Kotimaa

Näin äänesi vaikuttaa Euroopassa – suomalaisia on ilo äänestää, sillä mepit saivat keskimääräistä enemmän aikaan EU:ssa

Euroopan parlamentissa on 751 meppiä, jotka säätävät kaikkia jäsenmaita koskevia lakeja. Parlamentti kokoontuu Brysselissä ja Strasbourgissa (kuvassa).
Euroopan parlamentissa on 751 meppiä, jotka säätävät kaikkia jäsenmaita koskevia lakeja. Parlamentti kokoontuu Brysselissä ja Strasbourgissa (kuvassa).

Europarlamenttivaaleissa äänestäjän tehtävä on monimutkaisempi kuin esimerkiksi eduskunta- ja kuntavaaleissa.

Euroopassa europarlamentaarikko eli meppi edustaa oman maansa ja suomalaisen puolueensa lisäksi omaa parlamenttiryhmäänsä, joka voi aatteellisesti olla melko erilainen kuin kotimaan lähtöpuolue.

Toisaalta pitää muistaa, että Euroopan parlamentissa suomalainenkin poliitikko voi nousta tärkeään asemaan päättämään yli 500 miljoonan ihmisen elämään vaikuttavista asioista. Suomalaisten valinnoilla on väliä maailman toiseksi suurimmissa vaaleissa Intian jälkeen.

Meppien vaikutusvallalla Euroopassa on tutkitusti suuria eroja. EU:n Votewatch-sivuston mukaan suomalaiset ylipäätään ovat olleet maansa kokoa huomattavasti vaikutusvaltaisempia Euroopassa.

Eniten valtaa oli Heidi Hautalalla (vihr.), joka oli parlamentin varapuhemiehenä yhdenneksitoista vaikutusvaltaisin 751 mepistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toinen vaikutusvaltainen suomalainen oli kokoomuksen Petri Sarvamaa (14.), joka oli tärkeän budjettivaliokunnan varapuheenjohtaja. Kokoomuksen Sirpa Pietikäisellä (52.) oli Votewatchin mukaan myös valtaa. Muita suomalaisia ei ollut sadan joukossa.

Votewatch laski kyvyn muokata EU:n politiikkaa ja poliitikon aseman sekä verkostot ja asetti näiden pohjalta mepit järjestykseen.

Suomi oli mainittu raportissa kolmen Euroopan vaikutusvaltaisimman maan joukossa, kun meppien valta suhteutetaan maan kokoon.

Mepranking-sivuston meppien aktiivisuusvertailussa Suomen kolmen kärkeen nousivat Hautala (8. parlamentissa), rkp:n Nils Torvalds (24.) ja Sarvamaa (44.).

Vähiten aktiivisia suomalaisista vähintään neljä vuotta parlamentissa olleista olivat perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner (483.), sdp:n Liisa Jaakonsaari (482.) ja kokoomuksen Henna Virkkunen (410.).

Keskustan uudet mepit Elsi Katainen ja Mirja Vehkaperä olivat vaikuttaneet parlamentissa vain vuoden, joten he eivät olleet ehtineet vielä saada paljon aikaan aktiivisuusvertailussa ja olivat suomalaislistan hännillä.

Vain Jaakonsaari ei ole enää ehdolla yllämainituista.

Euroopan parlamenttiryhmät ovat lähellä suomalaisia puolueita aatteellisesti, mutta niihin tulee väistämättä eurooppalainen vivahde, josta äänestäjän on hyvä olla perillä.

Vasemmistoliiton eurooppalainen ryhmä GUE/NGL on suomalaispuoluetta radikaalimpi, jopa vallankumouksellinen ja osin EU-kriittinen.

Keskusta kuuluu liberaaliin ALDE-ryhmään, mikä ei suoraan osu yksiin keskustan äänestäjien keskimäärin konservatiivisen aatemaailman kanssa.

– ALDE on markkinaliberaali. Heillä on kielteinen suhtautuminen yhteisiin maataloustukiin. Se on hankalaa keskustalle, sanoo Helsingin yliopiston yliopistotutkija Timo Miettinen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rkp:lle ALDE onkin luontevampi poliittinen koti. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin puolueen mahdollinen liittyminen vahvistaisi keskustaliberaaliryhmää.

Kokoomus taas kuuluu kristillisdemokraattiseen EPP-ryhmään, joka on huomattavasti kokoomusta konservatiivisempi. Tämä kävi ilmi muun muassa Alexander Stubbin hävittyä pystyyn kärkiehdokasäänestyksen saksalaiselle kristillisdemokraatille Manfred Weberille. Suomen kristillisdemokraateille EPP on luonteva aatteellisesti.

Tämä on sanottava sillä muistutuksella, että parlamentissa ryhmäkuri ei ole niin vahva kuin Suomen eduskunnassa. Mepit voivat äänestää vapaammin ja jakolinjat muuttua kysymyksittäin. Vaikutusvaltaiset suomalaiset voivat myös itse luoda ryhmänsä poliittista linjaa.

– Sirpa Pietikäinen (kok.) on ryhmässään merkittävässä asemassa. Hän on vasemmistolainen ja ympäristötietoinen, muistuttaa Miettinen.

Hajanaiset EU-kriittiset ryhmät parlamentin oikeassa laidassa ovat myllerryksessä ja kasaavat voimiaan.

Nykyisiä ryhmiä ovat Euroopan konservatiivit ja reformistit ECR, Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa EFDD ja Kansakuntien ja vapauden Eurooppa ENF. Lisäksi on lukuisia sitoutumattomia meppejä. Ryhmistä ECR on suurin, mutta valta jakaantuu.

Perussuomalaiset pyrkii uuteen suurempaan ja vaikutusvaltaisempaan oikeistopopulistien ryhmään ja aikoo jättää nykyisen ECR:n. Ruotsidemokraatit taas haluaa pysyä ECR:ssä.

Uutta ryhmää on kasaamassa italialainen Lega-puolue. Ryhmän nimeksi olisi tulossa Euroopan kansojen ja valtioiden allianssi EAPN.

Italian sisäministerin Matteo Salvinin Legaa on kritisoitu veljeilystä Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin kanssa. Siksi ruotsidemokraatit ei halua liittyä uuteen ryhmään. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kritisoi perussuomalaisia yhteistyöaikeista Salvinin kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nähtäväksi jää, mihin aikoo suurta eurovaalivoittoa keräävä brittien Brexit-puolue. Britannian edustajat kuitenkin poistuvat parlamentista, jos maa onnistuu viimein eroamaan EU:sta.

Joka tapauksessa vaaliennusteet lupaavat hyvää oikeistopopulistien kasvulle, mikä voi halvaannuttaa Euroopan unionin päätöksentekoa.

Tähän asti suurin ryhmä EPP ja toiseksi suurin S&D ovat yhdessä pystyneet muodostamaan enemmistön parlamentissa molemmille tärkeissä kysymyksissä, koska niillä on ollut yhteensä yli 400 meppiä.

Tämä eurooppalaisen sinipunan valta on vaaliennusteiden mukaan murskaantumassa, eivätkä ne saisi enää yhdessä enemmistöä parlamentissa.

Yksi vaikuttava tekijä on vaalitulos, toinen puolueiden uudelleenasemoituminen. Ne voivat vaihtaa parlamenttiryhmästä toiseen.

Europarlamentin äänestyksissä ei ole pysyvää hallitus–oppositio-asemaa, vaan esitysten taakse pyritään kokoamaan riittävästi ääniä tapauskohtaisesti. Joskus jakolinjat kysymyksiin voivat muodostua maittain, ei ryhmittäin.

– Esimerkiksi LULUCF-hiilinielukysymyksessä äänestettiin maittain, kertoo yliopistotutkija Miettinen.

Komissio esittelee lait, parlamentti äänestää. Suomen tuleva komissaari Jyrki Kataisen (kok.) tilalle tulee näillä näkymin pääministeripuolue sdp:stä. Tästä ei kansalainen kuitenkaan voi äänestää eurovaaleissa.


Fakta

EU-parlamentin ryhmät ja niiden tavoitteita

Euroopan vasemmisto, Pohjoismaiden vihreä vasemmisto (lyhenne GUE/NGL), Suomesta vasemmistoliitto

Äärivasemmistossa. Sosialismissa, kommunismi, työväenliike ja feminismi. Rauhan ja aseistariisunnan puolesta Natoa ja ydinaseita vastaan. Eurooppalainen sosiaalidemokratia on epäonnistunut, vaatii rajumpaa muutosta. Talousajattelussa kapitalismi- ja EU-vastainen.

Sosialistit ja Demokraatit (S&D), sdp

Keskustavasemmistolainen. Tasa-arvo, solidaarisuus, työttömyyden vähentäminen, kestävä kehitys, kuluttajien oikeudet, ihmisoikeudet. Uudistaisi markkinoita, EU-myönteinen.

Vihreät, vapaa allianssi (Greens/EFA), vihreät

Ympäristön ja vähemmistöjen oikeudet. Ilmastonmuutoksen torjunta, demokratia, rasisminvastaisuus, vihreä talous ja uudet työpaikat, hallinnon läpinäkyvyys. Ei kansallisaatteille. EU-myönteinen.

Liberaalidemokraatit (ALDE), keskusta ja rkp

Keskustaliberaali. Yksilönvapauden ja eurooppalaisten arvojen puolesta. Talous, työpaikat ja veronmaksajien rahojen järkevä käyttö. Liikenne- ja maatalouspolitiikka, tutkimus ja innovaatiot. EU-myönteinen.

Kansanpuolue (EPP), kokoomus ja kristillisdemokraatit

Oikeisto, kristillisdemokraattinen. Työpaikat, taloudellinen vakaus, kilpailukyky, turvallisuus, elintaso. Arvopohja konservatiivinen, arvokkuus, vastuu, totuus, velvollisuus. Edistää voimakasta Eurooppaa maailmalla.

Oikeistopopulistiryhmät (ECR, EFDD, ENF ja tuleva EAPN), perussuomalaiset

Keskenään riitaisiakin oikean äärilaidan ryhmiä. EU-kriittisyys, eurokriittisyys, kansallismielisyys, maahanmuuton vastaisuus, terrorismin torjunta, turvallisuus.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (23)

Vastaa
jp
Mitä?
Missä se pihvi mitä suomalaiset mepit saivat aikaan?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
mepin äly on alle kengännumeron
Vast: Mitä?
Pihvi on asfaltilla, sinapit, kurkkusalaatit ja ketchupit rinnuksilla.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
ei vaikutusta mihinkään
Lopetin äänestämisen
Demokratiaa ei ole, nyt pääsi pienet vihreät, vasemmisto ja rkp päättämään tämänkin maan konkurssista. Ja mitä uutisista saanut lukea, niin keskipalkkaiselle lihansyöjälle joka käy töissä tulee ankeat ajat. Rahat ei pian riitä asumiseen. Carunan Pekka jopa haluaa tänne tuoda työvoimaa ulkomailta, kun itsellä 500 000 työtöntä. Kuka nämä ulkolaiset pian elättää kun lihansyöjä työläisellä ei palkka riitä
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pyh
Vast: Lopetin äänestämisen
Suomessa on alle 200 000 työtöntä. Tarkista faktat ennen kuin iniset.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Masi
Vast: Lopetin äänestämisen
Suomessa on yli 400000 työtöntä, se on fakta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
hittoakos äänestät
Ruotsin SDP
Euroopan unioni on Natsi-Saksan jatke.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Järkimies
Vast: Ruotsin SDP
Salvini ja seuraajansa ovat Natsi-Saksan jatke. Se on fakta ja suomalaiset nationalistit kuuluvat samaan joukkoon. Vain Putin kiittää, eurooppalaisten on syytä olla peloissaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
hittoakos äänestät
Vast: Ruotsin SDP
Järkimies ei voisi olla enempää pihalla tästä asiasta. Nationalismi ja kansallissosialismi ovat eri aatteita. Nationalismissa ei tarvita sosialismia ja vielä vähemmän Putinia. Jatka vain Akuankkasi lukemista.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Ruotsin SDP
Nimimerkki "Järkimies" on asian ytimessä ja täysin oikeassa! Joka ei erota EU:ta Natsi-Saksasta on joko lukutaidoton tai täysi tolvana. Kansallissosialismi on äärinationalistinen aatesuunta, jonka kannattajista tunnetuin oli Hitler.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Just
Vast: Ruotsin SDP
Järkimiehellä ei päätä näköjään järki pakota.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
mutkat suoriksi
Vast: Ruotsin SDP
Mankala, paloautot ovat nykyään punaisia. Ovatko kaikki punaiset autot siis paloautoja?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Ruotsin SDP
Nimimerkki "Mutkat suoriksi" on huono näissä asioissa opettamaan, jos ei erota edes paloautoa Fiat 600:sta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
mutkat suoriksi
Vast: Ruotsin SDP
Mankala, opiskele wikipediasta mitä tarkoittaa sana "argumentaatiovirhe".
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Sebulon
Vast: Mitä?
Se olisi hauska tietää, mutta "vaikutusvaltaisia" ne olivat.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää