Kurkunviljelijän eväsmeloni voi aiheuttaa valtavat satotappiot – Ruokavirasto muistuttaa ulkomaisten kasvisten levittämistä taudeista

Jori Liimatainen

Tulli kertoi keskiviikkona, että yksityishenkilön on tästä viikosta alkaen hyvin vaikeaa tuoda ulkomailta Suomeen edes omenaa. Uusi kasvinterveyslainsäädäntö estää matkailijoita tuomasta Euroopan unionin ulkopuolelta kasveja ja kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta, jollaista yksityishenkilön on käytännössä mahdotonta saada.

Uudelle lainsäädännölle on perusteet, sillä Ruokaviraston mukaan ulkomaalaisten kasvisten levittämät virustaudit ovat vakava ongelma.

Ruokavirasto kartoitti kasvien viruksia yhteensä 26 ulkomaisesta, heinäkuussa 2019 myynnissä olleesta kasviserästä. Selvityksen mukaan ulkomaisten kasvisten mukana voisi levitä uusia virustauteja suomalaisille vihannesviljelmille.

Näytteitä otettiin viidessä eri kaupassa myynnissä olleista tomaateista, ananaskirsikoista, babypinaatista, vesi-, hunaja-, cantaloupe- ja galia-meloneista, kesä- ja myskikurpitsoista ja munakoisoista.

Kasveille tauteja aiheuttavat virukset eivät voi sairastuttaa ihmisiä, joten ulkomaisia kasviksia voi aivan huoletta syödä.

Virukset voivat levitä erittäin helposti ja aiheuttaa merkittäviä satotappioita. Ulkomaisia kasviksia ei kannattaisi tuoda vihannesviljelmälle edes eväänä.

Merkittävin havainto oli espanjalaisten vesimelonien mukana leviävä kurkun vihermosaiikkivirus, joka uhkaa kasvihuonekurkkuviljelmiä.

– Virus leviää siementen kautta, mutta herkästi myös työntekijöiden käsissä, jos he ovat vaikkapa hiljattain syöneet eväinään melonia, toteaa Ruokaviraston ylitarkastaja Jari Poutanen.

Viruksen hävittäminen on vaikeaa, koska se on erittäin kestävä. Se voi säilyä jopa vuosia tartutuskykyisenä kasvijätteessä, työvälineissä, maassa ja vedessä.

Kasviviruksia tunnetaan erittäin paljon ja niistä monet voivat aiheuttaa merkittäviä satotappioita. Viljelijöiden kannattaa ehkäistä virusten leviäminen viljelmälle pesemällä ja desinfioimalla esimerkiksi kädet, työvaatteet, työvälineet ja vihannesten keruuseen ja kuljetukseen käytettävät laatikot.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.