Paperiliitto, Pro ja Teollisuusliitto lakkoon tammikuun lopussa – työntekijöitä hiertää työnantajapuolen haluttomuus poistaa kiky-tunnit

Riitta Salmi

Teknologiateollisuus arvostelee liittojen lakkoilmoituksia – "Neuvotteluissa on kyse suomalaisista työpaikoista eikä siitä, kuka on kovin ay-johtaja".

Jussi Orell

Virpi Niemistö

Minna Akimo

Teknologiateollisuus arvostelee Teollisuusliiton ja ammattiliitto Pron sunnuntaina antamia lakkovaroituksia.

Työnantajapuoli arvostelee muun muassa sitä, että Teollisuusliitto haluaa laajentaa oman sopimuksensa soveltamisalaa myös aliurakoitsijoiden kaivosalueella tekemään työhön.

– Teollisuusliiton toiminta on räikeää järjestöpolitiikkaa ja vastoin yleisiä työmarkkinakäytäntöjä, todetaan Teknologialiiton sunnuntaina julkaisemassa tiedotteessa.

Ammattiliitto Pron keskeinen tavoite on poistaa 24 tunnin työajan pidennyksen eli työmarkkinapöydissä paljon kitkaa aiheuttaneet kiky-tunnit. Pron mukaan kiky-tunnit on poistettava ilman kustannusvaikutuksia.

Teknologiateollisuudessa Pron sopimuksesta neuvotteleva Jarkko Ruohoniemi ihmettelee, löytyykö Pron jäseniltä todellakin lakkohalua ja halua hankaloittaa omien työpaikkojensa toimintaa.

– Kun kilpailukykysopimuksesta ja siihen sisältyvästä työajan pidennyksestä sovittiin, tarkoituksena ei ollut kilpailukyvyn parantaminen vain tilapäisesti. Tunnit tarkoitettiin pysyviksi. On työllisyyden kannalta erittäin surullista, että työmarkkinoilla halutaan nyt tieten tahtoen turmella viime vuosien hyvä kehitys, Ruohoniemi sanoo.

Ruohoniemi mukaan on kaikkien suomalaisten etu, että työajan pidennyksestä pidetään kiinni ja huolehditaan Suomen kustannuskilpailukyvystä. Työaika on Suomessa verrattain lyhyt verrattuna kilpailijamaihin.

– Neuvotteluissa on kyse suomalaisista työpaikoista eikä siitä, kuka on kovin ay-johtaja. Tämä on tärkeää muistaa, sillä talouskasvu hidastuu ja työllisyys ei ole enää vuoteen parantunut. Työmarkkinaratkaisuilla ei saa aiheuttaa lisää vaikeuksia, Ruohoniemi tähdentää.

Ammattiliitto Pro, Paperiliitto ja Teollisuusliitto aloittavat kahden viikon lakot 27. tammikuuta.

Teollisuusliiton työnseisaus sisältää työtehtäviä yli kahdella sadalla työpaikalla. Nämä työtehtävät liittyvät kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden, mekaanisen metsäteollisuuden ja malmikaivosten sopimusaloihin.

Lakon piirissä on noin 14 000 työntekijää.

Samaan aikaan alkava tukilakko koskee yritysten huolto- ja kunnossapitotyötä.

Lakkoon menon syynä on Teollisuusliiton mukaan työnantajien kyvyttömyys ja haluttomuus päästä sopimukseen neuvottelujen keskeisistä kiistakysymyksistä, talkootyön lopettamisesta ja ostovoiman turvaavista palkankorotuksista.

Talkootyöllä ammattiliitto viittaa kiky-tunteihin, joista sovittiin vuonna 2016.

Ammattiliitto Pron lakko koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä erikseen nimetyissä yrityksissä teknologiateollisuudessa.

Mukana on 60 yritystä, muun muassa ABB:n kaikki toimipaikat, Meyerin Turun telakka ja Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehdas.

Teknologiateollisuuden työriita koskee myös suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalan piirissä olevaa työtä, jota tehdään työriidan piirissä olevalla toimipaikalla.

Työnseisauksessa on mukana noin 8 000 työntekijää.

Alaa koskeva ylityö- ja vuorovaihtokielto alkoi jo 10. tammikuuta.

Pro lähtee lakkotielle, koska Teknologiateollisuuden kanssa käydyissä työehtosopimusneuvotteluissa ei ole löytynyt ratkaisua. Kantona kaskessa hiertää kiky-tunnit.

– Teknologiateollisuuden haluttomuus poistaa 24 tunnin ilmainen työ toimihenkilöiden sopimuksesta ei jätä meille muuta mahdollisuutta, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.

Tammikuun alussa sopuun päättyneissä neuvotteluissa Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välillä päätettiin kiky-tuntien poistumisesta teknologiateollisuudesta. Tämä koski yli 90 000 työntekijää.

Pron Malisen mukaan työnantaja haluaa eriyttää alan sopimukset ja pitää talkootyötunnit huomattavasti pienemmällä työntekijäryhmällä eli toimihenkilöillä.

– Esimiehet ja asiantuntijat tekisivät töitä, vaikka työntekijät eivät olisi paikalla – ei ole toimiva eikä järkevä ratkaisu. Lisäksi Teknologiateollisuus haluaa, että toimihenkilöille ei makseta lainkaan yleiskorotusta, vaan työnantaja päättää kenelle korotus maksetaan ja minkä suuruisena, hän toteaa liiton tiedotteessa.

Paperiliitto kertoi sunnuntaina katkaisseensa neuvottelut paperiteollisuuden työehtosopimuksesta Metsäteollisuus ry:n kanssa ja aloittavansa kaksiviikkoisen lakon 27. tammikuuta, jos osapuolet eivät pääse sopuun työehdoista ennen sitä.

Lakon piirissä on 67 työpaikkaa ja 9 000 työntekijää, joten lakoon osallistuvat käytännössä kaikki paperi-, kartonki- ja selluloosatehtaiden työntekijät.

Keskusteluja palkankorotuksista ei ole Paperiliiton mukaan edes vielä aloitettu. Ratkaisematta on myös kilpailukykysopimuksen mukainen 24 tunnin vuotuinen työajan lisäys.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala pitää neuvottelukierrosta todella erikoisena.

– Ensin vientialan työnantajat vaativat, että päänavaajaa ja viennin sopimusten mallia pitää suojella. Nyt kun Teknologiateollisuus sai sovittua Teollisuusliiton kanssa sopimuksen, vaatimukset on täysin unohdettu.

Metsäteollisuus ry paheksuu lakkouhkailuja. Sen mukaan Paperiliitto, Teollisuusliitto ja Pro tavoittelevat työajan lyhentämistä, vaikka työaika jää metsäteollisuudessa muuhun vientiteollisuuteen sekä kilpailijamaihin verrattuna poikkeuksellisen lyhyeksi mutta palkkataso korkeammaksi.

– Ammattiliitoilta on nyt kadonnut kokonaan suhteellisuudentaju. Ne ovat valmiita uhraamaan vientitulot, heikentämään suomalaisen tuotannon kilpailukykyä ja sahaavat myös omien jäsentensä oksaa, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo tiedotteessa.

– Teknologiateollisuuden sopimusratkaisu on kallis, mutta se määritti tes-ratkaisujen kustannusvaikutuksille katon, jonka alla sopua voidaan hakea. Työaikaratkaisuja päänavaajasopimus ei linjaa, Hollmén jatkaa.

Paperiliiton mielestä on selvää, että kiky-sopimukseen perustuva 24 tunnin vuosittainen talkootyöaika on myöskin paperiliittolaisten osalta ohi.

Perjantaina kerrottiin kiky-tuntien poistumisesta autoalan kauppa- ja korjaamotoiminnan sekä pelti- ja teollisuuseristysalan uusista työehtosopimuksista. Tässä on mukana noin 24 000 työntekijää.

Juttua on täydennetty klo 14.30. Juttuun on lisätty Metsäteollisuus ry:n kommentit.

Juttua täydennetty uudemman kerran kello 14.54. Juttuun lisätty lakon kohteina olevat Varsinais-Suomessa toimivat yritykset.

Jutun alkuun on lisätty kello 16.10 Teknologiateollisuuden kommentit.

Juttua täydennetty 13.1. klo 15.50. Lisätty faktaan lakonalaisia yrityksiä Varsinais-Suomessa.

Fakta

Nämä yritykset ovat lakon kohteina Varsinais-Suomessa

Teknologiateollisuuden puolelta lakko koskiksi seuraavia yrityksiä Varsinais-Suomessa: Meyer Turku Oy, Sandvik Mining and Construction Finland Oy (Turku), Valmet Automotive Oy (Uusikaupunki), Wallac Oy (Turku), Wärtsilä Oyj (Turku) ja Wärtsilä Finland Oyj (Turku), Specialty Minerals Nordic Oy Ab (Kaarina).

Kemianteollisuudessa lakko kohdistuisi maakunnassa seuraviin yrityksiin: Bayer Oy (Turku), Neste Oyj:n Naantalin jalostamon toimihenkilötehtävät sekä Yara Suomi Oy (Uusikaupunki).

Kumi- ja lasikeraamisessa teollisuudessa lakko osuisi Laitilassa toimivaan Pilkington Automotive Finland Oy:n toimintaan.

Metsäteollisuuden yrityksistä lakon kohteeksi joutuisivat Late-Rakenteet Oy (Turku), Metsä Fibre Oy (Kyrö), Veljet Kuusisto (Laitila) ja Westas Raunio Oy (Koski TL)

Yhteensä lakot kohdistuisivat yli 170 yritykseen teknologiateollisuudessa, kemianteollisuudessa, metsäteollisuudessa sekä kumi- ja lasikeraamisessa teollisuudessa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (14)

Vastaa
Einari
Että jotta mitä?
24 tuntia palkatonta työtä vuodessa tarkoittaa noin 6 minuuttia per työpäivä! Eikö isoilla herroilla, molemmin puolin pöytää ole kykyä tajuta, että tämähän on ihan lillukanvarsia. Vai eikö ole parempaakaan tekemistä kuin kiistellä 6 minuutin yliajasta per työpäivä? Antakaa työntekijöille korvaus mikä heille kuuluu, unohtakaa 6 minuuttia/työpäivä! Pitäisiköhän lähteä tupakkatauolle...
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Poutapilvet
Kevään herääminen
Kiky vaikerruksen sijasta voisi katseet kääntää tuottavuuteen ja aikaansaatuihin tuloksiin sen sijaan, että tuijotetaan vain kelloa. Yrittäjänä eläminen opettaa kummasti arvostamaan ensinmainittua.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sami Turpela
Vast: Kevään herääminen
Tämä nii totta kuin voi olla. Itse Aasiassa olen nähnyt "työtunnit" . Suomalaisten 6 h. on sama tuotto kuin siellä 11h.

Kun olette itse nähneet tuottavuuden jne niin uskon, että muutatte mielipiteitä. Esim. Intialainen mies harkitsi josko avaa tehtaan Intiaan tai Sveitsiin. Laskelmissaan päätti avata tehtaan Sveitsiin. Ja voin väittää että Suomessa työn tuottavuus parempi kuin Sveitsissä.

Koreasta ja Kiinasta jne tarinat on tarinoita, itse nähnyt
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
vexi
Vast: Kevään herääminen
Missäs aasialisessa tehtaassa Sami on käynyt, kun väittää että tuottavuus on 6/11 = 55% suomalaisesta? Itse tiedän entisena nimeltämainitsemattoman suomalaisen globaalin elektroniikkafirman "reissumiehenä", että tilanne aasialaisissa kilpailijamaissamme on pikemminkin päivastainen. Eli Japanissa, Taiwanilla, Koreassa, ja Kiinassa tuotantolijan työntekijä tekee meikäläisin AY-liikkeen märittelemien työntutkimustermein hommia 120-150% joutuisuusasteella. Eli tilanne on kyllä ihan ihan päinvastainen kuin Sami väittää. Tämä on valitettava tosiasia AY-propagandalle ja Suomen kilpailukyvylle. (Mutta en toki ole itse sitä mieltä, että meidän pitäisi täällä pyrkiä samanlaiseen robottomaiseen raadantaan, kuin mitä aasialainen kulttuuri hyväksyy. Toistaiseksi)
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Einari
Hei
Hei te "työnantajat". Jos 6 minuuttia per työpäivä teettää teille itsellenne kustannuksia liian paljon, niin lopettakaa puheet 24 TUNNIN VUOSITYÖNAJAN LISÄYKSESTÄ! Oletko sinä, arvoisa työnantaja, vaarassa ajautua konkurssiin jos tekijät eivät teekkään 6 minuuttia pidempää työaikaa päivittäin? HÄVETKÄÄ! Onko työpaikat ( ja sinun firma) näin partakoneen terällä, vai eikö teillä arvoisilla työnantajilla ja liitoilla ole tärkeämpääkään tekemistä? Kuin kiistellä kiky-tunneista? Taidatte olla aika amatöörejä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jannis_H.
Vast: Hei
Kokeile yrittämistä...
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Einari
Onko kiireitä?
Hoi työnantajat. Onko kiire poistaa 6 minuutin vuorokautinen palkaton lisätyö tekijöiltä? Eikö teillä ole mitään muutakaan tekemistä? Vai jotain ehkä tärkeämpääkin?
Voi hyvä tavaton!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
vexi
Kun ahneudella ei ole rajoja...
Paperiteollisuuden edustaja kertoi juuri MTV:n seiskan uutisissa, että nykyiselläänkin Suomen paperiteollisuudessa tehdään kilpailijamaita vähemmän työtunteja vuodessa, mutta kovemmalla palkalla. Paperityöläisten isot palkat on yleisesti tiedetty asia.
Edut on voitu kiristää käyttämällä pienen kansantaloudelle tärkeän ammattikunnan valtaa: "Kun eivät ne palkat kuitenkaan muodosta kovin merkttävää osaa paperitehtaan pyörittämiskustannuksista". Päädymme mielenkiintoiseen tilanteeseen, jos perinteen mukaan esim AKT, jonka jäsenten palkkataso ei ole puoltakaan paperiliittolaisten , rupeaa tukilakkoon näiden puolesta. Tärkeintä Kaakkois-Suomen kommunistiperinteisille eliitti-paperiduunareille lieneenkin vaan periaatteesta "laittaa luu kurkkuun kapitalistille". Saamme nähdä miten peli päättyy. Paperiliito Jouko Ahosen johdolla haukkasi "sitä itseään" kymmenkunta vuotta sitten : aiheuttivat ensin lakkoilullaan kansantaloudelle yli 100 Miljoonan vahingon, mutta kas kummaa, kun paperikapitalistit sitten kiristykseen kyllästyttyään sulkivat pari tehdasta ja siirsivät tuotannon rauhallisempiin maisemiin, niin sitten haukuttiint näitä "epäisänmaallisiksi" .
Kommunistien iskulauseissa luki 30 vuotta sitten: "Ei ole kapitalistin ahneudella rajoja!" Osat näyttävät nyt vaihtuneen.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
eml
Vast: Kun ahneudella ei ole rajoja...
Paperiteollisuudessa palkkakustannukset ovat kokonaiskustannuksista olleet pitkällä aikavälillä noin 8 prosentin luokkaa. Metalliteollisuudessa se vastaavasti liikkuu noin 30 prosentin maisemissa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ari Hyvönen
Jaa..
..lopetetaan pari paperitehdasta ja siirretään tuotanto ulkomaille niin eiköhän työn tekokin ala maistua jäljelle jääville. Tosin jää siinä vielä ay-pampuille monta suomalaista työntekijää maksamaan et seuraavaa lakkoa voi hyvin suunnitella.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Jaa..
Näitä neuvoja tarjoilee työnantajapuoli, jolle on aivan sama sijaitseeko tehdas Puolassa tai Unkarissa tai vaikka Pohjois-Koreassa. Jälkimmäisessä olisi halvimmat palkkakustannukset ja pienin veroprosentti. Eikö kannattaisi mennä suoraan sinne?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
vexi
Vast: Jaa..
Kukas ne köyhät ja kippeet sitten jää elättämään, jos teollisuus ajetaan AY-liikkeen toimesta Suomesta pois, ynnä himoverotuksella ahkerat ja fiksut ihmiset?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Hankala
Juupajuu
Firmat haluaa vaan ilmaisia työntekijöitä ja vieläkin halvempia harjoittelijoita.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Paavo Manninen
Talkootöitä
"Talkootyöllä ammattiliitto viittaa kiky-tunteihin..."

Joku uutisissa lausahti, että on jo tehty talkoita talousnousun eteen. Tulipahan mieleeni, että 90-luvun lamaa torjumaan suostuin lähtemään ulkomaankomennukselle. Siellä, eräässä Afrikan valtiossa, työaika oli 60 tuntia viikossa, siis 10 tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa. Siinähän oli "kikyä" tuollaiset kaksi tuntia päivässä, enkä saanut edes korotettua palkkaa. Ja nämä hyvin tienaavat paperimiehet narisevat kuudesta (6) minuutista per päivä.

Paperimiehet ym -miehet voisivat antaa palkankorotuksensa Sarille ja Opelle..!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »