Sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n hallituksella olisi 117 edustajaa

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) ilmoitti eduskunnassa, että hän alkaa koota uutta hallitusta yhdessä keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n kanssa. Kokoomus jäi ulos hallitusneuvotteluista, koska talous- ja työllisyyslinjasta ei löytynyt sopua sdp:n kanssa. Jos hallitus toteutuu Rinteen suunnittelemalla tavalla, sillä on eduskunnassa 117 edustajaa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti jo keskiviikkona aamupäivällä, että puolueella on valmius lähteä hallitusneuvotteluihin, jos sen kynnyskysymyksistä pidetään kiinni.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti jo keskiviikkona aamupäivällä, että puolueella on valmius lähteä hallitusneuvotteluihin, jos sen kynnyskysymyksistä pidetään kiinni.

Helsinki

Jussi Orell

Kirsi Turkki

Tänään aamupäivän aikana varmistui, että hallitusneuvotteluihin Säätytalolle kokoontuu iltapäivällä kansanrintamapohja. Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) päätti valita neuvotteluihin toiseksi päähallituspuolueeksi rökäletappion vaaleissa kärsineen keskustan. Muut puolueet ovat vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

Jos hallitus syntyy tältä pohjalta, sillä on eduskunnassa 117 edustajaa.

Rinne linjasi suurimpia tavoitteita tiedotustilaisuudessaan keskiviikkona hieman ennen puoltapäivää.

– Korjaamme eriarvoisuutta, teemme tulevaisuusinvestointeja, haluamme vahvistaa työelämää ja estää ilmaston lämpenemistä siten, että tavoitteena on enintään 1,5 asteen lämpeneminen, Rinne luetteli.

Rinne arvioi, että hallitusohjelma valmistuu ennen eurovaaliviikonloppua. Hallitus voitaisiin nimittää kesäkuun alkupäivinä.

– Kiire tulee, kovin montaa arkipäivää ei ole, joten aamuyhdeksästä iltakuuteen neuvotellaan.

Toisena pääkumppanivaihtoehtona pidetty kokoomus on jäämässä oppositioon. Rinne korosti, ettei tämä liity puheenjohtaja Petteri Orpoon vaan puolueiden linjaeroihin.

– Arvioni kokoomuksen kanssa osoittaa, että oli helpompi löytää yhteisymmärrys muiden kanssa. Tämä ei liity mitenkään Petteri Orpon osaamiseen. Kyse on puolueiden eri linjoista.

Orpo sanoi ymmärtävänsä Rinteen ratkaisua, koska puolueiden talouslinjat ovat kaukana toisistaan.

– Talouspolitiikan tiukempi linja syy siihen, ettei neuvotteluihin päädytty.

Orpo lupasi ärhäkkää oppositiopolitiikkaa.

– Linja pitää siitä, mitä sanoimme vaalien jälkeen. Teemme täysillä kokoomuksen politiikkaan ja haastamme hallitusta. Yhtään vaalilupausta ei pystytä rahoittamaan ilman 75 prosentin työllisyysastetta

Keskusta on linjannut yhdeksi kymmenestä kynnyskysymyksestään 18 maakuntaan pohjautuvan maakuntauudistuksen. Rinne ei vielä ottanut kantaa ajatukseen maakuntien muodostamisesta.

– Kynnyskysymyksiä on käyty läpi, mutta en ota niihin kantaa vielä tässä vaiheessa.

Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä piti hallitusneuvotteluin lähtemistä vaikeana päätöksenä. Kentän ääni ratkaisi.

– 80 prosenttia oli sitä mieltä, että lähdetään vastuuta kantamaan, kun vaalien voittajien kesken ei ratkaisua syntynyt.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto peräänkuulutti riittävän kunnianhimoista hallitusohjelmaa.

– Vakavasti lähdemme neuvotteluihin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ennakoi neuvotteluista vaikeita.

– Vasemmistoliitto sai vaalivoiton eli neljä lisäpaikkaa. Pystymme olemaan mukana hallituksessa, joka edistää meille tärkeitä tavoitteita, mutta helppoja hallitusneuvotteluista tuskin tulee.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson linjasi puolueen tavoitteiksi hallitusneuvotteluissa yrittäjäystävällisen Suomen ja järkevän sote-uudistuksen.

– Hyvällä mielellä otimme kutsun vastaan. Kun ollaan oikealla asenteella, yhteisymmärrys syntyy, Henriksson vakuutti.

Antti Rinne valitsi hallitusneuvottelukumppaneikseen keskustan, vihreät, vasemmistoliiton ja rkp:n.
Antti Rinne valitsi hallitusneuvottelukumppaneikseen keskustan, vihreät, vasemmistoliiton ja rkp:n.

Keskusta piti Rinnettä jännityksessä aamuun asti, kun puolue kyseli puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän hallitushaluja tiistai-illan aikana. Kyselyssä 80 prosenttia kannatti hallitusneuvotteluihin lähtemistä sillä edellytyksellä, että keskustan kynnyskysymykset toteutuvat. Vastaajista 20 prosenttia vastusti hallitusneuvotteluihin lähtemistä.

Keskustan kynnyskysymyksiin kuuluvat muun muassa hyvän talous- ja työllisyyskehityksen jatkaminen siten, että sitoudutaan 75 prosentin työllisyysasteeseen ja siihen, että julkinen talous (ml. kuntatalous) on tasapainossa vuonna 2023. Puolue ei halua kiristää yrittäjien verotusta. Sdp:n listalla on yrittäjävähennyksen poistaminen.

Keskustan kynnyskysymys on, että sote-palvelut turvataan 18 maakunnan pohjalta. Uudistuksessa maakunnista tehdään monialaisia. Keskusta haluaa toteuttaa perhevapaauudistuksen, joka oli parannus nykyiseen järjestelmään. Kotihoidontuesta puolue ei ole ollut valmis tinkimään.

Sdp:n kanssa yhteistä ovat korotukset pienimpiin eläkkeisiin ja parannukset köyhimpien lapsiperheiden asemaan.

Keskustan listalla on myös maatalouden kannattavuuden parantaminen.

Rinteen johdolla on Lännen Median tietojen mukaan kaavailtu 18 ministerin hallitusta. Alustava jako olisi, että sdp saa seitsemän, keskusta viisi, vihreät kolme, vasemmistoliitto kaksi ja rkp yhden ministerin paikan.

Vahvoilla ministeripaikkojen jaossa ovat neuvotteluissa olevien puolueiden johdossa ja hallitusneuvotteluryhmissä olevat kansanedustajat. Mikäli neuvotteluihin menevä pohja toteutuu, niin ministerinpaikassa ovat vahvasti kiinni sdp:stä Rinteen lisäksi varapuheenjohtajat Sanna Marin ja Ville Skinnari ja puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero. Keskustasta ministerin salkusta voi jo alkaa haaveilla eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja varapuheenjohtajista Katri Kulmuni ja Hannakaisa Heikkinen. Vihreistä ministereiksi voivat nousta väistyvä puheenjohtaja Pekka Haavisto ja puheenjohtajakisaan ilmoittautunut Maria Lohisalo. Vasemmistoliitosta ministeriksi nousee tietysti puheenjohtaja Li Andersson ja rkp:stä Anna-Maja Henriksson.

Väistyvät puheenjohtajat Sipilä ja Haavisto eivät ottaneet kantaa ministerinimityksiin. Molemmat pitivät keskustelua ennenaikaisena, koska neuvottelut ovat vasta käynnistymässä, vaikka selvää on, että hallituspuolueen puheenjohtajuus merkitsee myös ministeripaikkaa. Sipilä ja Haavisto vakuuttivat yhä olevansa väistymässä puheenjohtajan paikalta.

Rinne neuvotteli pitkään kokoomuksen kanssa, mutta kokoomuksen ja sdp:n talous-, työllisyys- ja veropolitiikkaa oli vaikea sovittaa yhteen. Talouskeskusteluja puolueiden välillä kuvattiin hankaliksi ja eroja suuriksi. Kokoomus ei halunnut tinkiä taloustavoitteistaan hallitustunnusteluissa.

Sdp haluaa rahoittaa vaalilupauksiaan veroja kiristämällä ja lainanottoa lisäämällä. Kokoomus ajaa tuloverojen alennuksia kaikille palkansaajille ja eläkeläisille ja vastustaa omistamisen ja yrittämisen verotuksen kiristämistä. Kokoomukselle on myös tärkeää, että julkisen talouden alijäämä ei kasva.

Kokoomuksella ja sdp:llä on isoja linjaeroja työllisyyden hoidossa, vaikka molemmat tavoittelevat 75 prosentin työllisyysastetta.

Kokoomuksessa tiukkaa talouslinjaa vetävät erityisesti kansanedustajat Elina Lepomäki, Antti Häkkänen ja Juhana Vartiainen, jotka eivät antaneet puheenjohtaja Petteri Orpolle neuvotteluvaraa. Orpon aseman kokoomuksen johdossa on arveltu heikkenevän, jos puolue päätyy neljäksi vuodeksi oppositioon.

Kokoomukselle ei ole jäämässä paikkaa edes puhemiehistöön, jos Rinteen aloittamat neuvottelut kansanrintamahallituksesta onnistuvat.

Lepomäki sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän olleen vankkana rintamana puheenjohtaja Orpon takana.

– Yhtään soraääntä ei ole ollut ryhmässä. Ollaan oltu tiiviisti Petteri Orpon takana.

Hallitusneuvotteluihin kutsutut puolueet aloittavat urakkansa keskiviikkona iltapäivällä taloudellisella ja sosiaalisella tilannekatsauksella.

Neuvottelut alkavat taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen tilannekuvan läpikäynnillä. Talouden tilannekuvasta alustavat Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki. Sosiaalisen tilannekuvan esittelee yksikönpäällikkö Anne Lounamaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja ekologisen tilannekuvan Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen.

Lisäksi tilaisuudessa alustavat opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

Käytännön neuvotteluohjeistus tapahtuu torstaiaamuna, ja torstaina iltapäivällä alkavat neuvottelut.

Lue myös:

Hallitukseen odotetusti Sdp, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja Rkp

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (29)

Vastaa
Mankala
Oppositio jää nahistelemaan keskenään
Hyvät ettei PS jää orvoksi oppositiossa!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
kristillisdemokraatti
Miksei Kristillisdemokraatit?
Miksei Kristillisdemokraattinen puolue saanut mahdollisuutta esittää omaa kristillisiin arvoihin pohjautuvaa ohjelmaansa hallitusmuodostajalle? Kristillisiä arvoja edustava puolue olisi tuonut hallitukseen paljon hyvää yhteiskuntamoraaliselta kannalta katsoen ja olisi ollut suuri apu kirkkojemme suuntaan hallituksen edustajana.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
SF
Vast: Miksei Kristillisdemokraatit?
Sosialistit eivät kristinuskosta perusta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kansalainen
Vast: Miksei Kristillisdemokraatit?
Kristillisdemokraattien melko nihkeä suhtautuminen ilmastoasiaan yllätti minut, ja arvelen että se oli viimeinen niitti osallistumiselle. Toivoisin itse, että kristillinen puolue osaisi välittää enemmän siitä, miten luomakuntaa kohtelemme.

Lisäksi Kataisen hallitus on edelleenkin niin huonossa maineessa, että ihmiset kammoksuvat kuuden puolueen hallitusta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pena
Vast: Miksei Kristillisdemokraatit?
Sai esittää. Oli viime sunnuntaina heti ensimmäisenä tapaamisvuorossa, mutta ilmeisesti yhteistä linjaa ei löytynyt. Enkä tarkoita yhteistä linjaa kristillisissä arvoissa vaan kyse voi olla vaikkapa verotuksesta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Vaihtopenkiltä kasattu
No nyt on ehkä kaikkien aikojen huonoin joukkue kasassa
estää ilmaston lämpenemistä siten, että tavoitteena on enintään 1,5 asteen lämpeneminen, Rinne luetteli.
Kukaan ei kiellä suuria haaveilemasta, tiestöä ei pystytä pitämään kunnossa, vanhuksia ei pystytä hoitamaan, eikä edes vankiloissa pystytä estämään vankilajengien toimintaa, mutta siitä huolimatta pontevasti kerrotaan ilmaston lämpenemisen pysäytämisestä!
Äänestäjät näyttivät keskustalle mitä mieltä puolueesta ollaan, mutta silti vaalien suurin häviäjä painelee röyhkeästi hallitukseen äänestäjiä halveksien, opetus ei siis ollut vielä riittävä, mutta eiköhän nöyryys löydy seuraavien vaalien jälkeen kannatuksen tippuessa alle 10 %.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Eri ryhmä
Vast: No nyt on ehkä kaikkien aikojen huonoin joukkue kasassa
Äänestäjät kertoivat mielipiteensä Sipilän oikeistopolitiikasta, eivät keskustan perinteisestä linjasta, johon puolue toivottavasti palaa Sipilän syksyllä väistyessä.

Kaikki muut mainitsemasi asiat ovat muutenkin tapahtuneet oikeistolaisen hallituksen aikana, joten eiköhän ole ihan oikein, että annetaan välillä vasemmiston yrittää parantaa kyseisiä asioita.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vai pitää antaa yrittää
Vast: No nyt on ehkä kaikkien aikojen huonoin joukkue kasassa
Sipiläkö poistuu kuvioista, Sipilästä tulee Valtiovarainministeri....
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ääni keskustasta
Väyrynen ulkoministeriksi
Hienoa ! Vihdoinkin saatiin hallitus, joka ajaa yrittäjien asiaa. Toki Keskusta on aina niin tehnyt, mutta silti. Kaikkien hyljeksimä ja turhaan nöyryytetty Paavo Väyrynen ulkoministeriksi. Paavo osaa hoitaa idän suhteet oikein. Ja työelämän uudistus käyntiin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pena
Vast: Väyrynen ulkoministeriksi
Paavo ei edes päässyt eduskuntaan, milläs hänestä ministeri tehdään?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
No mikä ettei
Vast: Väyrynen ulkoministeriksi
Ministerin ei tarvitse olla kansanedustaja, eli voidaan valita eduskunnan ulkopuolelta. Tämä taas ministerin täytyy tehdä... Ministerin on valituksi tultuaan tehtävä julkinen selvitys omaisuudestaan, sivutoimistaan, liike-elämästään sekä veloistaan.
Sipilöitsijä ei tätä tehnyt...
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Väyrynen ulkoministeriksi
Nimimerkki 'No mikä ettei': "Ministerin ei tarvitse olla kansanedustaja, eli voidaan valita eduskunnan ulkopuolelta."

Noinhan se on.
Mutta mikä näistä viidestä puolueesta olisi halukas luopumaan yhdestä ministerinpaikasta Väyrysen hyväksi?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
työtön
aah ihanaa
Sipilöitsijä pääsee taas kurittamaan köyhää. Aktiivileikkuri ei todellakaan tule poistumaan, pahempaa tulossa. Enpä taida hakea töitä seuraavaan neljään vuoteen, ei todellakaan enää kiinnosta kyykytys.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
kristillisdemokraatti
Outoa
On todella outoa että ainoa avoimesti kristillisiä arvoja edustava puolue ei ollut mukana hallituskaavailuissa vaikka yli neljä viidesosaa suomalaisista on kristittyjä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Outoa
Kristillisten vaalikannatus oli 3,9 prosenttia. Eli valtaosa kristityistä on muissa puolueissa.
Olisiko KD:n linja liian äkkijyrkkä?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pena
Vast: Outoa
Taitaa nykyään olla lähempänä kahta kolmasosaa kirkkoon kuuluvien määrä, ja osa heistäkin vain nimellisesti kun on rippikoulu tullut käytyä ja naimisiin olisi kiva mennä. Jonkinlaiseen Jumalaan uskoi 2011 noin puolet suomalaisista.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
sosialististen liitto
Kauan eläköön
Tulossa ihka oikea kommunistihallitus, joka pyyhkii demoratialla ja vaalituloksilla lattiaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ikävä totuus
Vast: Kauan eläköön
Yhtään kommunistia ei hallituksessa ole, eivätkä vasemmistopuolueet SDP ja liitto ole vuosikymmenien vallassaolonsa aikana mitään lattiaa pyyhkineet.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
valheiden verkko
Vast: Kauan eläköön
Kaikki ne ovat kommunisteja.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Se
On
Sitten tuhon tie.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ikävä totuus
Vast: On
Noin 90 % Suomen itsenäisyyden ajasta suurin hallituspuolue on ollut joko SDP tai keskusta, eikä tuho ole tietääkseni vielä käynyt. Vasemmisto ja vihreätkin ovat hallituksessa aikaisemmin olleet ilman tuhoa, joten ei niitäkään tarvitse pelätä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Kalle
Hallitus
Hyvä hallitus tulossa, onneksi !
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Kusettaa ,missä wc
Petosta ilmassa
Pidä Rinne kiinni lupauksistasi. Ja samalla talous kunnossa. Ei lisää valtionvelkaa , työttömyyttä ,kaivatut ratahankkeet kuntoon. Veronkevennyksiä eläkeläisille ,lisää koulutuspaikkoja ja poliiseja. Kohta sipilän sakki vetää kuin pässiä narussa. Voi mikä naurettava hallituspohja. Yrityksiä lähtee pois Suomesta 100% varmuudella. Meidänkin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jone
Vast: Petosta ilmassa
Suurimmat valtionvelan kasvattajat ovat kepun ja kokoomus, voi ja saa tarkastaa, löytyy otsikolla suomen valtiovelan kehitys.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.