Jäiset kinkut kaupaksi roimalla alennuksella – kaupan laajentuneet aukiolot auttoivat vähentämään joulunpyhien ruokahävikkiä

Katarina Sallyla
Suomalaiset popsivat joulukinkkua yhteensä miljoonia kiloja vuodessa. Sen asema joulupöydässä ei horju, vaikka syötävät määrät hieman pienenevätkin.
Suomalaiset popsivat joulukinkkua yhteensä miljoonia kiloja vuodessa. Sen asema joulupöydässä ei horju, vaikka syötävät määrät hieman pienenevätkin.

Virpi Niemistö

Ruokatalo HK-Scan arvioi joulun alla, että perinteistä kinkkua syödään Suomessa reilut kuusi miljoonaa kiloa.

Tyhjiksi pakastealtaita ei kuitenkaan tänäkään vuonna ostettu, sillä kinkkuja myytiin alennettuna jopa alle kahteen euroon kilolta jo tapaninpäivänä.

– Kinkkujen myynti väheni hieman viime vuodesta, jos sitä mitataan kiloissa, sillä nyt ostetaan pienempiä kinkkuja kuin aikaisemmin, kertoo S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen.

Tarkkaa arviota siitä, miten suuri osa kinkuista päätyy alennukseen, kaupparyhmät eivät kerro.

– Alennettuna ne loputkin tekevät kyllä sitten kauppansa, Lyytikäinen toteaa.

Pitkä käyttöaika auttaa

Tuotekohtaiset alennukset ovatkin tehokkaassa käytössä myös juhlakausien ruokahävikin torjunnassa.

Lidl-myymälöissä oli jo jouluaattona ja aatonaattona ketjun omien merkkien sesonkituotteissa korkeimmillaan 25 prosentin alennukset.

– Alennus vauhditti joulutuotteiden menekkiä aivan joulun kynnyksellä. Tällä hetkellä myymälöistämme voi olla vielä yksittäisiä joulun tuotteita alennetulla hinnalla, kertoo Lidl Suomen ostopäällikkö Arto Lähdesmäki.

Lähdesmäki toteaa, että kokemuksen mukaan alennetut tuotteet menevät hyvin kaupaksi, koska niissä on vielä pitkästi käyttöaikaa.

Samaa sanoo S-ryhmän Lyytikäinen.

– Pakastetuissa kinkuissakin päiväystä on jäljellä vielä monta kuukautta.

Alennettuja hintoja käytetään hyväksi myös K-ryhmässä.

K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikön Timo Jäsken mukaan ryhmän ketjuliiketoimintamalliin kuuluu, että jokainen K-ruokakauppias voi itse päättää oman kauppansa viimeistä päivää lähestyvien tuotteiden hinnan alennuskäytännöistä lakeja ja asetuksia noudattaen ja Kuluttajaviraston hinnanmerkitsemisperiaatteiden mukaan.

Uutta kauppaan joka päivä

Jotta kauppojen ruokahävikki jäisi mahdollisimman pieneksi, tuotteiden tilaamisen pitää onnistua.

– Tuotteita toimitetaan myymälöihin viikon jokaisena päivänä, jolloin niiden menekkiä on helpompi arvioida, Arto Lähdesmäki sanoo.

S-ryhmän Lyytikäinen uskoo, että ihmisten ostokäyttäytymisen it-tuetulla ennustamisella voidaan ruokahävikkiä vähentää entisestään.

Hän arvioi tämän joulun kokemuksella myös laajennettujen aukiolojen auttavan asiassa.

– Nyt meillä oli laajimmat aukiolot mitä koskaan, mikä auttoi hävikin hallinnassa.

S-ryhmä kertoo hävikkinsä suuruudeksi vuositasolla noin 1,5 prosenttia myynnistä.

Jos tuotteita jää vielä alennuksen jälkeenkin myymättä, niitä toimitetaan ruoka-apujärjestöille. Esimerkiksi S-ryhmällä on kumppanina noin 400 järjestöä.

Myymättä jäänyttä leipää, jota järjestöt eivät ota vastaan, voidaan hyödyntää bioetanolin raaka-aineena.

Lähdesmäki kertoo Lidl-kauppojen uudesta keinosta hävikin pienentämiseksi.

– Aamulla myymälästä voi bongata kolmen kilon hedelmä- ja vihanneslaatikon täysin syömäkelpoisia tuotteita kahdella eurolla.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (2)

Vastaa
Tarkkailija
Todellako?
Olisikohan todella niin, että laajentuneet aukioloajat auttavat alennuskinkkujen myyntiä? Itsekin olen niitä aina Joulun jälkeen hakenut ja minusta ne tekivät hyvin kauppansa myös silloin, kun myymälät avattiin vasta Tapaninpäivän jälkeen.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
olli
Halpoja kinkkuja Sipoossa
S-marketit Sipoossa Söderkullassa myivät vielä 30.12 pakaste-ja tuoresuolattuja kinkkuja 10c/kg .S-market on köyhien kauppa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »