Kotimaa

Näin vanha ja uusi hallitus puhui Presidentinlinnassa – "Osaava kansakunta on menestyvä kansakunta"

Antti Rinne vastasi tiedostusvälineiden kysymyksiin sen jälkeen, kun eduskunta oli äänestänyt hänet pääministeriksi.
Antti Rinne vastasi tiedostusvälineiden kysymyksiin sen jälkeen, kun eduskunta oli äänestänyt hänet pääministeriksi.

Järjestäytymisistuntonsa jälkeen uusi hallitus kävi tervehdyskäynnillä Presidentinlinnassa. Tätä ennen vanha hallitus teki jäähyväiskäynnin tasavallan presidentin luokse.

Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiittelivät toisiaan hyvästä ja mutkattomasta yhteistyöstä.

Sipilä antoi Niinistölle tunnustusta muun muassa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisesta Helsingissä viime kesänä.

Sipilä korosti myös hallituksen kovaa urakkaa talouskysymyksissä.

– Hallituksemme joutui aluksi miettimään, mistä leikataan. Työllisyys on nyt historiallisen hyvä. Kaikki meistä emme jatka eduskunnassa. Emme kuitenkaan voineet olla tekemättä, mitä isänmaan etu vaati. Olen ylpeä kaikista ministereistämme. Suomessa on lisäksi maailman paras virkakunta, Sipilä puhui.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Niinistö totesi, ettei Sipilän hallituksella ollut helppo kausi.

– Maailmalla on ollut epävakautta teidän kaudellanne. Talous- ja työllisyystilanne on nyt vuosikymmenen paras, joten tehnyt olette. Olette parantaneet monilla lakiesityksillä Suomen turvallisuutta, Niinistö kiitteli.

Niinistön viesti uudelle hallitukselle oli se, että yhteistyö ja luottamus hallituksen sisällä ovat ensiarvoisen tärkeitä.

– Yhdessä päätetään ja yhdessä vastataan päätöksistä. Epävakaus maailmalla jatkuu. Teiltä odotetaan kykyä toimia muutoksessa. Suomessa kaivataan turvallista tulevaisuutta. Muun muassa ilmastonmuutos, luottamus eläkejärjestelmään ja talouden kestävyys ovat haasteita. Toivotan teille voimia ja viisautta Suomen hyväksi, Niinistö puhui.

Uusi pääministeri Antti Rinne (sd.) vastasi samoihin teemoihin, joita Niinistö otti esille.

– Katsomme eteenpäin. Meillä on kansalta vahva mandaatti rakentaa kestävää Suomea. Otamme ilmastonmuutoksen vakavasti. Toiminnan aika on nyt. Olemme sitoutuneet kestävään talouspolitiikkaan Teemme myös investointeja koulutukseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen. Osaava kansakunta on menestyvä kansakunta, Rinne sanoi.

Tasavallan presidentti Niinistö nimitti uuden hallituksen presidentin esittelyssä kello 14:n jälkeen. Samassa yhteydessä vanhan hallituksen ministereille myönnettiin ero.

Uusi hallitus kokoontui heti nimityksen jälkeen järjestäytymisistuntoon. Istunnon aluksi ministerit vannoivat virkavalan tai antoivat virkavakuutuksen sekä tuomarinvakuutuksen, mikäli he eivät ole sitä jo aiemmin tehneet.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen valinta Suomen seuraavaksi pääministeriksi varmistui aiemmin, kun eduskunta suoritti pääministerin vaalin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rinne valittiin pääministeriksi äänin 111–74. Tyhjää ei äänestänyt kukaan. Poissa oli 14 edustajaa. Tekniset ongelmat viivästyttivät äänestyksen alkamista muutamalla minuutilla.

Edellisen pääministerin, vuonna 2015 valitun Juha Sipilän (kesk.) valintaa puolsi 128 kansanedustajaa ja vastusti 62 kansanedustajaa.

Rinteen valinta pääministeriksi merkitsee sitä, että eduskunnan puhemies vaihtuu. Uusi puhemiehistö valitaan perjantaina. Uusi puhemies on todennäköisesti Matti Vanhanen (kesk.).

Rinne kertoi äänestyksen jälkeen, että uuden hallituksen työ käynnistyy todenteolla jo huomenna perjantaina.

– Pidämme huomenna yleisistunnon, jossa puhumme jo asioista. Maanantaina on iltakoulu, jossa käsittelemme muun muassa hallitustyöskentelyn menettelytapoja.

Uutta hallitusohjelmaa on arvosteltu siitä, että sen talouspohja lepää liiaksi sen varassa, että työllisyysaste nousee 75 prosenttiin. Hallitus on kutsunut työmarkkinajärjestöt yhteiseen pöytään etsimään työllistämiskeinoja.

– Työministerin (Sdp:n Timo Harakka) tehtävänä on ottaa tästä koppia. Meillä on myös käytettävissä merkittävä määrä toimenpiteitä, joilla tarvittaessa voidaan taklata kestävyysvajetta.

Rinteeltä kysyttiin myös näkemystä siitä, voiko keskustan Antti Kaikkosen rikostuomio vaikuttaa tämän nimittämiseen puolustusministeriksi. Kaikkonen on saanut vuonna 2013 viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen luottamusaseman väärinkäytöstä. Tuomio liittyi Kaikkosen rooliin Nuorisosäätiön vaalirahajutussa.

– Olen keskustellut Kaikkosen asiasta oikeuskanslerin kanssa. Ministeriksi nimittämiselle ei ole estettä, Rinne totesi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uuden hallituksen nimityspäivä käynnistyi torstaina kello 10 tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Antti Rinteen tapaamisella presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä.

Niinistö kiitti tapaamisen aluksi Rinnettä ja kertoi antavansa eduskunnalle ilmoituksen Rinteen pääministeriehdokkuudesta. Presidentti ja puhemies siirtyivät nopeasti keskustelemaan suljettujen ovien taakse.

Hallitusohjelma annetaan tiedonantona eduskunnalle.

Uusi hallitus pitää päivän päätteeksi tiedotustilaisuuden Säätytalossa.

Uuden hallituksen kokoonpano on seuraava: pääministeri Antti Rinne (sd.), valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), opetusministeri Li Andersson (vas.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.), pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.), ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.), elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.), maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) sekä työministeri Timo Harakka (sd.).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sosiaali- ja terveysministeri vaihtuu kauden puolivälissä Hanna Sarkkiseen (vas.). Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikon sijaisena on Hanna Kosonen (kesk.) tämän vuoden elokuusta ensi vuoden elokuuhun. Saarikko saa toisen lapsensa syksyllä.

Juttua on päivitetty klo 15.50. Juttuun on lisätty tiedot vierailuista Presidentinlinnassa.


Uusi hallitus:

Pääministeri Antti Rinne (sd)

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk)

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr)

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr)

Opetusministeri Li Andersson (vas)

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk)

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r)

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas)

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r)

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd)

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd)

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr)

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk)

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk)

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk)

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd)

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd)

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd)

Työministeri Timo Harakka (sd)

Sosiaali- ja terveysministeri vaihtuu kauden puolivälissä Hanna Sarkkiseen (vas)

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikon sijaisena on Hanna Kosonen (kesk) tämän vuoden elokuusta ensi vuoden elokuuhun. Saarikko saa toisen lapsensa syksyllä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallitus vaihtui arvokkaan hillitysti presidentin linnassa

Anita Simola

Arvokas, mutta koruton. Näin voi kuvailla hallituksen vaihtoon liittyviä juhlallisuuksia, jotka päättyivät hetki sitten tasavallan presidentin linnassa Helsingissä.

Tänään tehtävistään väistyvä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) johdatti mustiin pukeutuneen ministerijoukkueensa linnaan. Kaikki olivat rivissä, niin keskustalaiset, kokoomuslaiset kuin sinisetkin.

Merkille pantavaa oli, että joukosta kolme ministeriä marssi hetken päästä takaisin. Keskustan Annika Saarikko, Mika Lintilä sekä Jari Leppä jatkuvat myös uudessa Antti Rinteen (sdp.) hallituksessa.

Uusi hallitus on järjestyksessään 75.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiinnitti puheessaan huomiota siihen, missä ajassa uusi hallitus saatiin kasaan.

– Eduskuntavaalit johtivat tasaiseen lopputulokseen. Tulos ei antanut selkeitä vastauksia, mutta te onnistuitte löytämään hallitusratkaisut hyvässä aikataulussa, presidentti totesi.

Niinistö muistutti tuoreita ministereitä siitä, että heiltä odotetaan paljon.

– Teitä tullaan haastamaan ja teiltä tullaan vaatimaan. Laajapohjaisen hallituksen yhtenäisyydellä ja keskinäisellä luottamuksella on suuri merkitys. Hallituksen päätöksentekotapa on kollegiaalinen; yhdessä päätetään ja yhdessä päätöksistä vastataan. Keskinäinen luottamus hallituksen sisällä luo myös muiden luottamusta poliittiseen järjestelmään, Niinistö evästi.

Hän jatkoi, että maailman epävakaus jatkuu.

– Teiltä tullaan vaatimaan kykyä vastata olosuhteiden nopeisiin muutoksiin. Kun sen kyvyn näytätte, tulevaisuuden kohtaaminen tuntuu turvalliselta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (4)

Vastaa
Malvik
Kun ei kehuis turhaan eikä ainakaan liikaa uutta hallitusta
Muistuu mieleen kun Sipilän hallitus aloitti , niin presidentti Niinistö korosti Sipilää kirjasta Tuntematon sotilas otetuin tekstein ja uutta pääministeriä katsottiin kun auringon tuojaa. Kansa sai pettyä pahasti Sipilän hallituksen aikaansaannoksiin , kesäteatteri ja auton takakontti otsikoihin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Jesse
Härskiä
Ei tainnut mennä ihan niin kuin kansa halusi ja äänesti, mutta milloin eliitti on kansaa kuunnellut. Turhaa kävi äänestämässä, ei tule toistumaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Härskiä
Jesse: "Ei tainnut mennä ihan niin kuin kansa halusi ja äänesti, "

Usein puhutaan kansasta, mitä kansa halusi ja miten kansa äänesti.
Kun vaalituloksia katsoo niin ei sieltä mitään kansan halua löydy. Löytyy sellaisia kansan kuudesosia, ei enempää.
Ehkä selvimmin tuon kansan halun voi löytää sieltä että haluttiin muutosta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Einari
työttömyysen vähentäminen
Hallituksen pitää pohtia nimikkeitä, joiden alla olevia työttömiä voidaan tilastoida työllisiksi! Esim. 0-työttömät, pitkäaikaistyöttömät, osa-aikaiset alle minimipalkan alaiset, ammattiaan työtä löytämättömät työttömät, kursseille pakotetut työttömät, jne. jne. niin kyllä heti kun nämä luokitellaan työllisiksi, niin prosenttiluvut nousevat ja kansa taputtaa käsiään. Ja pitää unohtaa tilastoista maahanmuutajat jotka ovat jo töissä mutteivat kovin kauaa, kiitos lainsäädännön.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.