vuoksi valtioneuvosto päätti liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. alkaen. Rajat ovat kiinni 13. huhtikuuta asti.

Suomen kansalaisten ei suositella tällä hetkellä matkustavan ulkomaille.

Helsinki-Vantaan, Turun ja Maarianhaminan lentoasemilla on edelleen mahdollista liikennöidä kansainvälistä liikennettä.

Lisäksi poikkeusluvalla muilla Finavian lentoasemilla voi liikennöidä suomalaisten paluulentoja sekä ulkomaalaisten turistien noutolentoja.

Useat muutkin maat sulkevat rajojaan ja rajoittavat liikkumista maan sisällä, ja Suomesta saapuvia asetetaan monissa maissa 14 vuorokauden karanteeniin.

Suomeen saavat saapua

Suomen kansalaiset.

Suomen kansalaisten perheenjäsenet, edellyttäen että heillä on oikeus saapua ja oleskella Suomessa.

Suomessa oleskeluoikeutensa rekisteröineet EU-kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä.

Suomessa oleskeluluvalla oleskelevat kolmannen maan kansalaiset.

EU-kansalaiset ja muussa EU-maassa pysyvällä oleskeluluvalla oleskelevat voivat palata Suomen kautta kotimaahansa.

Muiden kuin EU-maiden kansalaiset, jotka ovat poistumassa Schengen-alueelta palatakseen kotimaahansa, voivat matkustaa Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta.

Matkustaminen omaan kotimaahan non-Schengen-maasta toiseen non-Schengen-maahan Helsinki-Vantaan kautta on sallittua. Helsinki-Vantaan lentoaseman non-Schengen-alueelta ei tuolloin voi poistua.

Kun saavut ulkomailta

Sovi 14 vuorokauden poissaolosta työ-, opiskelu- ja päivähoitopaikan kanssa.

Pidä muihin ihmisiin etäisyyttä vähintään metrin verran.

Huolehdi tehostetusta käsihygieniasta.

Jos saat vakavia hengitystieinfektion oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, soita heti omaan terveyskeskukseen, päivystykseen tai 116 117 -päivystysapuun.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vastaa
Laina
Karanteenin valvonta
Koska kukaan ei valvo kotikaranteenia, niin suoraan kauppaan ja töihin menivät ainakin "eteläsuomalaiset" raksamiehet.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.