Uutiset

Suomessa varmistettuja koronatartuntoja nyt 359, maailmanlaajuinen määrä ylitti 200 000

Compic/Mauri Ratilainen
Suomen hallitus on päättänyt sulkea valtion rajat matkustajaliikenteeltä keskiviikon ja torstain välisenä yönä koronaviruksen leviämisen torjumiseksi. Kuvassa ministerit Pekka Haavisto ja Maria Ohisalo sekä Sanna Marin ja Timo Harakka.
Suomen hallitus on päättänyt sulkea valtion rajat matkustajaliikenteeltä keskiviikon ja torstain välisenä yönä koronaviruksen leviämisen torjumiseksi. Kuvassa ministerit Pekka Haavisto ja Maria Ohisalo sekä Sanna Marin ja Timo Harakka.

Helsinki

Suomessa on todettu keskiviikkoon mennessä 359 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Alkuviikosta THL arvioi, että todellisuudessa sairastuneiden määrä voi olla 20–30-kertainen testattujen positiivisten tapausten määrään verrattuna. THL:n mukaan varmistettujenkin tartuntojen joukossa on jo tapauksia, joissa tartuntaketju on epäselvä.

Varmistetut tartunnat eivät kerro enää mitään siitä, kuinka nopeasti tauti leviää maassa. Suomessa lopetettiin järjestelmällinen oireilevien henkilöiden testaaminen viime viikon perjantaina ja keskityttiin vakavasti sairaiden, riskiryhmiin kuuluvien ja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan testaamiseen.

Torstaina THL siirtyy hyödyntämään suoraa tartuntatautirekisteriä koronavirustartuntojen seurannassa. Nyt uusimmissa tartuntatautimääriä kuvaavissa luvuissa on voinut olla viivettä eivätkä ne ole täysin vertailukelpoisia aiempiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jatkossa laboratoriovarmistetut, sairaanhoitopiirein ilmoittamat koronavirustartunnat löytyvät THL:n tartuntatautirekisterin julkisesta tietokannasta, josta kuka tahansa voi tarkastella ja hyödyntää niitä.

Maailman terveysjärjestö WHO kehotti maanantaina maailman valtioita jatkamaan aktiivista koronatestausta. WHO:n mukaan pandemiassakin tehokkain keino estää tartuntojen leviäminen ja säästää ihmishenkiä on tartuntaketjujen katkaiseminen.

THL:n mukaan Suomessa varaudutaan nyt laajempaan epidemiaan, joka tulee todennäköisesti etenemään eri tahdissa eri puolilla maata. THL korostaa, että niillä alueilla, missä on merkkejä epidemian leviämisestä, tulisi keskittyä riskiryhmien, eli iäkkäiden ja perussairaiden suojelemiseen.

Suomen hallitus julisti maahan poikkeustilan maanantaina koronaepidemian leviämisen takia. Eduskunta käsitteli tiistaina valmiuslain käyttöönottoasetuksia lähetekeskustelussa.

Perustuslakivaliokunta käsitteli niitä tiistai-iltana. Tänään perustuslakivaliokunta vie ne eduskuntaan, jonka tehtävänä on hyväksyä käyttöönottoasetukset keskiviikkona.

Valmiuslain soveltamisasetusten hyväksymisestä eduskunta tekee päätöksen torstaina.

THL:n mukaan ihmisten välisten kontaktien rajoittaminen vähentää selkeästi koronaepidemian kestoa ja tartuntojen päivittäistä määrää.

Tieto pohjautuu THL:n ja Turun yliopiston yhdessä tekemiin mallinnuksiin koronavirusepidemian etenemisestä Suomessa.

– Ilman rajoitustoimia kukin tartunnan saanut voisi tartuttaa keskimäärin 2,2 uutta henkilöä. Kun rajoitukset ovat päällä, lukema laskee 1,8:aan. Tällä viikolla ilmoitetut lisärajoitukset laskevat tätä lukua edelleen, kertoo professori Kari Auranen Turun yliopistosta THL:n tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomen Hallitus kielsi mallinnuksiin perustuen yli 500 hengen tilaisuudet.

Tällä viikolla rajoitus laajennettiin koskemaan yli 10 hengen kokoontumisia. Lisäksi hallitus kielsi ulkopuolisten vierailut vanhustenhoitolaitoksissa ja kehotti vakavasti rajoittamaan tarpeettomia 70 vuotta täyttäneiden henkilöiden tapaamisia.

THL:n mukaan rajoitustoimilla koronaviruspidemian etenemistä voidaan hidastaa, jolloin sen kesto voi pidentyä huomattavasti.

Ilman rajoituksia epidemian laskettiin kestävän kolme kuukautta.

Rajoitustoimien ansiosta myös sairastuneiden päivittäinen määrä laskee epidemian voimakkaimmassa vaiheessa, kun epidemian huippu leviää pidemmälle ajanjaksolle.

– On tärkeää hidastaa epidemian kulkua ja madaltaa tartuntahuippua, jotta terveydenhuollon kapasiteetti riittää vakavasti sairastuneiden hoitamiseen. Valtaosa sairastaa taudin lieväoireisena kotona, mutta osa sairastuneista voi tarvita sairaalahoitoa, sanoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

– Koulujen sulkeminen edesauttaa epidemian hidastumista sekä vähentää jonkin verran ikääntyneiden tartuntoja. Ikääntyneiden tartuntojen vähentäminen eri keinoin on tärkeää, koska koronavirus voi aiheuttaa etenkin heille vakavamman taudin, joka voi vaatia sairaalahoitoa, Auranen jatkaa.

Koronaviruspandemia leviää vauhdilla maailmalla. Keskiviikkoon mennessä tartuntoja on todennettu yhteensä 154 valtiossa.

Maailmanlaajuisesti koronavirukseen on sairastunut keskiviikkoon mennessä yli 201 000 ihmistä, kertoo Johns Hopkinsin yliopisto. Varmistettuja tapauksia on siis yli 17 000 enemmän kuin tiistaina.

Koronavirus on vaatinut keskiviikkoon mennessä noin 8 000 ihmisen hengen maailmassa.

Suomessa ei ole vielä ainuttakaan kuolonuhria. Koronakuolemista ei ole raportoinut Suomen rajanaapureista myöskään Viro ja Venäjä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ruotsissa koronaan on kuollut keskiviikkoon mennessä kahdeksan ihmistä ja Norjassa kolme.

Tanskassa koronaa on vienyt neljä ihmisen hengen ja Islannissa yhden.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL on laatinut yhdessä Turun ja Tampereen yliopistojen kanssa ennustemallin koronvirusepidemiasta Suomessa. Muistiossa ennustetaan, että koronaviruksen aiheuttama sairaanhoidon tarve voi osoittautua erittäin suureksi ja sairaanhoitohenkilökuntaa vaikeasti kuormittavaksi.

Ennusteen skenaarioiden mukaan hyvin merkittävä osa väestöstä saa tartunnan. Siitä huolimatta kohtuullisen pienen osan suomalaisista arvioidaan sairastuvan vakavasti.

Epidemia tullee kestämään arvion mukaan useita kuukausia ja sen arvioidaan voivan edetä kolmella eri tavalla:

1. Lievässä tapauksessa 20 prosenttia väestöstä eli 1 080 000 suomalaista saa koronvirustartunnan. Koronaan menehtyisi mallin mukaan 580–1080 ihmistä.

2. Keskiverron skenaarion toteutuessa 40 prosenttia väestöstä eli 2 160 000 suomalaista saisi tartunnan. Menehtyneitä olisi 1080–2160 henkeä.

3. Vaikeassa skenaariossa 3 240 000 kansalaista saisi koronatartunnan. Kuolemantapauksia olisi 1620–3240.

Kuolemantapauksia ennustetaan siis olevan 0,05 tai 0,1 prosenttia tartunnan saaneista. Riski vakavalle tautimuodolle ja kuolemalle kasvaa voimakkaasti yli 70-vuotiailla. Koronaviruksen osalta kuolleisuus erityisesti ikääntyneissä ja tietyistä perussairauksista kärsivillä on arvioitu korkeaksi.

Ennusteiden kohdalla on hyvä muistaa, että taudin kulkua on erittäin vaikea arvioida etukäteen täsmällisesti. Koronaepidemian vaikutusten arvioidaan kuitenkin vastaavan erityisen vakavaa suuronnettomuutta.

Ennusteessa epidemian ennakoidaan kestävän kolmetoista viikkoa. Ensimmäisellä viikolla sairaaloihin tulisi 265 koronapotilasta. Viikolla kuusi potilaita tulisi jo 851 kappaletta. Enimmillään sairaaloissa olisi 6287 potilasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

THL:n mukaan Suomessa on todettu yli 300 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta.

Tilastollisesti koronatartunta näyttäisi osuvan tällä hetkellä Suomessa työikäisiin henkilöihin.

THL:n hieman viiveellä julkaistavien tilastojen mukaan yli 65-vuotiaita henkilöitä koronaan on sairastunut 12 ja alle 18-vuotiaita 14.

Eniten tartuntoja on 25–34-vuotiailla (79), toiseksi eniten 45–54-vuotiailla (68) ja kolmanneksi eniten 35–44-vuotiailla (60).

Seuraavaksi eniten tartuntoja on todettu Suomessa 55–-64-vuotiailla (53).

Suurin osa Suomessa todetuista koronasairastumisista on ollut lieviä. Osa tartunnan saaneista on tarvinnut myös sairaalahoitoa.

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11. maaliskuuta.

Eniten sairastuneita on tähän mennessä Kiinassa, jossa tartunta on todettu lähes 82 000 ihmisellä, joista on kuollut reilut Edellisen kerran Suomessa on ollut voimassa poikkeuslainsäädäntö sotien aikana.

Kiinassa sekä tartuntojen leviäminen että kuolemien määrä näyttää pysähtyneen.

Toiseksi eniten maailman valtioista tartuntoja on havaittu Italiassa, jossa 31 500 ihmistä on sairastunut todennetusti uuteen koronavirukseen. Italiassa koronatapausten määrä kasvaa tällä hetkellä voimakkaasti, samoin siihen kuolleiden määrä.

Kun tiistaina Italiassa koronaan oli kuollut reilut 2 150 henkilöä, keskiviikkona kuolleiden määrä ylitti jo 2 500 henkilöä.

Kolmanneksi eniten koronatartuntoja on havaittu Iranissa, jossa sairastuneita on noin 16 200 ja kuolleita noin tuhat.

Espanjassa sairastuneita on noin 12 000 ja kuolleita yli 500.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (17)

Vanhimmat ensin
Vastaa
AKurkinen
jäitä hattuun
Täysin ylimitoitettua toimintaa ! Poikkeustila voimaan käytännössä normaalin flunssan takia ! No, Marin sai kannatuksen nousemaan, mutta kovalla hinnalla !
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: jäitä hattuun
Traditionalistiset vähättelijät voivat muodostaa Terijoen hallituksen niin kuin 80 vuotta sitten.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
P.B.
Vast: jäitä hattuun
No, eipä ole kauaa aikaa kun Mankala oli itsekin "Traditionalistinen vähättelijä". Mieli muuttui ja takki kääntyi heti kun ei ollutkaan enää vain opposition idea.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: jäitä hattuun
Just joo. Kaikki on siis opposition ansiota? Kukin tulkoon uskollaan autuaaksi.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
P.B.
Vast: jäitä hattuun
Ehtymätöntä ja laaja-alaista ON/OFF -ajattelua esiintyy ja vieläpä monipuolista sellaista kun löytyy avarakatseisuutta ja ennakkoluulottomuutta olla ensin yhtä mieltä ja tunnin päästä ihan vastakkaista. No, eipä ole pelkoa "tolkun ihmiseksi" leimautumisesta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: jäitä hattuun
1350 suhtautuu varauksella muihin kuin omiin mielipiteisiinsä. Kaikkivoipaisuus on armollinen hyve.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ari Hyvönen
Miksi ei leviämistä pysäytetä kokonaan?
Teoriassa jos jokainen pysyttelisi kotona seuraavat 2 viikkoa korona katoaisi kokonaan koska nyt sairaat ehtisivät parantua eivätkä voisi enää tartuttaa ketään. Virus siis yksinkertaisesti katoaisi kun se ei pääse leviämään.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Miksi ei leviämistä pysäytetä kokonaan?
Kerro ihmeessä tämä oivallus myös asiantuntijoille.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Tuitsi
Vast: Miksi ei leviämistä pysäytetä kokonaan?
Tämä on todella kova keino ja varmasti toimivakin, kunhan se on täydellinen kaikkien osalta. Ruokahuolto osottautuisi kenties vaikeammaksi hoitaa, mutta oikealla asenteella sekin saataisiin toimimaan vaatien jokaisen henkilön vastuuta asiasta! Toinen on varmasti rajojen sulkeminen totaalisesti ihmisten liikkumisen estämiseksi. Entä kahden/kolmen viikon jälkeen, kun muu maailma vaikeroi koronan kanssa niin miten estämme sen uudelleen tulon?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Paavo Manninen
Syylliset vastuuseen
Koko epidemia lähti liikkeelle kiinalaisten holtittomasta lihankäsittelystä toreilla. Ei ole näkynyt kirjoituksia, missä tuomitaan Kiinan käytännöt puhumattakaan siitä, että Kiinan hallinto joutuisi jotenkin vastuuseen epidemiasta, ihmisten kuolemista sekä maailmantalouden taantumasta. Vähintä olisi se, että EU sanktioiden uhalla vaatii Kiinan hallintoa tehostamaan lainsäädäntöään tällä alalla.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Samppa
Vast: Syylliset vastuuseen
Tuo syylisten toteaminen on täysin mahdotonta. Taudin levittämisestä on olemassa lainsäädäntöä. Esimerkiksi tupakointia rajoitetaan julkisilla paikoilla siksi, että sillä altistetaan sivullisia. Tupakoitsija kantaa vastuun omasta harrastuksestaan. Tosiasiassa siitäkin taloudellisen vastuun kantaa isolta osin terveystoimen kautta veronmaksajat.
Tämän koronan vastuu kulminoituu taudin levitämiseen.
Olisi mielenkiintoista nähdä mihin tulokseen tultaisiin jos epidemia-tai pandemia-alueelta palaava sairastunut henkilö välttäisi tarkoituksella terveystarkastuksen tai karanteenin?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
_J_
Vast: Syylliset vastuuseen
Onhan sen nyt ihan selvää, että kiinalaisten tapa, eläviä villieläimiä, domestikoituja eläimiä ja ihmisiä tiukkan pakatulla torilla vuodesta toiseen, tulee tietämään uusien viruskantojen syntymisiä. Jos ihmiskunta olisi vegaaneja, ei tätäkään ongelmaa olisi syntynyt.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Syylliset vastuuseen
Ilmeisesti koronavirus siirtyi alun perin lepakosta ihmiseen eikä mistään holtittomasta lihankäsittelystä. Onko lepakko siis syyllinen kaikkeen tähän?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Bimbo
Voin olla väärässäkin
Voin olla väärässä, mutta olisiko ollut helpompaa laittaa pelkästään vanhukset ja riskiryhmät kotikaranteeniin ja kohdistaa kaikki keinot ja rahat terveydenhoidon eri sektoreiden toimintojen lisäämiseen ja tukemiseen, vaikka esim. varusmiesten avulla?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hit’n’run
Vast: Voin olla väärässäkin
Joku oletettavasti alalla toiminut tätä ehdottelikin, ilmeisen tosissaan. Kuitenkin ennen eilistä poikkeustilan julistusta. Nythän sitä juurikin yritetään, vanhuksia ei saisi tavata kuukauteen. Kaikkien riskiryhmäläisten eristäminen? No jaa, olisiko puolet kansasta karanteenissa?

Mikään karanteeni ei kuitenkaan ole ilmatiivis, täytyyhän heidän syödä ja ja jotkut tarvitsevat hoivaakin. Entä karanteenin jälkeen? Viimeisten arvioiden mukaan - nyt kun kaikki panokset ovat pelissä - rankat eristystoimet (toivottavasti) hidastavat, mutta myöskin pidentävät epidemian kestoa jopa puoleen vuoteen. Puolen vuoden poikkeustila saattaisi halvaannuttaa yhteiskunnan niin pahasti, että lopputuloksena olisi enemmän kuolleita ja enemmän sairastuneita kuin näillä nyt jo kovilla rajoitustoimilla. Tarkoitushan on nimenomaan pelastaa yhteiskunnan heikoimpia, ei niinkään meitä perusterveitä alle seitsenkymppisiä.

Olet siis puoliksi oikeassa ja puoliksi väärässä, kuten useimmat meistä. Kaikki eivät vain sitä huomaa.

Armeijasta ei taida löytyä sellaista apua, jolla tämä siviiliyhteiskunta saataisiin pyörimään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää