Kotimaa

Arabianrannassa jouluaattona pojan surmannut syyllistyi murhaan, mutta ei ymmärtänyt tekoaan – oikeus: on tahdonvastaisen hoidon tarpeessa

Arabianrannan murhaoikeudenkäynti pidettiin suljetuin ovin heinäkuussa Helsingissä. Jutun syyttäjä, kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski ja puolustuksen asianajaja Jarkko Jaatela keskustelivat ennen oikeudenkäynnin alkua.
Arabianrannan murhaoikeudenkäynti pidettiin suljetuin ovin heinäkuussa Helsingissä. Jutun syyttäjä, kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski ja puolustuksen asianajaja Jarkko Jaatela keskustelivat ennen oikeudenkäynnin alkua.

Helsinki

Helsingin Arabianrannassa henkirikoksen tehnyt mies on tahdonvastaisen hoidon tarpeessa, katsoi Helsingin käräjäoikeus.

Vuonna 1982 syntynyttä miestä syytettiin käräjäoikeudessa 7-vuotiaan pojan murhasta. Mies oli pojan eno, ja hän vieraili pojan perheen luona jouluaattona 2018. Samalla vierailulla hän riisti pojan hengen.

Pojan perhe oli asunnossa mukana. Käräjäoikeuden mukaan mies surmasi pojan suurella keittiöveitsellä.

Poliisi otti miehen kiinni välittömästi jouluaattona, ja hänet vangittiin loppuvuonna 2018. Miehelle tehtiin mielentilatutkimus esitutkinnan aikana.

Tiistai-iltapäivällä antamassaan ratkaisussa käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen murhaan, mutta hänet jätettiin syyntakeettomuuden vuoksi tuomitsematta rangaistukseen.

Rangaistukseen tuomitseminen edellyttää syyntakeellisuutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oikeus arvioi, että teko oli erityisen raaka ja julma ja kokonaisuus arvioiden törkeä. Näyttöä ei kuitenkaan esitetty sille, että teko olisi ollut suunniteltu.

Käräjäoikeus antoi jutussa ratkaisunsa tiistai-iltapäivällä. Ratkaisu ei ole lainvoimainen.

Jutun syyttäjä, kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski kertoo, että käräjäoikeus päätyi rikosnimikkeen osalta samaan, mitä hän ajoi.

– Oikeudenkäynnissä asia käytiin aika perusteellisesti läpi. Tuomio on juuri sellainen, mitä odotinkin, Velitski sanoo.

Lännen Media ei julkaise syylliseksi todetun nimeä uhrin omaisten suojelemiseksi ja siksi, että mies todettiin syyntakeettomaksi. Lännen Media ei tiistaina tavoittanut miehen puolustusasianajajaa.

Arabianrannan henkirikoksen oikeuskäsittely pidettiin Helsingin käräjäoikeudessa heinäkuun puolessavälissä.

Oikeudenkäynti pidettiin suljetuin ovin, eli yleisöä ei päästetty lainkaan saliin.

Oikeudenkäynnin tauolla Velitski kuitenkin kertoi, että murhasta syytetty mies oli mielentilatutkimuksessa todettu syyntakeettomaksi, eli hän ei ymmärtänyt tekoaan.

Miehen puolustus vahvisti tämän ja lisäsi, että oikeudessa mies tunnusti tappaneensa pojan mutta kiisti murhasyytteen.

Lisäksi kaikki oikeudenkäyntiä koskevat asiakirjat salattiin. Laajaa salausta oli pyytänyt pojan omaiset siksi, ettei jutun julkinen käsittely aiheuttaisi perheelle lisäkärsimystä. Surmatulla on muun muassa alaikäinen sisarus.

Syyttäjä Velitski arvioi jälkikäteen, että jutun laaja salaus oli tarpeen, koska jutussa käsiteltiin toistuvasti joko uhrin tai syytetyn perheen sisäisiä asioita tai terveystietoja.

– Prosessia olisi ollut hyvin vaikea käydä, jos olisi joutunut koko ajan miettimään, mitä voi kysyä ja mitä ei, jottei ilmi tulisi jotain sellaista, joka onkin salaista tietoa, sanoo Velitski.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Käräjäoikeuden laatiman julkisen selosteen mukaan mies velvoitettiin maksamaan 20 000 euron edestä kärsimyksestä aiheutuneita korvauksia uhrin kummallekin oikeudenomistajille.

Oikeus määräsi miehelle maksettavaksi yhteensä lähes 54 000 euroa erilaisia kärsimys- tai kulukorvauksia.

Päivitetty 30.7.2019 kello 16.15: Syyttäjän kommentit lisätty, lisäksi täydennetty tietoja käräjäoikeuden ratkaisusta.