Kela parantaa saavutettavuuttaan selkokielisellä verkkosivustolla
Kela juhlistaa 15.10. vietettävää selkeän kielen päivää julkaisemalla selkokieliset sivut. Sivuston sisältö koostuu Kelan selkoesitteiden teksteistä, jotka on muokattu verkkoon sopiviksi.
Selkokeskuksen arvion mukaan selkokieltä tarvitsee Suomessa 650 000–750 000 henkilöä eli 11–14 prosenttia väestöstä. Selkokielisen viestinnän käyttäjäryhmiä ovat esimerkiksi kehitysvammaiset henkilöt, maahanmuuttajat sekä ihmiset, joilla on muistisairauksia tai lukemisen ja oppimisen vaikeuksia.
Sivusto on jaoteltu esitteiden tapaan kahdeksaan aihepiiriin: asuminen, eläkkeet, lapsiperheet, muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille, opiskelu ja asevelvollisuus, sairastaminen ja kuntoutus, toimeentulotuki sekä työttömyys. Lisäksi sivustolla kerrotaan Kelan asiakaspalvelusta sekä etuuksien hakemisesta ja maksamisesta.
– Haluamme parantaa saavutettavaa viestintäämme ja sitä kautta asiakkaidemme yhdenvertaisuutta, ja selkokieliset kela.fi-sivut ovat siihen oivallinen väline, kertoo Kelan viestintäjohtaja Pipsa Lotta Marjamäki.
Kelalla toivotaan, että muutkin viranomaiset tarttuisivat toimeen ja parantaisivat saavutettavuuttaan selkeällä kielellä.
Uudella sivustolla käytetyssä kielessä otetaan huomioon erilaiset käyttäjät ja palvelusta tehdään riittävän helppokäyttöinen, kaikilla on mahdollisuus käyttää sitä.
Selkokielisen sivuston rinnalla jatkaa yleissuomenkielinen, tarkat tiedot ja yksityiskohdat sisältävä kela.fi, jonka selkeyden kehittämistä jatketaan.
Myös hallitusohjelmassa vaaditaan viranomaisilta sähköisten palveluiden esteettömyyden parantamista, huomion kiinnittämistä virkakieleen ja selkokielen käytön lisäämistä.
Selkosivusto toimii osoitteessa kela.fi/web/selkosuomi. Kela julkaisee myöhemmin myös ruotsinkielisen selkosivuston.