Kommentti: Kokoomuksen kenttä vaatii puolueen viestin kirkastamista ja uusia kasvoja

Kokoomuksen eduskuntaryhmän johtoon on tarjolla monta vahvaa nimeä, kirjoittaa politiikan toimittaja Kirsi Turkki. Kannatusta on esimerkiksi sisäministerinä toimineella Kai Mykkäsellä. Ehdolle kokoomuksen ryhmäjohtoon voivat asettua myös Elina Lepomäki tai Paula Risikko.

Kirsi Turkki

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei aikaillut puolueen kärkinimien vaihtamisessa. On viisasta toimia heti oppositiotaipaleen aluksi. Se vahvistaa Orpon omaa johtajuutta ja voi vaimentaa puheita kokoomuksen puheenjohtajan vaihtamisesta.

Kokoomus ilmoitti tiistaina, että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ja varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz eivät ole enää käytettävissä ryhmän johtoon. Myös kolmet vaalit vetänyt puoluesihteeri Janne Pesonen väistyy.

Pesosen toimintatapa ei nyt riitä kokoomusväelle. Pesonen on kenttämies ja nyt tarvitaan tilanneherkkä oppositiopolitiikan strategi ja yksi puhuva kokoomuspää lisää. Puoluetoimiston tekemä kotikutoinen eduskuntavaalikampanja jäi myös kaivelemaan monia.

Kokoomuslaisista ei tiistaina irronnut uusia nimiä puoluesihteeriksi. Yksi vaihtoehto voisi olla kokoomuksen ministeriryhmän valtiosihteerin paikalta vapautuva Anssi Kujala. Kujala on ilmoittanut palaavansa Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtajaksi elokuussa. Kujala kuuluu Orpon luotettuun lähipiiriin, joten puoluesihteerin tehtävä voi kiinnostaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä päättää uudesta johdostaan ensi tiistaiaamun kokouksessaan. Puolue haluaa leventää kärkeään oppositiossa, joten kokoomuksen varapuheenjohtajat Antti Häkkänen, Sanni Grahn-Laasonen ja Mari-Leena Talvitie eivät ole todennäköisiä ehdokkaita eduskuntaryhmän johtotehtäviin.

Kokoomuksen sisäministerinä toiminut Kai Mykkänen herättää paljon luottamusta kokoomusryhmässä. Eduskunnan puhemiehistössä pitkään toiminut, moninkertainen kokoomusministeri Paula Risikko miettinee asettumista ehdolle ryhmäjohtoon, koska kokoomus ei saa enää paikkaa puhemiehistöön.

Elina Lepomäki menestyi erinomaisesta eduskuntavaaleissa, mutta kannatusta eduskuntaryhmässä voi nakertaa Lepomäen sote-vastaisuus viime vaalikaudella. Sari Multala pyrki jo heti vaalien jälkeen ryhmäjohtoon, mutta hävisi äänestyksessä Mia Laiholle.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajistossa aiemmin toiminutta Sinuhe Wallinheimoa voivat ryhmäjohdon tehtävät kiinnostaa jälleen.