Kotimaa

Kahdeksan vanginvartijan kimppuun hyökätty puolen vuoden sisällä – viranomaiset epäilevät pahoinpitelyjä liivijengin vastaiskuksi

Keskusrikospoliisi arvioi, että rikollisryhmä United Brotherhood (UB) saattaa olla nopeaa vauhtia lisääntyneiden vanginvartijoihin kohdistettujen väkivaltahyökkäysten takana. Kuva UB:n kerhotiloista.
Keskusrikospoliisi arvioi, että rikollisryhmä United Brotherhood (UB) saattaa olla nopeaa vauhtia lisääntyneiden vanginvartijoihin kohdistettujen väkivaltahyökkäysten takana. Kuva UB:n kerhotiloista.

Vankilavirkailijoihin on kohdistunut vankiloissa ja niiden ulkopuolella poikkeuksellisen suuri määrä väkivallantekoja lähikuukausina. Keskusrikospoliisi arvioi, että kyseessä saattaa olla liivijengi United Brotherhoodin vastareaktio viranomaisten suuroperaatiolle lopettaa sen toiminta. Rikosseuraamuslaitos varoitti elokuussa henkilökuntaansa jengivankien aiheuttamasta väkivallanuhasta.

Helsinki

Puolen vuoden aikana yhteensä kahdeksan vanginvartijaa on joutunut väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi vankiloissa tai niiden ulkopuolella. Tilanteissa vammoja on saanut seitsemän vartijaa.

Vanginvartijoiden ammattiliiton mukaan pahoinpitelyjen suuri määrä on selkeä merkki siitä, että jengivangit ovat alkaneet painostaa vankilahenkilökuntaa suoralla väkivallalla.

– Näin suuri määrä ei voi olla sattumaa. Tavallisesti vankilatyöntekijöihin kohdistuu suoraa väkivaltaa vankiloissa todella harvoin, ja siviilissä vielä harvemmin, sanoo Vankilavirkailijain liiton (VVL) puheenjohtaja Antti Santamäki Lännen Medialle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suoralla väkivallalla Santamäki tarkoittaa tarkoituksellisia hyökkäyksiä, ei esimerkiksi toimenpiteen yhteydessä tapahtuvaa vastustelua.

Keskusrikospoliisin (Krp) mukaan järjestäytyneiden rikollisryhmien keskeisin pyrkimys on rikollisen toiminnan jatkaminen, myös vankiloissa ja niistä käsin.

– Viranomaisten toiminnan häiritseminen, painostus ja uhkailu ovat osa jengien keinovalikkoa. Tämä voi sisältää sen, että viranomaisiin kohdistetaan väkivallanuhkaa ja väkivaltaa, kommentoi rikoskomisario ja jengiasiantuntija Jussi Oksanen Krp:stä.

– Jengit pyrkivät toteuttamaan viranomaisten painostuksen ja pelottelun niin, että sitä on vaikea näyttää toteen esitutkinnassa.

Oksanen muistuttaa, että viranomaiset ovat kohdistaneet viime kuukausina massiivisia rikostorjuntatoimenpiteitä liivijengi United Brotherhoodiin (UB).

– Siksi vartijoihin viime kuukausina kohdistuneiden väkivaltajuttujen määrä ei edes yllätä minua. Ne voivat olla ikään kuin kovennettu vastareaktio näille toimenpiteille, kun muu vastarinta ei enää toimi.

Puolen vuoden sisällä kuusi Riihimäen vankilan vartijaa on joutunut pahoinpitelyjen kohteeksi. Lisäksi hyökkäysten kohteeksi on joutunut yksi Jokelan vankilan ja yksi Sörnäisten vankilan vartija.
Puolen vuoden sisällä kuusi Riihimäen vankilan vartijaa on joutunut pahoinpitelyjen kohteeksi. Lisäksi hyökkäysten kohteeksi on joutunut yksi Jokelan vankilan ja yksi Sörnäisten vankilan vartija.

Rikosseuraamuslaitos (Rise) varoitti elokuun lopussa kaikkia organisaationsa työntekijöitä jengivankien aiheuttamasta väkivallanuhasta. LM on saanut haltuunsa kyseisen tiedotteen.

Rise varoitti kasvaneesta väkivallanuhasta sen jälkeen, kun vanginvartijoihin oli kohdistunut muutaman kuukauden sisällä kolme väkivallantekoa. Rise kertoi epäilevänsä kyseisistä iskuista järjestäytynyttä rikollisuutta – tarkalleen ottaen liivijengi UB:ta.

Risen tietojen mukaan vankeja oli tuolloin kannustettu viranomaisvastaisuuteen kaikissa vankiloissa, joissa istuu UB:n jäseniä.

– Lisäksi on viitteitä siitä, että United Brotherhood ja Hells Angels kannustavat vankilaviranomaisiin kohdistuviin väkivallantekoihin myös vankiloiden ulkopuolella, Rise varoitti tiedotteessaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tämän jälkeen vanginvartijoihin on kohdistunut vielä kaksi pahoinpitelyä.

Puolen vuoden sisällä vanginvartijoihin on kohdistunut viisi erillistä hyökkäystä, kaksi vankiloissa ja kolme niiden ulkopuolella.

Kolmen ensimmäisen tapauksen osalta Rise epäilee, että tekojen taustalla on UB-jengi. LM:n tietojen mukaan lopuissakin tapauksissa on viitteitä jengikytköksistä.

Rise on aiemmin kertonut (LM 28.4.), että UB pakottaa muita vankeja ja näiden lähipiiriin kuuluvia rikoksiin myös vankiloiden ulkopuolella.

LM uutisoi kesäkuussa ensimmäisestä hyökkäyksestä, jossa kaksi varmuusosaston vankia aiheutti vammoja neljälle vartijalle Riihimäen vankilassa (LM 20.6.). Seuraava hyökkäys tapahtui Jokelan vankilassa heinäkuussa.

Elokuun lopussa vartijoiden kimppuun käytiin vapaa-aikana kaksi kertaa. Ensin kaksi miestä hyökkäsi Riihimäen vankilan vartijan kimppuun Vantaalla ja viikon kuluttua tästä toinen saman vankilan vartija pahoinpideltiin Hyvinkäällä.

Lokakuun alussa Sörnäisten vankilan vartija pahoinpideltiin Helsingissä.

Keskurikospoliisin mukaan viranomaisten toiminnan häiritseminen, painostus ja uhkailu ovat osa jengien keinovalikkoa.
Keskurikospoliisin mukaan viranomaisten toiminnan häiritseminen, painostus ja uhkailu ovat osa jengien keinovalikkoa.

Kaikista viidestä vartijoihin kohdistuneesta hyökkäyksestä poliisille on ilmoitettu neljä. Jokelan vankila ratkaisi tilanteen omalla kurinpitomenettelyllä.

Poliisi kertoo lopettaneensa Hyvinkään ja keskeyttäneensä Helsingin tapauksen tutkinnan. Riihimäen vankilan tapahtumat ovat syyteharkinnassa.

Vantaan hyökkäys on ainoa, jossa poliisi on onnistunut yhdistämään teon selvästi UB-jengiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Krp kertoo, että juttua tutkitaan osana massiivista UB-rikosvyyhtiä. Toinen vartijan kimppuun hyökänneistä on UB-jengiläinen ja toinenkin vahvasti kytköksissä jengiin.

– Laajemman UB-jutun tutkinta on kohdistunut UB:n vapaana oleviin jäseniin, eikä tässä yhteydessä ole ilmennyt, että jengin vapaalla ollut johto olisi koordinoinut virkamiesten pahoinpitelyjä, sanoo tutkinnanjohtaja Kimmo Sainio Krp:stä.

– Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, ettei niin olisi tapahtunut. Jengiläisten keskinäinen viestintätapa on sellainen, ettemme pääse kaikkiin viesteihin käsiksi.

Sainio sanoo, että joka tapauksessa viranomaisen on varauduttava vastareaktioon puuttuessaan järjestäytyneiden rikollisryhmien toimintaan.

– On myös mahdollista, että pahoinpitelyiden organisointi on lähtöisin UB:n vanhoista johtohenkilöistä, jotka istuvat vankilassa, Sainio arvioi.

Jokelan vankilan turvallisuudesta vastaava apulaisjohtaja Danila Gangnuss sanoo, ettei poliisi vankilan kokemusten mukaan tutki aktiivisesti vankilarikoksia.

Gangnussin mukaan erityisesti sellaisten väkivaltatilanteiden tutkinta, joissa kukaan ei saa vammoja, voi pitkittyä poliisissa kohtuuttomasti. Jokelan vankila päättikin antaa vankiyhteisölle välittömästi selkeän viestin, että henkilökuntaan kohdistuvista väkivaltayrityksistäkin seuraa rangaistus.

Vankila ei vienyt vartijaansa kohdistunutta väkivaltatilannetta poliisille.

– Tilanne oli hyvin vakava, vanki yritti houkutella virkamiehen selliinsä pahoinpitelytarkoituksessa, Gangnuss kertoo.

Kun tämä ei onnistunut, vanki alkoi riehua.

– Oli oikea ratkaisu käsitellä juttu kurinpitomenettelyssä, vangille annettiin heti rangaistus kovimmasta päästä.

Gangnuss muistuttaa, ettei Suomessa voi lain mukaan rangaista samasta asiasta kahteen kertaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos juttu viedään poliisille, tämän takia vankila ei voi käyttää omia kurinpitotoimia, Gangnuss perustelee.

Viranomaiset ovat iskeneet lähikuukausina voimakkaasti UB-jengiin aikomuksenaan ajaa alas sen toiminta Suomessa. Noin neljä viidestä UB:n jäsenestä on tällä hetkellä vankilassa. Kuva UB:n kerhotiloista.
Viranomaiset ovat iskeneet lähikuukausina voimakkaasti UB-jengiin aikomuksenaan ajaa alas sen toiminta Suomessa. Noin neljä viidestä UB:n jäsenestä on tällä hetkellä vankilassa. Kuva UB:n kerhotiloista.

Krp kertoi keväällä (LM 28.4.), että UB hallitsee myös muita liivijengejä vankiloissa. Elokuun lopussa Rikosseuraamuslaitos varoitti tiedotteessaan henkilökuntaansa eri liivijengeihin kuuluvien välien kiristymisestä.

– Erityisesti United Brotherhoodin ja Hells Angelsin vaikutuspiiriin kuuluvien vankien taholta voi aiheutua uhkaa Bandidos MC:n ja Cannonball MC:n toimintaan kiinnittyneisiin vankeihin, Rise tiedotti tuolloin.

Krp:n rikoskomisario Jussi Oksanen sanoo, että keskeisin turvallisuusuhkaa vangeille ja vartijoille aiheuttava ongelma on vankiloiden huumekauppa.

– Rikollisjengin jäsen on jengin jäsen myös vankilassa, eikä häntä voi verrata tavalliseen vankiin. Jengi pyrkii aina jatkamaan rikollista toimintaa vankilassa ja sieltä käsin myös vankilan ulkopuolella, Oksanen sanoo.

– Mitä enemmän lainsäätäjä ja -tulkitsija ja Rikosseuraamuslaitos tarjoavat jengivangeille toimintamahdollisuuksia, sitä vapaammin käsin jengit pyrkivät hyödyntämään vankeusajan rikosten tekemiseen.

Oksanen sanoo, että kaikki vankiloiden huumekauppaa suitsivat toimet vankiloissa vähentävät suoraan myös muita vankiloiden turvallisuusongelmia.

– Huumeet muun muassa lisäävät vankien päihdeongelmia, luovat väkivaltaisia kiskonta- ja velkasuhteita, synnyttävät epätervettä hierarkiaa vankiyhteisössä, aiheuttavat väkivallalla ratkottavia erimielisyyksiä ja pyrkimyksiä korruptoida vankilahenkilökuntaa, Oksanen kiteyttää.

– Tämä kaikki lisää paitsi vartijoihin ja vankeihin kohdistuvaa turvallisuusuhkaa, myös heidän lähipiiriinsä kohdistuvaa uhkaa vankiloiden ulkopuolella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hyökkäykset

Yksi tapaus syyteharkinnassa

1. Kesäkuun puolivälissä kaksi varmuusosaston vankia hyökkäsi vartijoiden kimppuun Riihimäen vankilassa. Neljä vartijaa sai vammoja. Juttu on syyteharkinnassa.

2. Heinäkuun puolenvälin jälkeen vanki alkoi riehua, kun vangin yritys houkutella vartijaa selliin pahoinpitelytarkoituksessa ei onnistunut Jokelan vankilassa. Vankila rankaisi vankia.

3. Elokuun lopussa kaksi miestä hyökkäsi Riihimäen vankilan vartijan kimppuun tämän vapaa-ajalla Tikkurilassa. Mies sai vammoja. Keskusrikospoliisi tutkii juttua osana laajaa liivijengi United Brotherhoodiin liittyvää rikosvyyhtiä.

4. Elokuun lopussa tapahtui vielä toinen Riihimäen vankilan vartijaan kohdistunut pahoinpitely. Teko tapahtui vartijan vapaa-aikana. Itä-Uudenmaan poliisi pyysi syyttäjältä rajoittamispäätöksen jutun tutkintaan eli tutkinta on loppunut.

5. Lokakuun alussa Sörnäisten vankilan vanginvartija pahoinpideltiin hänen vapaa-aikanaan Helsingissä. Helsingin poliisi kertoo keskeyttäneensä tutkinnan, koska ei ole tunnistanut tekijää. Tutkintaa ei ole lopetettu.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vastaa
AKurkinen
samaan koppiin
Laittakaa kilpailevien jengien kaverit samaan koppiin !
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.