Kemikaaleja, öljytuhoja ja pilattuja pohjavesiä – Sodassa kärsii myös luonto, mutta sitä koskevat sopimukset ovat vielä 70-luvulla

Ympäristön tahallinen tuhoaminen voi olla jopa osa kansanmurhaa. Suomalainen Marja Lehto on YK:n ytimessä pohjustamassa ympäristötuhoja estäviä uusia linjauksia. Asiaa hankaloittaa se, että nykykonflikteissa osapuolina ovat usein muut kuin valtiot.

Öljytankkerit on viime aikoina otettu muun muassa Hormuzinsalmella kansainvälisen politiikan pelinappuloiksi. Siihen liittyy mittavien ympäristökatastrofien riski.
Öljytankkerit on viime aikoina otettu muun muassa Hormuzinsalmella kansainvälisen politiikan pelinappuloiksi. Siihen liittyy mittavien ympäristökatastrofien riski.

Jami Jokinen

Kun aseet puhuvat, uhriksi joutuu ihmisten lisäksi muu luonto.

Ympäristöä tuhoutuu tai on vähintään riskialttiina konflikteissa jatkuvasti. Ekosysteemien ja luonnonvarojen mukana heikkenevät myös ihmisen elinmahdollisuudet.

Esimerkiksi Afrikassa viime vuosien aseelliset kriisit ovat heikentäneet pahasti savannieläinten kantoja.

Syyrian sodassa on tuhottu muun muassa kemiantehtaita ja Jemenin rannikolla makaa tälläkin hetkellä öljytankkeri, jonka pelätään räjähtävän. Hormuzinsalmella, Välimerellä ja Mustallamerellä valtioiden välisten jännitteiden viestikapulana on niin ikään öljyä kuljettavia aluksia.

Sopimuksissa nyt vain äärimmäisyydet

Ympäristön tuhoamista voidaan käyttää myös aseena.

Historian tunnetuimpia esimerkkejä on Vietnamin sota, jossa Yhdysvallat tuhosi laajoja trooppisia metsäalueita polttamalla ja voimakkailla kasvimyrkyillä.

Sittemmin ympäristösodankäyntiä on rajoitettu kansainvälisillä sopimuksilla, joihin ympäristötuhojen rajoittaminen tuli 70-luvulla.

Sopimuksissa keskitytään kuitenkin Vietnam-esimerkin kaltaisiin äärimmäisyyksiin, kuten laajan luonnonympäristöön kohdistuvan vahingon tuottamiseen sekä tarkoitukselliseen ympäristön muunteluun.

Nykyisin aseellisten konfliktien ympäristövaikutukset ymmärretään kattavammin.

– Konfliktien välittömät ympäristövaikutukset ovat yleensä jäävuoren huippu. Konflikteilla on myös pitkäaikaisia haitallisia vaikutuksia maaperään, pohjaveteen, ekosysteemeihin ja biodiversiteettiin, sanoo suurlähettiläs Marja Lehto.

Hän on YK:n kansainvälisen oikeuden toimikunnan erityisraportoija ja mukana valmistelemassa aseellisiin konflikteihin liittyvää ympäristönsuojelua.

Pitkä valmisteluprosessi takana, nyt odotetaan

Toimikunta on käsitellyt aihetta vuodesta 2013 alkaen. Taustalla on vaikuttanut muun muassa valtavia ympäristötuhoja aiheuttanut Persianlahden sota ja sen jälkihoito sekä ylipäätään kasvanut ymmärrys konfliktien ympäristövaikutuksista.

– YK:n ympäristöjärjestö, Maailmanpankki ja muut toimijat ovat järjestelmällisesti arvioineet konfliktien ympäristötuhoja 1990-luvulta alkaen, Lehto muistuttaa.

Tavoitteena on ottaa ympäristövaikutusten moninaisuus huomioon nykyistä laajemmin. Hanke kattaa ajan ennen konfliktia, sen aikana ja jälkeen.

– Näkökulma on mahdollistanut sen, että on voitu nostaa esille uusia konkreettisia kysymyksiä, joita olemassa oleva sääntely ei kata.

Juuri päättyneessä istunnossaan toimikunta hyväksyi 28 luonnosperiaatetta, jotka siirtyvät nyt valtioiden ja kansainvälisten järjestöjen kommentoitaviksi.

Valtiot noudattavat hyvin, aseelliset ryhmät eivät

Paitsi tuhon kohteena, luonnolla on rooli myös konfliktien alkusyynä. Käytännössä kyse on usein luonnonvaroista.

– Hyökkääjän tavoitteena ei välttämättä ole alueen hallinta, vaan sen luonnonvarojen ryöstäminen, Lehto huomauttaa.

Tämä ei enää nykyisin koske vain valtioiden välisiä konflikteja, vaan mukana on yhteyksiä niin monikansallisiin yrityksiin kuin järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Muutos tuo sääntelyyn isoja haasteita. Lehdon mukaan valtiot enimmäkseen noudattavat kansainvälistä oikeutta, kun taas konflikteja käydään yhä useammin erilaisten aseellisten ryhmien kesken tai niitä vastaan.

– Silloin kansainvälisoikeudellisia velvoitteita on vähemmän.

Ympäristöhaitat liittyvät myös pakolaiskysymyksiin

Tänä vuonna toimikunta onkin Lehdon mukaan keskittynyt erityisesti sellaisiin ympäristöongelmiin, jotka koskevat valtion sisäisiä tai muuten vailla valtioiden välistä luonnetta olevia konflikteja.

– Tällaisia ovat muun muassa luonnonvarojen laiton ryöstökäyttö ja pakolaisuuden ympäristövaikutukset.

Lehto huomauttaa, että konfliktit aiheuttavat nykyisin säännönmukaisesti massiivisia väestöliikkeitä.

– Se aiheuttaa paitsi suurta inhimillistä kärsimystä, myös merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia.

Esimerkiksi Ruandan sisällissodassa pakenevat ihmiset leiriytyivät kongolaiseen luonnonpuistoon.

Toimikunnan hyväksymissä luonnoksissa esimerkiksi valtioita ja avustusjärjestöjä kehotetaan ottamaan ympäristövaikutukset huomioon humanitaarisessa työssään.

Miehittäjälle vastuu alueen ympäristöstä

Lisäksi toimikunta on hyväksynyt luonnosperiaatteen, joka koskee monikansallisia yrityksiä. Periaatteen mukaan yritys tulee saattaa oikeudelliseen vastuuseen, jos sen toiminta on aiheuttanut ympäristövahinkoja aseellisen konfliktin alueella.

Lehto on toiminut erityisraportoijana vuodesta 2017. Viime vuonna toimikunnassa käsitelty ensimmäinen raportti koski miehittäjävaltion velvoitteita.

Hyväksyttyjen luonnosperiaatteiden mukaan valtiolla on velvoite suojella miehittämänsä alueen ympäristöä. Tämä koskee esimerkiksi merkittävien ympäristövahinkojen estämistä ja alueen luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Tutkijat vetosivat nopeaan käsittelyyn

Vaikka YK:n kansainvälisen oikeuden toimikunnan työ etenee, eivät sopimukset pysy ympäristötuhojen tai ainakaan niiden riskien tahdissa.

Toimikunnan hyväksymiin luonnosperiaatteisiin palataan vuonna 2021, minkä jälkeen ne siirtyvät YK:n yleiskokoukseen. Vauhti on monien mielestä liian hidas.

Kansainvälinen tutkijaryhmä vetosi heinäkuun lopulla hallituksiin Nature-tiedejulkaisussa. Ryhmä vaatii toimikunnan ehdotusten etenemistä sopimukseksi asti ja ympäristön tuhoamisen määrittelyä sotarikokseksi mahdollisimman pian.

Lehto pitää vetoomusta merkittävänä.

– Korostaessaan aseellisten konfliktien ympäristötuhoja se nostaa esille paljolti laiminlyödyn alueen.

Lehto arvelee, että sopimuksen sijaan YK:n yleiskokous tulee liittämään luonnokset päätöslauselmaansa ja kehottamaan sekä valtioita että järjestöjä ottamaan ne toiminnassaan huomioon.

– Käytäntö on osoittanut, että niin valtiot kuin esimerkiksi kansainväliset tuomioistuimetkin viittaavat toimikunnan tuotoksiin riippumatta siitä, ovatko ne johtaneet sopimussääntelyyn vai eivät.

Darfurissa ympäristö oli osana kansanmurhaa

Luontoa eivät juridisesti suojaa konflikteissa vain erityisesti sitä koskevat sopimukset. Lehto muistuttaa, että esimerkiksi ihmisoikeussäännöt koskevat myös ihmisen elinympäristöä.

– Laajasti jaetun näkemyksen mukaan myös kansainväliset ympäristösopimukset pysyvät voimassa aseellisten konfliktien aikana, mutta käytännössä niillä on varmaankin eniten merkitystä konfliktinjälkeisessä tilanteessa.

Vakavimmat ympäristötuhot on lisäksi määritelty sotarikokseksi kansainvälisen rikostuomioistuimen perussäännössä. Se suojaa ympäristöä myös muilla tavoin.

Lehto nostaa esimerkiksi Sudanin entistä presidenttiä Omar Al-Bashiria koskevan kansanmurhasyytteen. Sen mukaan Darfurin konfliktissa muun muassa hävitettiin järjestelmällisesti kasvillisuutta sekä saastutettiin pohjavesiesiintymiä.

– Syyttäjä piti ympäristön systemaattista tuhoamista kansanmurhan elementtinä.

Juttua korjattu: Jutun kuvatekstissä väitettiin alun perin, että Kuwait olisi perääntyessään sytyttänyt Persianlahden sodassa öljylähteitä. Kuwait korjattu Irakiksi.

Tästä on kyse

Kansainvälisen oikeuden toimikunta

Kansainvälisen oikeuden toimikunta on YK:n yleiskokouksen alainen asiantuntijaelin, joka edistää kansainvälisen oikeuden kehittämistä.

Toimikunta on perustettu vuonna 1947.

Suurlähettiläs Marja Lehto valittiin toimikuntaan YK:n yleiskokouksessa vuonna 2016, ja hän toimii kaudella 2017–2021.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Kotimaa

Lähisuhdeväkivallalla on monia muotoja, pahoinpitelyksi laskettavien tekojen lisäksi lisäksi niitä ovat henkinen kaltoinkohtelu, erilainen kontrollointi ja seksuaalinen väkivalta. Kuvituskuva.
Kotimaa

Yhä useampi kääntyy Rikosuhripäivystyksen puoleen – asiakkaista kolmannes kokenut lähisuhdeväkivaltaa

Foxconnin tehdas Kiinan Guiyangissa valmistaa osia Applen ja muiden johtavien IT-yritysten laitteisiin. Tuotantoketjut voivat häiriintyä, kun Foxconn saattaa pidentää tehtaiden sulkua käynnissä olevan koronavirusepidemian takia.
Kotimaa

Kiinan koronavirusepidemia näkyy Suomessa matkailussa, ilmailussa ja teollisuudessa – yrityksillä ongelmia alihankintaverkostoissa ja logistiikassa

Dennis-myrsky on riepotellut viikonloppuna Brittein saaria kovilla tuulilla ja sateilla. Myrsky on vaatinut ainakin kaksi kuolonuhria. Britanniassa peruttiin viikonvaihteen aikana satoja lentoja myrskyn takia.
Kotimaa

Myrsky saapui Suomeen ja katkoi sähköt yli 10 000 kodista – kovat tuulet riepottelevat yöllä koko maata, vahingot työllistävät pelastuslaitoksia

Hämeenlinnalaiset Kirsi Virta ja Ari Nurminen käyvät usein matkailemassa Virossa. Nurminen ostaa joka reissulla muutaman laatikon olutta, Virta taas ei juuri käytä alkoholia.
Kotimaa

Alkoholikauppiaan mukaan suomalaisasiakkaat ovat palaamassa taas Tallinnaan – "Ei maksa vaivaa ajaa Latvian puolelle"

Suomessa synnyttäminen on maailman turvallisinta, mutta siltikin kätilöt ovat ilmaisseet huolensa synnyttäjien ja vauvojen potilasturvallisuudesta.
Kotimaa

Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"

Jutta Urpilainen aloitti EU-komissaarina joulukuussa.
Kotimaa

"Vaaleihin on pitkä aika", Urpilainen kuittaa ja suitsuttaa olevansa nyt erittäin motivoitunut – komissaarikauden alku on mennyt Afrikka-suhteiden parissa

Ajokortin ikäpoikkeusluvan lakimuutos tuli voimaan kesällä 2018. Siihen saakka kortin sai poikkeusluvalla alle kymmenen henkilöä vuodessa, nyt määrä on noussut tuhansiin.
Kotimaa

Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Kiinasta tuodaan paljon osia ja materiaaleja esimerkiksi elektroniikka- ja autoteollisuuden tarpeisiin. Kuvituskuva Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalta.
Kotimaa

Suomalaisyritykset kärsivät komponenttipulasta koronaviruksen takia – "Joka päivä useampi huomaa, että asiat alkavat loppua"

Mika "Immu" Ilmén vapautui reilu vuosi sitten vankilasta, jossa istui viisi vuotta kymmenen vuoden huumetuomiostaan. Jonna Ilmén sanoo vastustavansa huumeita.
Kotimaa

Vaimon kysymys pysäytti rikollisjengi Cannonballin entisen kakkosmiehen kostoaikeet – "Eräs liikemies luvannut päästäni palkkion"

Etelä-Suomessa koulujen hiihtolomaviikko on alkanut. Moni perhe suuntaa matkansa kohti pohjoisen laskettelukeskuksia. Etelässä laskettelukeskusten asiakkaat ovat pääasiassa päivävieraita, jotka laskettelevat päivän ja palaavat takaisin kotiinsa.
Kotimaa

Hiihtolomalla huolletaan mieli ja kroppa – "Hiihtokeskuksissa meno ei ole enää pelkkää biletystä"