Kotimaa

Turkiseläinten kasvattajien puheenjohtaja: "Norjan päätös kieltää turkistarhaus oli suoranainen petos norjalaisia turkistarhaajia kohtaan, myös Hollannin kielto ihmetyttää"

Turkistarhoilta raakanahat kuljetetaan Vantaalle Saga Fursin turkishuutokauppaan. Huutokauppoja järjestetään neljästi vuodessa.
Turkistarhoilta raakanahat kuljetetaan Vantaalle Saga Fursin turkishuutokauppaan. Huutokauppoja järjestetään neljästi vuodessa.

Suomen turkiseläinten kasvattajien liiton puheenjohtajan Kenneth Ingmanin mielestä Lännen Median kansanedustajille tekemä kysely osoittaa, että päättäjät ovat perillä suomalaisen turkistarhauksen laadusta. Samaa mieltä on liiton toiminnanjohtaja Marja Tiura.

Lännen Median lauantaina julkistettuun kyselyyn vastanneista kansanedustajista 60 prosenttia kannatti turkistarhauksen jatkamista. 32 prosenttia kieltäisi turkistarhauksen siirtymäajan jälkeen.

Uudessakaarlepyyssä sinikettuja kolmannessa sukupolvessa kasvattava Ingman pitää hyvänä tukena alalle, että kansanedustajista 60 prosenttia kannattaa tarhausta. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 104 kansanedustajaa. Turkistarhausta vastustavat vihreät olivat muiden puolueiden edustajia aktiivisemmin vastanneet kyselyyn.

Osa Euroopan maista on päättänyt turkistarhauksen kieltämisestä siirtymäajalla. Turkistarhauksen kieltänyt Norja antoi kiellolle siirtymäaikaa vuoteen 2024. Hollannissa siirtymäaika ulottuu vuoteen 2025.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Norjan päätöksestä Ingman on todella pettynyt. Se oli hänestä suoranainen petos norjalaisia turkistarhaajia kohtaan. Sikäläiset turkisyrittäjät olivat Ingmanin mukaan alkaneet tehdä investointeja tiloille kunnes linja muuttui.

– Vuotta aiemmin Norjassa oli otettu selvästi positiivinen kanta turkiselinkeinoon. Kun linja muuttui, valtio ei ole suostunut edes täysin korvaamaan turkisyrittäjien menetyksiä.

Häntä hämmästyttää myös Hollannin linjaus.

– Hollannissa eläinten hyvinvointi oli todella hyvällä tasolla. On kaksinaismoralismia, että syödään lihaa ja käytetään nahkaa, mutta turkikset kielletään.

Tosin toisenkinlaisia linjauksia on. Ruotsissa esitys turkistarhausta rajoittavasta lainsäädännöstä hylättiin tammikuussa. Ruotsin maa- ja metsätalousministeri Jennie Nilssonin mukaan väitteille eläinten huonosta hyvinvoinnista ei ole tieteellistä perustetta. Ruotsin maatalousviraston tutkimuksen mukaan turkiseläinten tuotanto on korkeammalla tasolla kuin muilla alkutuotannon aloilla.

Turkistarhauksen kieltämistä kannattavat kansanedustajat perustelivat kantaansa eläinten hyvinvoinnilla. Muun muassa vihreiden Emma Kari vastasi, että turkistarhaus on eläintuotannon julmimpia muotoja.

Ingman ei tätä niele.

– Jos vertaa mihin tahansa muuhun eläintuotantoon, pärjäämme loistavasti. Meillä ei ole esimerkiksi kuljetuksia ennen teurastusta.

Tiuran mukaan kyse on Karin mielipiteestä.

Tiuran mukaan Suomi on ollut edelläkävijä vastuullisuudessa ja sertifioinnissa.

– Euroopan komissio antoi Suomelle ainoana maana Euroopassa luvan tuottaa supia. Se perustuu suomalaiseen sertifiointijärjestelmään, joka on ollut käytössä vuodesta 2005.

Hän jatkaa, että turkiseläinten hyvinvointijärjestelmä Wellfur on ainoa komission tunnustama alkutuotannon alojen eläinten hyvinvointijärjestelmä. Siinä ovat mukana kaikki eurooppalaiset turkistilat. Eläinten hyvinvointia mittaavan järjestelmän ovat rakentaneet seitsemän eurooppalaista yliopistoa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tiura nostaa vielä yhden seikan, mikä on eduksi suomalaiselle turkisbisnekselle. Maailmassa on ollut vain kolme turkisten huutokauppayhtiötä: Pohjois-Amerikassa Nafa, Tanskassa Copenhagen Fur ja Suomessa Vantaalla Saga Fur.

– Nafa on päättänyt ajaa toimintonsa alas. Niinpä vastuullisen turkiksen myynti ja tuotanto tulevat keskittymään Tanskaan ja Suomeen. Meillä on hyvät mahdollisuudet siihen, että meillä on maailman suurin turkishuutokauppayhtiö Suomessa.

Ingmanin mukaan olisi kaikkien etu, että turkiksia myös jalostettaisiin Suomessa. Nyt turkisten jalostus on siirtynyt Kiinaan ja sieltä turkistuotteet tulevat takaisin Euroopan markkinoillekin.

– Etelä-Korea, Kiina, Turkki ja Venäjä ovat tärkeitä turkisten vientimaita.

Turkisala on Tiuran mukaan maailman markkinoista riippuva elinkeino.

– Olemme täysin markkinalähtöinen. Suomalaiset tuottajat eivät saa maataloustukia.

Vuosi 2013 oli huippuvuosi ja silloin kaikki turkistuottajamaat lisäsivät tuotantoaan.

– Nyt tuotantoa on pikku hiljaa vähennetty, kun on etsitty tasapainoa markkinoilla. Sen takia esimerkiksi minkin hintataso on alhainen.

Tiuran mukaan alan tulevaisuuden näkymän kannalta on hyvä, että turkis on luonnontuote, joka maatuu eikä jätä ympäristöön jäämiä.

Lue myös: LM-kysely: Eduskunnan kanta turkistarhaukseen ei ole kääntynyt vaalien jälkeen – "Taitaa kadota Suomesta luonnollista tietä"


Pohjanmaa pääalue

Turkistuotanto

Vuosittain noin 2 miljoonaa ketun (sinikettu ja hopeakettu) nahkaa, joista valtaosa Aasiaan. Suomi on yksi maailman suurimpia ketun nahkan tuottajia.

160 000 suomensupin nahkaa ja 1,4 miljoonaa minkinnahkaa.

Välitysmyynnin arvo 296 milj. euroa (2018/2019).

676 tilaa, suurin osa perheyrityksiä.

1980-luvulla oli yli 5000 tilaa. Tuolloin tuottajista huomattava osa oli sivutoimisia.

Tiloista Pohjanmaalla 89,6 %, Pohjois-Suomessa 7,2 %, Itä-Suomessa 2,3 % ja Etelä-Suomessa 0,9 %.

Turkiselinkeinon kokonaistyöllistävyys noin 5000.

Tiloilta raakanahat Vantaalle, jossa Saga Furs -yhtiö myy ne neljästi vuodessa turkishuutokaupoissa.

Vantaalta suurin osa nahoista muokattaviksi Kiinaan, vähäinen osa Eurooppaan.

Turkispukineita valmistetaan pääosin Kiinassa ja Italiassa.

Runsas puolet maailman turkistuotannosta EU-maissa ja Norjassa. Kiina Euroopan ulkopuolella suurin. Tanska merkittävä minkin nahkan tuottaja.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (9)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Z.Z.Zalolainen
Käytä lihat myös
Tuo tarhaamisen kielto on sitä yrittäjän riskiä. Eikä eläinten turkisten hyödyntäminen voi olla ikuista muutenkaan kun ei niistä eläimistä käytetä mitään muuta..
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Cyril N. Parkinson
Vast: Käytä lihat myös
Samalla logiikalla kielletään sitten sikojen "viljely", ja broilerit, jne., kun ei niistä käytetä kuin liha ja sen kaltaiset osat. Kalanviljely samaten, sisuskalut, pää, suomut jne. jää hyödyntämättä.

Sitä samaa yrittäjän riskiä.

Oletko muuten varma ettei näiden turkiseläinten lihaa käytetä mihinkään...?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Yrittäjä
Outoa kieltää perinteinen ammatti
Mikä ihme siinä on, että jos itse ei pidä jostain tuotteesta, toiminnasta tms. Niin jotkut haluavat kieltää sen niiltä, ketä pitävät, tai keitä se ei haittaa.
Turkistarhauksessa ei ole minun mielestäni mitään pahaa ja varsinkin Suomessa sitä harjoitetaan melko fiksusti.
Annetaan ainakin Suomessa hienon ja perinteisen ammatin jatkua.
Jos e itse halua kannattaa sitä toimintaa älä osta., mutta anna myös muiden tehdä päätös itse.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Outoa kieltää perinteinen ammatti
Eläinten rääkkäys on outoa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Outoa kieltää perinteinen ammatti
On ne tervankeittäjätkin vaihtaneet hommiaan, joten ei mitään uutta auringon alla.
Kaikki eläimiä (muistakaa, että olemme yksi eläinlaji) hyväksi käyttäjät voisivat ottaa oppia.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Outoa kieltää perinteinen ammatti
Tervankeittäjät vaihtoivat ammattia, koska tervanpoltto ei enää kannattanut, joten se on vähän huono vertailukohta turkistarhaajille. Monen monituisethan ammatit ovat kadonneet tarpeettomina tai kannattamattomina.

Kieltämisen kautta lopetetuista tulee mieleen lähinnä sellaisia kuin pyövelin työ (joka tosin loppui enemmänkin kysynnän loppumisen kautta), kerjuu, puoskarointi, ansastus ja salametsästys, viinanpoltto. Eli arvoiseensa seuraan pääsee turkistarhaus, jos se kielletään :-)
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
tjl57
turkis on ekologinen tuote ja Suomen ikivanha takkityyppi
Kiinalaiset rääkkäävät ankkoja ja silti untuvatakkeja kuitenkin pitävät tyypit. Musta väriaine värjäyksiin aiheuttaa työntekijöille halpatuotantomaissa syöpää ja kärsimyksiä.Vain jainalaismunkki voi olla täysin pyhä ja synnitön eläinten käsittelyssä sekä elämän kunnioittamisessa. Turkis on ikivanha ja äärettömän ekologinen tuote.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: turkis on ekologinen tuote ja Suomen ikivanha takkityyppi
Turkis on ekologinen tuote sikäli kuin se hankitaan metsästämällä hyvillä keinoilla (= mahdollisimman vähän häiriötä luonnolle, eläimen kärsimyksen minimoiminen) varmasti riittävää eli metsästyksen kestävää (ehkä siitä jopa hyötyvää) villieläinkantaa.

Siinä ei ole mitään "ekologista" kun sillä tarkoitetaan täysin luonnottomissa oloissa tehokasvatettujen elikoiden turkkia.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Dragofix
Eläinrääkkäyksen aika alkaa olla ohi!
Ihmiset alkavat havahtumaan jo siihen, mitä suljettujen ovien takana eläimille tehdään eikä sellainen luonnollisesti kestä päivänvaloa. Laittakaahan jo pillit pussiin. johan sen näkee tuosta lihavertauksestakin ettei olla hyvällä asialla, mukaan lukien lihatehtaiden toiminta.

"Hollannissa eläinten hyvinvointi oli todella hyvällä tasolla."

Eläimen häkittäminen ahtaaseen häkkiin ja lajityypillisen käyttäytymisen sekä elämän riistäminen väkivaltaisesti eli tappaminen sähköllä/kaasulla ei ole hyvinvointia millään tavalla. Silmätulehdukset, ienongelmat ja haavat ovat arkipäivää tarhoilla. Vammojen lisäksi eläimillä esiintyy stereotyyppistä häiriökäyttäytymistä sekä apatiaa. Myös jalostus tuo mukanaan omat ongelmansa.


Antimarkkinointipuhe: Nahat, turkikset ja villavaatteet houkuttelevat tuholaisia. Ala on myös iso ympäristöhaitta. + pitkä litania muita ongelmia joita en jaksa nyt luetella. Turkisten aika alkaa olla ohi ja sen näkee konkurssien perusteella joita kirjoittaja markkinoi hienosti markkinoiden tasapainotteluiksi.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.