Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Naudanlihan käyttö loppuu Helsingin yliopiston Unicafe-opiskelijaravintoloissa. Annostelija Simo Matikka teki töitä Unicafen Kaivopihan ravintolassa torstaina.
Naudanlihan käyttö loppuu Helsingin yliopiston Unicafe-opiskelijaravintoloissa. Annostelija Simo Matikka teki töitä Unicafen Kaivopihan ravintolassa torstaina.

Naudanlihan käyttö loppuu Helsingin yliopiston Unicafe-opiskelijaravintoloissa. Päätöstä seuranneessa kiittelyn ja kauhistelun ilmapiirissä asioiden mittasuhteet ja vaikuttavuus uhkaavat jäädä varjoon, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Virpi Niemistö.

Virpi Niemistö

Mustavalkoiset päätökset ja esitykset poikivat mustavalkoista keskustelua.

Näin kävi kun Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama Ylva-yhtiö ilmoitti tällä viikolla lopettavansa naudanlihan tarjoamisen Unicafe-opiskelijaravintoloissaan. Toteamus sopii myös kaupunginvaltuutettu Otto Meren (kok) hiljattain tekemään ehdotukseen luopua kokonaan maidon tarjoilusta Helsingin kouluissa, päiväkodeissa ja vanhainkodeissa.

On luonnollista, että itse kukin tekee sellaisia ratkaisuja, jotka ovat omalta kannalta kaikkein näppärimpiä ja monesti edullisimpiakin. Myös asioiden vastustukseen liittyy usein läheisiä sidonnaisuuksia.

Tässä kiittelyn ja kauhistelun ilmapiirissä asioiden mittasuhteet ja vaikuttavuus uhkaavat jäädä varjoon.

Toisin kuin viime päivien julkisesta metelistä voisi päätellä, ruuan osuus keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä on 20 prosentillaan pienempi kuin muiden elämän lohkojen. Sen edelle kirivät Sitran (2018) mukaan asuminen, rakentaminen ja rakennukset (33 prosenttia), muu kulutus (25 prosenttia) sekä liikenne ja matkailu (22 prosenttia).

Ruuan hiilijalanjäljestä punaisen lihan siivun on laskettu olevan reilu neljännes.

​Sitran lukujen mukaan kaukolämpö haukkaa ison osan asumisen hiilijalanjäljestä.

Enemmistö Helsingissä toimivan Helenin kaukolämmöstä tuotettiin viime vuonna kivihiilellä, kun esimerkiksi Tampereen Sähkölaitos ei käytä hitustakaan kivihiiltä kaukolämpöönsä. Turun Energiassa kivihiiltä kului vielä viime vuonna lämmön tuotantoon, mutta sen osuus on kuitenkin alle puolet kokonaismäärästä.

Ylva omistaa useita kiinteistöjä kivihiiltä ehkä jopa vuoteen 2029 asti tupruttavassa Helsingissä. Kaukolämmön toimittajaa on tosin vaikea valita.

Malmin lentokentän muuttaminen asuinalueeksi on kuuma peruna pääkaupunkiseudulla. Jos jättihanke toteutuu, sen perustuksiin on laskettu tarvittavan maahan juntattavia betonipaaluja niin paljon, että yksistään jo niiden teosta koituu yli 350 000 tonnin (tuhat kiloa) hiilidioksidipäästöt.

Suomessa tuotetun naudanlihakilon hiilijalanjälki painettu joillakin tiloilla alle 15 kiloon hiilidioksidiekvivalenttia. Luonnonvarakeskus (Luke) on aiemmin laskenut naudan hiilijalanjäljeksi 25–50 kiloa.

Ylvan toimitusjohtaja ja viestintä- ja markkinointijohtaja matkustivat kesällä New Yorkiin YK:n kestävän kehityksen tapahtumaan. Finnairin päästölaskurin mukaan New Yorkin edestakaisten lentojen hiilidioksidipäästöt ovat yli 800 kiloa per henkilö.

Ylva ilmoittaa tasauttavansa väkensä lentopäästöt, mutta jos vastuullisuutta halutaan korostaa, eikö kannattaisi jättää kokonaan lentämättä ja lahjoittaa suoraan vähän enemmän esimerkiksi Afrikan metsitykseen?

Vai entä jos mustavalkoisuuden ja lamauttavien kieltojen sijaan keskityttäisiinkin siihen, mitä kaikkea Suomessa on ympäristöosaamisessa jo saatu aikaan ja siihen, miten tulevaisuudessa ollaan vielä parempia? Kannustettaisiin niin suomalaista ruokaketjua, rakennusalaa, energiantuottajia kuin liikennettäkin kehittämään tuotteitaan ja palvelujaan entisestään.

Tälle osaamisella olisi tarvetta ja myös kysyntää Suomen ulkopuolella, jossa ilmastonmuutos ratkaistaan.

Esimerkiksi maidon kanssa samoilla kauppojen hyllyillä olevat kaurajuomat voivat sisältää kauraa vain noin kymmenesosan raaka-aineista. Kaurapohjaisissa vispivalmisteissa kauraa saattaa olla lähes olemattoman prosentin verran.

Luken erikoistutkija Veli Hietaniemen mukaan tuotekehityspuolella on vielä tehtävää. Suomalaista kauraa riittää kyllä raaka-aineeksi.

Kasvillisuuden ja maaperän hiilinieluja kutsutaan tehokkaimmaksi ja halvimmaksi tavaksi poistaa hiiltä ilmakehästä. Suomalaisen maidon- ja naudanlihantuotannon nurmiviljely eroaa näin hyvällä tavalla maailmalla yleisestä soijan käytöstä.

Nurmipeltojen hiilensidontaa voidaan tutkimusten ja kokeilujen kautta yhä parantaa ja eläinten lannan sisältämää energiaa puolestaan hyödyntää entistä enemmän korvaamaan fossiilisia polttoaineita.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (16)

Vastaa
Mankala
Juuri mitään ei ole saatu aikaan
On oikein että lihankulutusta vähennetään. Helsingin yliopiston Unicafe laskee vähentävänsä näin 11% hiilidioksidipäästöjään. Mutta tämä ei riitä. On turha jäädä juhlimaan saavutetulla töillä, sillä tavoitteet ovat niin kaukana. Ja vielä helpompi on todeta, että mikään ei kannata, kun Kiinassa ja Intiassa väestö kasvaa liikaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ratamo
Vast: Juuri mitään ei ole saatu aikaan
On väärin, että (lähes-) monopolitoimijat tekevät päätökset ihmisten puolesta, pahimmillaan vielä löperöin perustein ja apokalyptisen kultin hengessä. Laskepa, montako kertaa olet kuullut jonkun sellaisen liputtavan kasvisruuan puolesta, joka sanoisi että ikäväähän sen syöminen on, mutta tässä tilanteessa välttämätöntä? Ilmastomuutospaniikissa jo valmiiksi ideologisista syistä kasvissyöjät ovat havainneet oivallisen tilaisuuden pakottaa elämäntapansa myös muille. Tällaiset ilmastotoimethan ovat heille ilmaisia tai vaikutukseltaan jopa positiivisia, koska lisääntynyt kasvisruuan kulutus vähentää sen hintaa tuotannon kasvaessa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Juuri mitään ei ole saatu aikaan
Joopa, joo. Ilmastonmuutoksen torjunta on tässä tulkittu "apolalyptiseksi kultiksi". Käsittämätöntä tieteen halveksuntaa!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Juuri mitään ei ole saatu aikaan
Mankala: "Helsingin yliopiston Unicafe laskee vähentävänsä näin 11% hiilidioksidipäästöjään."
Jutusta ei selviä että mitä päästölukuja Unicafe on käyttänyt.
Jutussa sanotaan: "Suomessa tuotetun naudanlihakilon hiilijalanjälki painettu joillakin tiloilla alle 15 kiloon hiilidioksidiekvivalenttia. Luonnonvarakeskus (Luke) on aiemmin laskenut naudan hiilijalanjäljeksi 25–50 kiloa."
Kumpien mukaan Unicafe lienee laskenut?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Juuri mitään ei ole saatu aikaan
Unicafen laskelmat ovat suuntaa-antavia ja perustuvat ilmeisesti Luken lukuihin. Joillakin tiloilla on tehty monenlaisia toimenpiteitä ja saatu vähennettyä päästöjä T.S.n esittämiin lukuihin, mutta näitä ei voi yleistää. Keskimäärin päästöt ovat korkeampia siis tasolla 25-50 kg per nautakg. Olennaista tässä yhteydessä on periaate, miten päästöjä saadaan vähennettyä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jokapoika
Vast: Juuri mitään ei ole saatu aikaan
Hössötystä koko ilmastotouhu, joka vaikuttaa enemmän vihervasemmiston herätysliikkeeltä kuin asiapohjaiseen tietoon perustuvaan järkevään keskusteluun. Ei puutu enää kuin Elisan Missionaries saarnaajat, kitarat ja isorumpu - ja eikun maailmaa pelastaman.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Muumimamma
Vast: Juuri mitään ei ole saatu aikaan
Ei ehkä tarvita saadakaan,jos uskomme uusinta Brittiläistä tutkimusta lihankulutuksen vaikutusta ilmastonmuutokseen.Jollakin liha pitää sitten korvata ja kaikilla on hiilijalanjälkensä. Lihan vähentäminen tai poistaminen Helsingin yliopistossa on hyttysen kakka itämeressä.Oletetaan,että lihan kulutus maailmasta loppuisi,mitä siitä seuraisi?Massatyöttömyys ja valtava nälänhätä.Eiköhän jo nytkin ole ihan liikaakin pakolaisia ja nälänhätää maailmassa.Pitääkö sitä vielä lisätä.Lihantuotantoa pitääkin mielummin lisätä,kuin vähentää,että saadaan ylikansoittunut maapallo ruokittua.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Juuri mitään ei ole saatu aikaan
Mankala: "Unicafen laskelmat ovat suuntaa-antavia ja perustuvat ilmeisesti Luken lukuihin."
Varmuuden vuoksi se että en tiedä mitä lukuja Unicafe on käyttänyt.
Mutta sen tiedän että asia on hyvinkin kiistanalainen ja on ollut paljon viitettä siihen suuntaan että lehmästä on tehty aivan liian suuri syntipukki.
Eli tuo 'luvattu' 11 prosentin vähennys saattaa olla myös huomattavasti pienempi.

Helsingissä muuten on valtaisa määrä ruokapaikkoja. Jos koetaan että Unicafe harrastaa asiakkaidensa pakonomaista painostusta niin asiakkaat saattavat niin sanotusti äänestää jaloillaan.

Toinen selvennys varmuuden vuoksi. Elikoita en kasvata, kasviksia sen sijaan runsaastikin ja olen itse koko ajan lisännyt kasvisten osuutta ja kehitellyt sopivia reseptejä. Mutta en mitenkään kiihkoillen ja naudanliha säilyy edelleen ruokavaliossa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Juuri mitään ei ole saatu aikaan
Ratkaisuna kaikkiin ongelmiin näillä palstoilla näyttää olevan lihansyönnin ja kivihiilen polton lisääminen. Entä maapallon litteys? Mitä sille pitäisi tehdä?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Juuri mitään ei ole saatu aikaan
Muumimamma: "Oletetaan,että lihan kulutus maailmasta loppuisi,mitä siitä seuraisi?Massatyöttömyys ja valtava nälänhätä.Eiköhän jo nytkin ole ihan liikaakin pakolaisia ja nälänhätää maailmassa.Pitääkö sitä vielä lisätä.Lihantuotantoa pitääkin mielummin lisätä,kuin vähentää,että saadaan ylikansoittunut maapallo ruokittua."

Tuossa on nyt niin sanotusti käynyt sventuuvat, asiat kääntyneet päälaelleen.
Tämä nykymeno että valtaisa määrä peltoa tuottaa rehukasveja joita syötetään lihakarjalle jotta ihminen saisi tarvitsemiaan proteiineja on erittäin tehotonta, tuhlailevaa.
Peltoalaa on aivan riittävästi, kunhan ihmiskunta oppii hankkimaan ne proteiinit suoraan kasviksista.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Paavo Manninen
Kaurapuuroa!
Kannattaa muistaa vanha viisaus: Syö oikein ja liiku. Toki hyödyllistä oman terveydenkin vuoksi vähentää punaisen lihan syöntiä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ari Hyvönen
Ilmastovouhotus saa yhä hauskemoia piirteitä!
Kuten jokainen tietää lihan syöminen ei vaikuta ilmastoon mitään, nytkin on talvi tulossa vaikka Suomessa on lihaa syöty normaalisti, paitsi tämä Helsingin juttu, mutta eipä ole senkään vaikutuksia näkyvissä. Kuinka pitkälle jotkut ovat hölmöydessään valmiit menemään? Varmaan muutaman vuosikymmenen päästä "Ilmastokiihkoilun uskomattomat väitteet ja teot" on vuosisadan myydyin opus.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Ilmastovouhotus saa yhä hauskemoia piirteitä!
Hyvösen mukaan talven tulo selittää ilmaston muutoksen. Aiemmin hän on kehunut lukeneensa tarkkaan historian, biologian ja maantiedon koulukirjat. Mitä mahtaisi opettaja nyt sanoa?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sebulon
Vast: Ilmastovouhotus saa yhä hauskemoia piirteitä!
"Hyvösen mukaan talven tulo selittää ilmaston muutoksen."
-------------
"Mankalalla" on edelleen vaikeuksia luetun ymmärtämisessä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ari Hyvönen
Vast: Ilmastovouhotus saa yhä hauskemoia piirteitä!
Mankala, talven tulo osoittaa, että ilmasto jatkaa normaalia kulkuaan. Ilmastokiihkoilijoiden mukaanhan talvea ei pitäisi enää tulla lainkaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Seppo Koskelainen
Vast: Ilmastovouhotus saa yhä hauskemoia piirteitä!
Vanha totuus tässäkin pitää paikkansa: "Kohtuus kaikessa, pottu (maitoa) päivässä", niin elät tarpeeksi pitkään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »