Yrttiaho valitti hallinto-oikeuteen hävittäjähankinnan salatuista päätöksistä: "Päätöksenteon tulisi olla täysin avointa"
Turkulainen kansanedustaja Johannes Yrttiaho (vas) on valittanut hallinto-oikeuteen puolustusministeriön salauspäätöksestä liittyen HX-hävittäjähankkeeseen.
Puolustusvoimat lähetti torstaina 31. lokakuuta tarkennetun tarjouspyynnön hävittäjävalmistajille HX-hankkeessa. Alustavassa tarjouspyynnössä Suomi kaavaili 64 hävittäjän hankkimista 10 miljardilla eurolla. Tarjouspyynnön lähettäminen aloitti hävittähankintojen toisen neuvotteluvaiheen, jossa määritellään hankintakokonaisuuksien lopulliset sisällöt.
Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi tarkennetun tarjouspyynnön lähettämistä kokouksessaan lokakuun alussa.
Samalla ministerivaliokunta puolsi tarjouspyynnössä esitettyä hankintahintaa, 10 miljardia euroa.
Puolustuspoliittisessa selonteossa vuodelta 2017 ja nykyisessä hallitusohjelmassa Suomen hornettien korvaavien hävittäjien hinnaksi on määritelty 7–10 miljardia euroa.
Turkulaiskansanedustaja Yrttiaho esitti asiakirjoista lokakuussa tietopyynnön, jonka käsittely alkoi valtiovarainministeriössä ja siirrettiin sitten puolustusministeriöön. Puolustusministeriö lopulta salasi asiakirjat, ja myös kansanedustaja sai käsiinsä osittain salatun selonteon.
Kokonaan salassa pidettäviksi jäivät asiakirjojen sisältämät taloudelliset tiedot.
– Olennaisten tietojen salaaminen loukkaa perustuslaissa turvattua kansanedustajan laajaa tiedonsaantioikeutta. Jäsenyyteni talousvaliokunnassa vahvistaa tätä oikeutta. Kansanedustajan työ HX-hankintaan liittyen käy turhaksi, jos asiat ovat julkisia vasta siinä vaiheessa, kun hankintasopimus on tehty, Johannes Yrttiaho huomauttaa tiedotteessa.
Yrttiaho näkee, että Puolustusministeriö on salannut Hornetit korvaavien hävittäjien hankintaa eli HX-hanketta koskevia päätöksiä mahdollisesti lain vastaisesti estääkseen julkista keskustelua. Yrttiahon mukaan puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ja puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen ovat julkisuudessa myös kommentoineet salattuja asioita. Hän huomauttaa, hanke on ulko- ja turvallisuuspoliittisesti sekä kansantaloudellisesti kuitenkin niin merkittävä, että siihen liittyvän päätöksenteon tulisi olla eduskunnan käsissä ja täysin avointa.
– Miten ylipäätään on mahdollista, että tällainen miljardiluokan muutos aiempiin eduskunnan päätöksiin tehdään ilman eduskunnan tai edes valtioneuvoston yleisistunnon päätöstä ja asiakirjat vielä kaiken lisäksi salataan, Yrttiaho kysyy.
Helsingin hallinto-oikeus on vastaanottanut Yrttiahon valituksen ja pyytänyt puolustusministeriön vastinetta 13. tammikuuta mennessä.