Kotimaa

Kortti tai suklaa ovat hyviä peruslahjoja opettajalle

Jussi Leinonen
Kakkosluokkalainen Lilli Haataja miettii runoa ja Ilona Karhu leikkaa kukkia korttiin, jonka he antavat yhdessä Pauliina-opelle, joka siirtyy kesän jälkeen opettamaan toista luokkaa. "Meillä on tosi kiva ope", tytöt sanovat.
Kakkosluokkalainen Lilli Haataja miettii runoa ja Ilona Karhu leikkaa kukkia korttiin, jonka he antavat yhdessä Pauliina-opelle, joka siirtyy kesän jälkeen opettamaan toista luokkaa. "Meillä on tosi kiva ope", tytöt sanovat.

Kevätlukukausi ei pääty kehnosti, vaikka lapsen opettajalle ei olisikaan lahjaa.

– Kyllähän lahja varmasti aina mieltä lämmittää, mutta eivät opettajat mitenkään odota lahjoja, kehittämispäällikkö Jaakko Salo Opettajien ammattijärjestö OAJ:sta sanoo.

Salon mukaan häneltä toisinaan udellaan oman opettajauran suosikkilahjoja tai tietoja muiden opettajien mieltymyksistä. Niitä hän ei kuitenkaan näe mielekkääksi nostaa esiin.

– Eniten siinä on kyse antamisen ilosta, hän sanoo.

Konkreettisista lahjoista tavanomaisimpia ovat OAJ:n Salon mukaan suklaa ja kukat sekä joulun alla kynttilät. Yleinen ja usein myös mieluisa muistaminen on oppilaan itse tekemä kortti.

Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes tähdentää, että kiitos on aina hieno asia, ja kiittää voi monella tapaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hänen mukaansa opettajien muistamisista ei kuitenkaan pidä ottaa stressiä, eikä siitä saa tulla mitään kilpavarustelua.

– Esimerkiksi sanallinen kiitos tai lasten tekemät kortit ovat hyviä huomionosoituksia.

Salon mukaan lahja-asia nousee uutisiin aika ajoin, mutta muita yhteydenottoja asiasta hän ei ole kuullut.

Periaatteessa jos lahja on selvästi tavanomaista arvokkaampi tai poikkeavampi, opettajan pitäisi siitä kieltäytyä.

Kyse on siitä, että arvokas lahja voidaan nähdä vaikuttamispyrkimyksenä ja jopa lahjontana. Tämä on opettajankin kunnallisena viranhaltijana syytä muistaa.

– Mutta koskaan ei ole tällaista asiaa tullut vastaan ainakaan minulle, Jaakko Salo sanoo.

Joulun alla uutisoitiin Espoossa oppilaiden vanhemmille koulusta lähetetystä viestistä, jonka mukaan opettajien ei pidä ottaa vastaan yksityisiltä henkilöiltä tai yrityksiltä muuta kuin arvoltaan vähäisiä mainos- tai muita vastaavia lahjoja.

Vanhempainyhdistyksen Siimes kertoo, ettei hänen korviinsa ole kantautunut kunnista useampia tämäntyyppisiä linjauksia.

Opettajan muistamisessa ei ole Salon mukaan nähtävillä erityisiä trendejä. Lahjoja ja kortteja on aina annettu jonkin verran ja niitä annetaan varmasti jatkossakin.

– Ehkä sellainen luokkatoimikuntien aktiivisuus on lisääntynyt. Eli enemmän vanhemmat voivat viestitellä keskenään ryhmässä ja laittaa jonkin yhteisen muistamisen.

Myös vanhempainliiton Siimeksen mukaan oppilaiden ja perheiden yhteiset opettajien muistamiset ovat lisääntyneet. Konkreettisten lahjojen lisäksi ne voivat olla yhteisiä tapaamisia ja tekemisiä.

– Muistaminen ja kiitos voi olla esimerkiksi nyyttärimuotoinen puistopiknik, jossa vanhemmat ovat mukana organisoimassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siimeksen mukaan yhteismuistamisessa on olennaista, ettei perheiden rahallista osallistumista lahjaan lasketa eurolleen mittatikulla, sillä perheiden taloustilanteet voivat olla hyvin erilasia.

– Yhteisessä lahjassa tärkeää on, että kaikki lapset kokevat siihen osallistuneensa.


Ohjeet

Muista kohtuullisuus

Paras ja opettajaa eniten ilahduttava lahja on, kun oppilas koko lukuvuoden ajan on ahkera, tekee tunnollisesti tehtävänsä ja käyttäytyy asiallisesti.

Mikäli rehtoria, johtajaa tai opettajaa halutaan tämän lisäksi muistaa myös muulla tavoin, siihen sopii hyvin esim. itse tehty kortti.

Mikäli luokassa järjestetään yhteiskeräys, johon kukin voi laittaa tai olla laittamatta kohtuullisena pitämänsä rahamäärän, on suositeltavaa, että lahja annetaan koko luokan nimissä, eikä eritellä oppilaita sen mukaan, osallistuivatko he rahoitukseen vai eivät.

Alkoholia alaikäisen ei ole lain mukaan oikeus hallussa pitää, joten se ei sovi lapsen tai oppilaan antamaksi lahjaksi.

Yleisesti on hyvä muistaa maalaisjärki ja kohtuus. Suomessa ei ole olemassa euromääräistä rajaa lahjalle, jonka virkamies voi vastaanottaa. Hyväksyttävyyden arviointi on aina tapauskohtaista.

Oli sitten opettaja tai vanhempi, jos itse kokee, että lahja ei ole kohtuuden rajoissa, niin on syytä jättää lahja antamatta tai vastaanottamatta.

Lähde: OAJ:n ja Vanhempainliiton ohjeistus.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vinkkejä muistamiseen, mutta kiitoskin riittää

Tiia Haapakangas

Olen antanut lahjoja lasteni hoitajille ja opettajille innosta ja inspiraatiosta riippuen. Joskus lahjaa saati korttia ei ole meidän perheeltä tullut lainkaan, eikä se minun mieltäni paina.

Joskus on ollut erityinen syy kiittää. Näin oli esimerkiksi silloin, kun lastentarhanopettaja vastasi toiveeseeni siitä, että lapsi uskaltautuisi päiväkodissakin syliin lohdutettavaksi. Alkuun lapsi itkun tullen lapsi käpertyi yksin penkin alle. "Kyllä se onnistui, mutta paljon sai tehdä töitä", opettaja sanoi keväällä.

Yhtenä keväänä kysyin lapselta, puuttuuko päiväkodista jotakin. Hän sanoi, että pihalla on vain kolme ehjää isoa rekkaa. Kiitin vuodesta viemällä neljännen. Samalla se oli kannanotto kaupungin linjauksia kohtaan, sillä naapuripäiväkodissa rekkoja oli yli tarpeen. Pihaleluilla olen kiittänyt myöhemminkin.

Viime vuonna olin organisoimassa yhteisaskartelua luokan hyvästelevälle opettajalle. Isoon pahvikehykseen jaettiin jokaiselle oppilaalle oma ruutu, johon sai tehdä mieluisansa kortin. Jokainen oppilas varioi mallia, jossa oli oppilaan kuva, pieni teksti tai tervehdys ja oppilaan nimi. Nämä noin 10x10 cm:n kokoiset pikkukortit liimattiin yhteiseen taustaan. Ainakin näin liimausapurin silmin siitä tuli oikein hieno mosaiikkimainen kortti, jossa oli jokaisen oppilaan kädenjälki ja joka oli helppo ja halpa toteuttaa.