Sarjakuristaja vakuutteli hovioikeudelle, ettei seksityöläisen surma liittynyt hänen kuristamisfetissiinsä — "Olin että turpa kiinni lutka ja otin kurkusta kiinni"

Helsingin hovioikeus kuuli keskiviikkona murhasta syytettyä Michael Penttilää, joka kiistää murhan. – Mä ajattelin, että ei helvetti, viimeisestä henkirikoksesta 25 vuotta mennyt ja taas tuli tämmöinen, Penttilä kuvaili oikeudelle laveasti neljättä henkirikostaan.

Michael Penttilä
Michael Penttilä

Helsinki

Rebekka Härkönen

Seksityöläisen murhasta syytetty sarjakuristaja Michael Penttilä pääsi ääneen Helsingin hovioikeudessa keskiviikkona iltapäivällä. Penttilä pysyy edelleen tarinassaan siitä, että prostituoidun surma ei liittynyt millään tavalla hänen kuristamistarpeeseensa.

– Se ei liittynyt seksuaaliseen kiinnostukseen, olin niin raivostunut sille naiselle. Mulla on kiinnostuksen aiheena hengityksen kontrollointi aktin aikana. Henkirikokset eivät kuulu mun seksuaaliseen kiinnostukseen, Penttilä kuvaili hovioikeudelle keskiviikkona.

Penttilä kertoi menneensä naisen asuntoon ostamaan intiimihierontapalvelua tai muuta erikoispalvelua.

Penttilä kuvaili hovioikeudelle laveasti, miten kulki naisen perässä tämän asuntoon ja riisui aurinkolasinsa eteisen piirongin päälle. Penttilän mukaan nainen tunnisti hänet tämän jälkeen ja alkoi huutaen nimitellä häntä "sarjakuristajaksi" ja "friikiksi".

– Mulla meni täysin kontrolli. Olin että turpa kiinni lutka. Mä otin sitä kurkusta kiinni ja aloin kuristaa. Mä en osannut arvioida omia voimia, kauhea viha oli päällä. Sitten nainen alkoi vaipua lattialle, mä puristin sitä kaulasta.

Penttilän tarina jatkui yksityiskohtaisena kuvailuna kuristamisen etenemisestä. Epäloogisesti Penttilä kuvaili, ettei sinertyneen naisen korinaa kuunnellessaan enää tiennyt, oliko tämä hengissä vai ei.

Hän kertoi kietoneensa tässä vaiheessa vielä sukkahousut naisen kaulan ympärille.

– Se korina kammotti mua ja olin jotenkin niin raivoissani. Ja tuli mieleen kaikki ne lehtijutut musta, Penttilä sanoi.

Pentillä kuvaili, kuinka taputteli uhria kasvoihin ja otti tätä kainaloista kiinni. Viimeisen korahduksen kuultuaan Penttilä kertoi menneensä aivan lukkoon ja ryhtyneensä harkitsemaan itsemurhaa.

– Mä ajattelin, että ei helvetti, viimeisestä henkirikoksesta 25 vuotta mennyt ja taas tuli tämmöinen.

Penttilä selvitti laveasti oikeudelle, miten aiemmin julkaistut lehtijutut hänen tuoreimmasta rikosepäilystään olivat pilanneet hänen elämänsä. Penttilän mukaan kaikki Helsingissä vaikuttivat tunnistavan hänet.

Lehtijutut liittyivät rikosepäilyyn, jonka takia Penttilä vangittiin keväällä 2017 muutama kuukausi vapautumisensa jälkeen. Penttilää epäiltiin suunnitelmista kohdistaa väkivaltaa 17-vuotiaaseen helsinkiläistyttöön.

Hovioikeus tuomitsi Penttilän keväällä 2018 kyseisestä rikoksesta kahden ja puolen vuoden vankeuteen. Penttilä pitää kyseistä rikostapausta täysin "feikkijuttuna".

Penttilä painotti, ettei seksityöläisen surmaan liittynyt hänen kuristamisfetissiinsä.

– Eihän mulla ollut asusteita päällä eikä hanskoja, Penttilä vakuutteli.

Penttilä kertoi, kuinka meni naisen kuoleman jälkeen jonkinlaiseen "lukkotilaan".

– Mua hirvitti sen naisen kasvot, mä en pystynyt katsomaan niitä. Heijasin sen sängyn alle, että kasvot menivät piiloon. Halusin ne kasvot piiloon. Mielessä sanoin vielä, että anteeksi.

Penttilän mukaan hänen lukkotilansa muisti samanlaista olotilaa kuin olisi polttanut vahvaa pilveä. Penttilä kertoi miten jäi "samanlaiseen pakettiin". Hän makoili hetken naisen sängyllä ja siirtyi sen jälkeen olohuoneen sohvalle makaamaan tuntikausiksi.

– Mä haahuilin siellä kaksi vuorokautta. Hyvin paljon makoilin siellä. Meinasin tehdä itsemurhan samoilla sukkahousuilla, joilla kuristin naista.

Hän kertoo pelänneensä ihmisten reaktiota, kun henkirikos tulisi ihmisten tietoon.

– Mulla oli huono olo sen jutun jälkeen, koska tiesin, että Helsinki täynnä kameroita. Mä odotin joka päivä vaan poliisin tuloa, ja sitten ne tulikin.

Penttilä haluaa mielentilatutkimukseen. Hänen mukaansa seksityöläisen surma eroaa hänen aiemmista henkirikoksistaan siinä, että nyt hän oli selvinpäin.

– Mä en ollut sekakäytöstä sekaisin, mä olin sekaisin raivosta, Penttilä sanoi.

Penttilä kertoi oikeudelle olleensa kiinnostunut nahkavaatteista teini-iästä lähtien. Sadomasokismista hän kiinnostui 90-luvun alussa.

– Tykkään olla alistettu ja alistaa, mutta ei se mun elämää ole täysin hallinnut.

Penttilä kiistää, että olisi siivonnut asuntoa.

Syyttäjä esitti prostituoidun surmaa koskevassa hovioikeudenkäynnissä uuden todisteen: kuristussolmuun jääneen narun. Naru löytyi tyynyn alta surmatun naisen asunnosta.

Asunnosta löytyi myös nahkahanskat. Syyttäjän mukaan sarjakuristaja käytti kuristaessaan mahdollisesti nahkahanskoja.

– Hän on itse kertonut, että hänellä on nahkafetissi. Hän käyttänyt nahkahanskoja ennenkin kuristaessaan, syyttäjä Eija Velitski kuvaili oikeudelle.

Syyttäjän mukaan siivoamisen lisäksi myös hansikkaiden käyttö on mahdollistanut sen, ettei asunnosta ole löytynyt juurikaan dna-jälkiä.

– Hän on pyrkinyt hävittämään kaikki jäljet liittyen uhrin kuolemaan, mikä osoittaa teon suunnitelmallisuutta. Se, ettei dna:ta löydy on näyttö.

Helsingin hovioikeus ryhtyi keskiviikkoaamuna ratkomaan sitä, kuoliko sarjakuristaja Michael Penttilän, 53, tuorein naisuhri tapon vai murhan seurauksena. Penttilä myöntää tapon mutta kiistä murhan.

Rikos tapahtui vuosi sitten huhtikuussa helsinkiläisen seksityöläisen kotona, jonne Penttilä meni kertomuksensa mukaan ostamaan intiimihierontapalvelua. Käräjäoikeus katsoi teon murhaksi viime vuonna.

Oikeus katsoi todisteena pätkän seksuaaliväkivaltavideosta, jonka Penttilä katsoi kaksi päivää ennen tekoa. Penttilä on kuvaillut käyttäytyneensä uhrinsa kuristamisen jälkeen samalla tavalla kuin videon kuristaja käyttäytyy: roikotellut uhrin velttoja käsiä ja taputellut poskille.

– Tällä tekotavalla kuristaminen voi kestää loputtomasti, mikäli uhria välillä hapetetaan. Teko on voinut kestää vaikka kaksi vuorokautta, Velitski kuvaili oikeudelle.

Puolustuksen mukaan Penttilän uhriksi joutuneen seksityöläisen kaulan alueen vammat olivat niin vakavat, että teko oli tapahtunut äkisti eikä vähitellen.

– Totta, vammat olivat hyvin vakavia. Mutta on eri asia, syntyivätkö ne kaikki kuolemaan johtanen kuristamisen aikana, syyttäjä Eija Velitski totesi.

Puolustus pyytää oikeutta määräämään Penttilän mielentilatutkimukseen.

Käräjäoikeus katsoi aiemmin, ettei Penttilän teon aikaista mielentilaa tarvitse selvittää. Käräjäoikeuden mukaan Penttilällä ei ollut muuta syytä tappaa naista kuin "kuristusvimma".'

Penttilä myöntää henkirikoksen, mutta hänen mielestään kyseessä ei ole murha vaan pikaistuksissa tehty tappo.

Penttilän mukaan hän meni paniikkiin, kun nainen tunnisti hänen asunnossa ja alkoi huutaa nimittäen Penttilää "sarjakuristajaksi" ja "friikiksi". Penttilän mukaan hän alkoi kuristaa naista tästä syystä ensin käsin, ja sitten lipaston päältä löytyneillä sukkahousuilla.

– Penttilä hakenut töitä ja opiskelupaikkaa ja todennut senkin, että hänen mahdollisuudet elää tässä yhteiskunnassa normaalia elämää ovat melko heikot, puolustusasianajaja Kari Eriksson kuvaili oikeudelle.

– Varmasti se paine, missä Penttilä on elänyt, on vaikuttanut siihen, että Penttilä on toiminut tässä tilanteessa harkitsemattomasti.

Tekonsa jälkeen Penttilä kertoi levänneensä kymmenisen minuuttia makuuhuoneessa sängyllä.

Tämän jälkeen Penttilä kertoi todenneensa naisen kuolleeksi, jonka jälkeen häntä alkoi hirvittää ja hän piilotti naisen sängyn alle. Penttilä väittää menneensä lukkoon, jonka takia hän ei pystynyt poistumaan asunnosta vaan jäi oleilemaan sinne.

Syyttäjän mukaan Penttilä hankki tekoa varten puhelimen ja prepaid-liittymän salatakseen oikean henkilöllisyytensä.

Sovittuaan tapaamisesta Penttilä meni naisen asunnolle. Siellä hän syyttäjän mukaan kuristi naisen kuoliaaksi jossakin kohtaa 31 tunnin aikana kaksin käsin, nahkavyöllä ja sukkahousuilla. Hengenmenetykseen johtanut kuristaminen kesti vähintään 6–8 minuuttia.

– Jossakin vaiheessa uhri menetti henkensä. Sitä kuinka kauan koko tapahtuma on kestänyt, emme saa koskaan tietää. Ja siitä, mitä kaikkea asunnossa on tapahtunut ennen kuolemaa, siitä uhri ei ole enää kertomassa, sanoi syyttäjä Eija Velitski hovioikeudessa.

Tämän jälkeen Penttilä piilotti naisen ruumiin sängyn alle. Hän oleskeli teon jälkeen asunnossa kaksi vuorokautta ja siivosi huolellisesti jälkiään.

Penttilä on nelinkertainen henkirikollinen. Myös kaikki aiemmat teot ovat tapahtuneet kuristamalla. Kaikki Penttilän uhrit ovat naispuolisia.

Ensimmäinen henkirikos tapahtui vuonna 1985, jolloin Penttilä kuristi oman äitinsä. Seuraavaksi uhriksi joutuivat kaksi 12-vuotiasta tyttöä, joista toisen Penttilä kuristi kuoliaaksi. Toiselle tytöistä Penttilä teki seksuaaliväkivaltaa, jonka jälkeen tyttö onnistui pakenemaan miehen kynsistä.

Kolmannella kerralla uhriksi joutui baarituttavuus vuonna 1993. Tällöin Penttilä kuristi 42-vuotiaan naisen kuoliaaksi.

Penttilä kiisti baarituttavansa surmaamisen käräjäoikeudessa, mutta tunnusti teon käsittelyn jälkeen. Penttilän mukaan kyseessä oli kuitenkin sadomasokistisen seksin yhteydessä tapahtunut vahinko.

Penttilä vapautui vankilasta vuoden 2016 joulukuussa. Jo vuoden 2017 keväällä poliisi vaati hänen vangitsemistaan Penttilän naapurissa asuvaan 17-vuotiaaseen tyttöön kohdistuneesta henkirikossuunnitelmasta. Hovioikeus tuomitsi Penttilän 2018 törkeästä terveyteen ja henkeen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Näiden lisäksi Penttilä on syyllistynyt lukuisiin muihin kuristamalla tehtyihin väkivallantekoihin, joihin on liittynyt seksuaalinen motiivi.

Ennen seksityöläisen murhaa Penttilän vakavin tuomio on annettu taposta.

Penttilä on vaihtanut nimeään kahdesti. Hän syntyi Jukka Lindholmina, vaihtoi nimensä myöhemmin Michael Pentholmiksi ja sittemmin sukunimensä Penttiläksi.

Seksityöläisen murhan käsittely Helsingin hovioikeudessa jatkuu torstaina. Hovioikeus antaa asiasta ratkaisunsa myöhemmin tänä vuonna.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (3)

Vastaa
Einari
Ihmettelen
Miten tällainen psykopaatti voi olla vapaana ?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Santtu-K
Suomessa näille ei voida mitään
Suomalainen rikoslaki ja oikeudenkäyttöprosessi on täysin voimaton tällaisia ihmisiä käsittelemään. Jo pelkästään se, että on mahdollista, että sama rikollinen syyllistyy samanlaiseen hengenriistoon kolme kertaa ja on silti vapaalla jalalla voidakseen tehdä uuden murhan/tapon on todiste siitä, että maan oikeusjärjestelmä on löperö. Suomen laki ja sitä valvovat viranomaiset ovat saaneet aikaan sen, että Suomessa ihmisen henki ja terveys on halpaa.
En usko, että ne ovat missään muualla maailmassa yhtä halpoja.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Einari
Ihmettelen edelleen
Miten on mahdollista, että tämä "sarjakuristaja" saa kulkea vapaana ja saa tilaisuuksia kuristaa seuraavan uhrin???? Ihmettelen vaan. Ja nyt kiistellään siitä, että oliko viimeksi kyseessä tappo vai murha! Ei ole ihme että oikeuslaitos ja tuomarit ovat ylityöllistettyjä tällaisten tapausten kanssa, ja paljon pienempienkin rikkeiden kanssa. Hienoa on se, että Suomi on aidosti oikeusvaltio. Hyvä uutinen oli myös se, että kotimaista varhaisperunaa alkaa kohta saamaan kaupoista kohtuuhintaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »