Kotimaa

Kansanedustaja Mikko Kärnä haluaa tupakka-askeista tutut varoitustarrat ultraprosessoituihin ruokiin

Riitta Salmi
Tutkimusten mukaan valmisruoka ja muu teollisesti pitkälle prosessoitu ruoka on epäterveellistä.
Tutkimusten mukaan valmisruoka ja muu teollisesti pitkälle prosessoitu ruoka on epäterveellistä.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii päivittäistavarakaupoissa myytäviin ultraprosessoituun eli teollisesti pitkälle prosessoituihin ruokiin varoitustarroja tupakka-askien tapaan.

Ultraprosessoitua ruokaa ovat tavallisesti esimerkiksi jäätelö, valmisruuat, tehdasvalmisteiset keksit, kakut, piirakat ja pasteijat.

– Tutkimukset osoittavat selkeästi, että ultraprosessoitu ruoka lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä. Prosessoitu ruoka saa ihmisen syömään yli oman energiantarpeensa ja aiheuttaa tätä kautta monia ongelmia, kuten ylipainoa. Lisäksi ne lisäävät sydänsairauksien ja syövän riskiä. Ultraprosessoidut ruuat sisältävät paljon sokeria, suolaa, rasvaa ja öljyä. Niille on leimallista runsas määrä keinotekoisia makuaineita, väriaineita, makeutusaineita ja emulgointiaineita. Kuluttajien tietoisuuden parantamiseksi olisi paikallaan, että näiden ruokien terveyshaitoista varoitetaan avoimesti niiden pakkauksissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kärnä haluaa nostaa esiin ultraprosessoiduista ruuista esimerkiksi erilaiset lihaa jäljittelevät kasvistuotteet.

– Tällaiset tuotteet sisältävät usein epäeettistä ja epäterveellistä kookosrasvaa, runsaasti suolaa, erilaisia stabilointiaineita ja glukoosisiirappia. Tuotteiden pohjana käytetyn kasvin, kuten vaikkapa herneen, proteiini eristetään ja tällöin herneen terveelliset kuidut häviävät lopputuotteesta. Tällainen ruoka on todistetusti terveydelle haitallista ja siitä on ehdottomasti syytä informoida kuluttajaa. Mitä tahansa ruokavaliota noudattavan ihmisen tulee tietää, onko hänen ostamansa tuote terveellinen vai epäterveellinen. Liian harva tietää nykyään ultraprosessoitujen ruokien haitoista ja tämä tilanne on saatava muuttumaan.

Kärnä aikoo laatia asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle ja selvittää tämän jälkeen, tuleeko asiasta tehdä lakialoite vai eteneekö se hallituksen toimenpitein.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (22)

Vastaa
Mankala
Samat tarrat myös kyljyksiin
Varoitus: tällä lihantuotannolla on lisätty kasvihuonepäästöjä ja ravinnekuormitusta Itämereen aivan liikaa!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jannis_H
Vast: Samat tarrat myös kyljyksiin
Mikä porsaan kyljyksissä on vikana ja mikä niiden tuotannon osuus on maapallon kasvihuonekaasuista joissa ihmisen osuus on 4%
Tästä em. osuudesta pitää vielä erottaa suomalainen lihantuotanto ja ilmoittaa se prosentin murto-osina täsmälleen; nimittäin, jos näin ei tee, on kyse vain lihakarjan kasvattajiin kohdistuvasta vihapuheesta ja syrjäyttämisesta ideologisin eli halvoin ja kestämättömin perustein.
(tosin viherkommunismissa ei ole koskaan tunnetu häpeää mikä sekin on luonnollinen tunne näläntunteen lisäksi)
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Rainer Kryssi
Varoitustarra Kärnästä
Minä haluaisin jokaiseen jollaintavalla Kärnään liittyvään uutiseen varoitustarran "Tämän lukeminen nostaa verenpainettasi". Kärnä siellä, Kärnä täällä. Uusi väyrynen, mediajulkisuutta haetaan keinolla millä hyvänsä kun tekoja ei löydy...
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Dragofix
Lihatuotteisiin erityisesti
Erityisesti prosessoiduihin lihatuotteisiin pitäisi saada nuo tarrat.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Lihatuotteisiin erityisesti
Kannatetaan!
Leikkele- ja grillattava hyllystöt olisikin sitten edustava rivistö tarroja.

Kun näitä aivopieruja lukee, ei liene ihme että Kepun kannatus sakkaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Pekka Lonnroth
Aldehydit kuriin
Tuntuu ehkä yllättävältä mutta tavallaan ihan asiaa.
Nämä ultraprosessoidut ruoat eivät yleensä kyllä sisällä terveellistä kookosöljyä mutta joskus kyllä palmuöljyä vaan yleensä halpoja monityydyttymättömiä siemenöljyjä, joissa on runsaasti omega-6 rasvahappoja. Näiden yksi vaan ei ainut ongelma ihmiselle on, että elimistössä niiden aineenvaihdunnan tuloksena syntyy syöpää aiheuttavia aldehydejä. Kun ennen tupakointi oli erityisesti aikuisilla merkittävä aldehydien lähde, niin nyt tätä samaa ainetta saavat lähes kaikki pienestä pitäen ja se valitettavasti näkyy myös syöpätilastoissa. Varoitusmerkinnät ovat siis ihan aiheellisia.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Aldehydit kuriin
Pekka Lonnroth kirjoittaa monityydyttymättömistä siemenöljyistä, joissa on runsaasti omega-6 rasvahappoja: "Näiden yksi vaan ei ainut ongelma ihmiselle on, että elimistössä niiden aineenvaihdunnan tuloksena syntyy syöpää aiheuttavia aldehydejä. Kun ennen tupakointi oli erityisesti aikuisilla merkittävä aldehydien lähde, niin nyt tätä samaa ainetta saavat lähes kaikki pienestä pitäen ja se valitettavasti näkyy myös syöpätilastoissa. Varoitusmerkinnät ovat siis ihan aiheellisia."

Tuo kaipaisi tarkennusta.
Itse olen radiosta kuullut ja lukenut lähinnä asetaldehydistä. Se on kuitenkin esimerkiksi hedelmissä ihan luonnostaan esiintyvä aine, ei elimistön tuottamaa.
Käymisprosesseissa tuota syntyy. Väitetään että kun pari kansaa suosii luumu- ja omenaviinaa niin asetaldehydin vaikutus näkyy jopa syöpätilastoissa.
Myös hapanmaitotuotteita tehtäessä asetaldehydiä voi syntyä. Jogurttia tehtäessä sitä syntyy, viilin teossa ei. No onneksi itse makusyistä valitsen viilin, ja tarpeen tullen lisään siihen omia hedelmiä tai marjoja.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää