Puuttuuko ravintolan lihasta alkuperätieto? – ilmoitus elintarvikevalvontaan voi tuoda ruokailupaikalle uhkasakon

Asetus lihan alkuperämaan ilmoittamisesta astui voimaan toukokuun alussa. Lihan alkuperämaan pitää näkyä ravintolassa esimerkiksi ruokalistassa tai taulussa.

Palveluvastaava Suvi Mattila ja liikenneasemapäällikkö Timo Märsylä kertovat, että ABC-liikenneasemilla käytettävä liha on aina kotimaista.
Palveluvastaava Suvi Mattila ja liikenneasemapäällikkö Timo Märsylä kertovat, että ABC-liikenneasemilla käytettävä liha on aina kotimaista.

Virpi Niemistö

Jos ravintola ei kehotuksista huolimatta ilmoita tarjottavan lihan alkuperämaata asiakkaille kirjallisesti, sille voi rapsahtaa uhkasakko. Alkuperän kirjallista ilmoitusta vaativa asetus on ollut voimassa toukokuun alusta.

– Tarjoilupaikoille on annettu ensin mahdollisuus sopeutua uuteen tilanteeseen. Alkuperämaamerkintöjä valvovat elintarvikevalvontaviranomaiset voivat käyttää tarvittaessa hallinnollisia pakkokeinoja, sanoo ylitarkastaja Tuulikki Lehto Ruokavirastosta.

Hallinnollisia pakkokeinoja ovat muiden muassa määräys ja uhkasakko.

Alkuperän kirjallista ilmoittamista asiakkaille vaaditaan, jos ruuan valmistuksessa on käytetty tuoretta tai jäädytettyä naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- tai siipikarjan lihaa.

Ruokaviraston Lehto kertoo, että kesän alussa julkaistaan päivitetty Oiva-arviointiohje, jolla ohjeistetaan tarjoilupaikoissa tarjottavan lihan alkuperämaan ilmoittamista ja valvontaa.

Tarjoilupaikkoja valvovat kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset. Myös ravintolat itse seuraavat omavalvonnan kautta lainsäädännön toteutumista.

– Asiakaspalautetta voi antaa suoraan tarjoilupaikkoihin tai tarvittaessa oman kunnan elintarvikevalvontaan, Lehto toteaa.

Asiakkaat haluavat liikenneasemapäällikkö Timo Märsylän mukaan tietää ruuan alkuperästä koko ajan enemmän.

– Ruokaturvallisuuden, tuotannon eettisyyden sekä ilmastonmuutoskeskustelun korostuminen ovat kaikki lisänneet tätä kiinnostusta, hän sanoo.

Märsylän työpaikalla Seinäjoen ABC-liikenneasemalla liha on ollut kotimaista jo vuosia, ja kotimaisuudesta ilmoitetaan linjaston alussa. Verkkosivuilta löytyy vielä tarkempaa tietoa lihan toimittaneista yrityksistä.

Matkailu- ja ravintola-alan järjestön Maran varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi arvioi, että kirjallisten alkuperämerkintöjen käyttöönotossa on vaihtelua ravintolojen välillä.

– Sitä on alettu toteuttaa ja tietoa alkuperän ilmoitusvelvollisuudesta on jaettu meidän viestintäkanavissamme ja työryhmissämme, mutta varmasti voi olla yrityksiä, joissa kirjallista ilmoitusta lihan alkuperästä ei ole vielä tehty.

Aittoniemi muistuttaa, että ilmoitusvelvollisuus nousee takuuvarmasti esille silloin, kun ravintolaan tehdään vuosittainen Oiva-tarkastus.

Aittoniemen mukaan Mara kannattaa alkuperän ilmoittamista, mutta hän toteaa ilmoitusvelvollisuuden aiheuttavan paljon lisätyötä etenkin pienissä pitkien ruokalistojen paikoissa.

Tuleville ministereille ja mepeille lähtee terveisiä.

– Suomen on EU-puheenjohtajakaudellaan toimittava niin, että EU-lainsäädäntöön saadaan lopultakin yhtenäiset säännökset [lihan] alkuperän ilmoittamisesta.

Samalla olisi huolehdittava siitä, että tieto alkuperästä on saatavilla helposti sähköisessä muodossa.

– Tällä hetkellä on ongelmallista erityisesti pienille ravintoiloille, että selkeät EU-säännökset puuttuvat. Moni ravintola joutuu etsimään alkuperätiedon pakkauksista ja tekemään kirjallisen ilmoituksen kuluttajille käsityönä.

"Moni ravintola joutuu etsimään alkuperätiedon pakkauksista käsityönä."

Veli-Matti Aittoniemi

varatoimitusjohtaja, Mara

Fakta

Koskee harvoja pikaruokia

Suomessa tuli toukokuun alussa voimaan asetus, jonka mukaan ravintoloiden on ilmoitettava käyttämänsä lihan alkuperä kirjallisesti.

Tieto lihan alkuperämaasta voidaan antaa tarjoilupaikassa helposti havaittavassa ja selkeässä esitteessä tai taulussa tai muulla vastaavalla selkeällä tavalla.

Säädös koskee tuoretta, jäähdytettyä ja jäädytettyä lihaa, mutta ei raaka-aineena käytettyjä raakaliha- tai lihavalmisteita. Tämä rajaa esimerkiksi kebab-lihan ja monet hampurilaisketjujen lihatuotteet määräyksen ulkopuolelle.

Alkuperämerkintöjen vahvistaminen sisältyi Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan. Ilmoitusmääräys piti kierrättää Brysselin kautta. Tammikuussa EU-komissio ilmoitti, ettei se vastusta Suomen asetusehdotusta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.